Šta je novo?

Program za vizit karte

Od krupnih zverki CorelDraw, Adobe Illustrator i eventualno Photoshop.

A ako si mislio na neki mali jednostavan program, pomocu koga mozes bez nekog velikog znanja da dobijes lepu podsetnicu, pojma nemam.

U praksi, od tih malih jednostavnih programa nikad ne mozes da dobijes dobar rezultat, mogu samo da ti posluze da svoju ideju odstampas i odneses u stampariju, inace ovako...

Cisto da se pomene - Bussines Card Designer, mozda bi mogao da ti bude zgodan jer brzo mozes da napravis i odstampas deset vizit karti na jednom A4 (pa posle da ih sam seckas).
Al` ipak, ja svoje vizitke pripremih u coreldraw, za stampariju.

Mogli je napisao(la):
Imam Corel Draw 11, ali ga nisam instalirao jer nisam bio siguran da sluzi i za to. Ima li u njemu mogucnost da se ubacuju slova, tj. tekst i virtuelni obrazac jedne vizitke?

Ajd`, sad cu malo da zezam - sigurno si zestoko platio taj corel kad nisi znao da moze i tome da posluzi, i kad ti tako mocan (a i skup program) program cuci neinstaliran :D

Dakle, to pitanje je kao i pitanje da li covek u word-u moze da kuca tekst, winampu da slusa muziku, ili u internet eksploreru da serfuje netom. Za tako nesto ("ubacivanje slova...") i sluzi, izmedju ostalog.

Za vizit karte je potrebno da znas da su dimenzije papira obicno 9x5cm (layout>page setup), pa to namestis u korelu, i posle mu slazes elemente kako hoces. Ja licno sam daleko od dobrog poznavanja korela (cak sta vise - vrlo povrsno), ali sam posle malo cackanja po opcijama za par sati imao gotov rezultat koji je stamparija savrseno odstampala (naravno, bilo je potrebno filmovanje prethodno).

U svakom slucaju, u zavisnosti sta zelis da uradis, to moze da bude vrlo jednastavan posao, ali i nesto zasta je potrebno odlicno (visegodisnje) poznavanje korela. Uzmi neki vizitku koja ti se svidja pa probaj da u korelu uradis nesto slicno.
U principu tekst ubacujes tako sto izaberes odgovarajucu alatku (ima simbol slova A), koje su obicno u levom delu ekrana, a mozes da ubacujes i slikice fotografije i sl. Najednostavnije je da probas sa copy&paste, i da cackas po opcijama -
Inace, ja sam mozda pogresio sto na svojoj vizitki nisam npr. stavio svoju fotografiju (umesto par grafickih simbola) - ako imas neki fin digitalani aparat, moze odlicno da posluzi za ovo.
Takodje, moze da bude bitno ukoliko se prethodno konsultujes sa stamparijom, oko pojedinih stvari vezanih za sve ovo.

&srecno!

Ovo sto kaze Zoni bi moglo da bude zanimljivo. Meni licno odgovaraju MS programi zato sto su koncipirani jednostavno (neko bi rekao za debile) - a umeju da proizvedu mocan rezultat (druga je prica da li su neki drugi, jeftiniji programi, bolji a isto tako mocni). Verovatno bih vizitke radio iz publishera da sam ga imao kad mi je trebalo.
Koja je aktuelna verzija Zoni?

Ne tako se ne rade vizit kartice :) One se stampaju u formatu A4, 8 komada po strani. Napravi se jedna, i onda se kopira po slobodnom prostoru na stranici. Stave se marketi za secenje i odstampa na paus ili se filmuju.

Ne mesajte babe i zabe - MS Publisher je beskoristan.

Pa dobro, ume da zavisi od toga kakav rezultat hoce covek da dobije i/ili ocekuje.
Inace moze i u wordu, pa na paus :)

DS9 je napisao(la):
Koja je aktuelna verzija Zoni?
ja imam 2003, kao deo Office 2003 (onog "prosirenog", al' na jednom CDu :) )

ne znam, ja zaista mislim da neke prosecne (i sasvim zadovoljavajuce) v_karte mogu da se "sklope" u Publisheru!

inace, ja Publisher koristim da pravim samolepljive etikete za caletovu "home made" rakiju! :beat: cheers (D)

DS9 je napisao(la):
Pa dobro, ume da zavisi od toga kakav rezultat hoce covek da dobije i/ili ocekuje.
Inace moze i u wordu, pa na paus :)

E to - toliko populacije radi neke stvari u pogresnim programima, pa mi se javi covek koji mi kaze da je nacrtao 300 slika u wordu za svoju knjigu, a ja da se ubijem... Shvatate kakve posledice to ima?

Ma Corel je majka mara za vizitke,
ocas posla mozes da ih napravis.

A sta fali Photoshop-u ??? :beat:

ZoNi je napisao(la):
...
inace, ja Publisher koristim da pravim samolepljive etikete za caletovu "home made" rakiju! :beat: cheers (D)

Ja bih za to iskoristio u wordu funkciju Envelope and labels.
Hm, sad me podseti, da treba da se postaram za dunjovacu. cheers

U Corelu ces lakse i brze da uradis nego u Photoshopu.

sitan tekst kada se stampa iz photoshopa cesto ispade mutan pa i kada se uradi u 300 dpi

Nazad
Vrh Dno