Šta je novo?

Program za snimanje sastanaka

gmlale

Čuven
Učlanjen(a)
09.12.2003
Poena
630
Moja oprema  
Mobilni telefon
063626864
Pristup internetu
  1. Optički internet
Planirali smo da koristimo OBS Studio za snimanje sastanaka a potom da se snimak uploduje na youtube kanal u 720p rezoluciji.
Posedujemo LOGITECH RALLY PLUS ULTRA HD CONFERENCE sistem sa kamerom i 3 mikrofona . Da li postoji neka alternativa jednostavna alternativa OBS Studiu. Interesuje me takodje kolika bi bila veličina jednog sata snimka u 720p rezoluciji.

Probaj Meld. OBS je prilicno jednostavan.

60min u 720p/30fps je izmedju 800-3000Mb. Ovisno kako je podesen bitrate.

Posedujemo LOGITECH RALLY PLUS ULTRA HD CONFERENCE sistem sa kamerom i 3 mikrofona .

ozbiljna sprava. šteta da se koristi za 720p. FHD je bolji izbor a i bolje se skalira na 4K ekranu (većina televizora koji imaju YouTube aplikaciju je 4K)

zanimljiv kalkulator veličine fajla na osnovu bitrate-a. čak ima i preporuke za bitrate na osnovu rezolucije, sadržaja i kodeka

Poslednja izmena:
ozbiljna sprava. šteta da se koristi za 720p. FHD je bolji izbor a i bolje se skalira na 4K ekranu (većina televizora koji imaju YouTube aplikaciju je 4K)
Znam, ali priroda tih sastanaka je takva da je bitno šta se kaže a ne kako to sve izgleda. Tu desetak ljudi sedi pod 2-3 sata i priča, povremeno treba pauzirati snimanje za delove koji nisu za javnost i to je to. Bitno mi je da sve prođe OK i sa Youtubom da nemam problema prilikom uplouda snimka.

ima tu jedna caka: zvuk na YouTube-u je bolji ako je veća rezolucija. pošto je 10-ak ljudi u pitanju, opet je bolje 1080p zbog lakšeg prepoznavanja ljudi. ipak nisu u krupnom kadru

s druge strane, YouTube komprimuje materijal koji se kači stoga je bolje ići na veći bitrate. mislim da ne komprimuje materijal u AV1 i Opus, ako je neki normalan bitrate. to treba videti, najbolje u podforumu "online servisi", gde su teme za YouTube i slične servise

Poslednja izmena:
Sve je prošlo OK, snimali smo sa opremom koju sam već pominjao, zvuk je bio dobar i jasan slika takođe. Snimali smo u full HD rezoluciji 1080p, posle snimanja uplaudovali na Youtube. Na OBS studio smo podesili i pokrivalice sa slikom pre početka sednice i za vreme pauze isto tako kao i na kraju. U OBS studiju smo radili u Studio modu. OBS snimak smešta u MKV format i oko 3 sata snimka je smešteno u fajl veličine oko 4gb. Slika mi je na početku bila OK, prostorija je tajva da se mora koristiti osvetljenje ali se kasnije pomešala dnevna svetlost i veštačka i slika je bila nešo tamnija ali mi to ostaje da podesim sledeći put. Učesnici sednice u na velikom TV-u mogli da vide sebe kako izgledaju na snimku (sa laptopa je TV prebačen da bude u Extended desktopu i OBS dozvoljava da se ono što se snima prebaci na određeni uređaj. Ono što će me možda čekati od jeseni jeste povremeno neka uključenja na sednicu i verovatno to neću moći da snimam preko OBS-a (sem ukoliko neko nema savet). Svojevremeno sam koristio Viber kroz grupni razgovor gde sam na laptopu instalirao Viber i sa kamerom i mikrofonom na laptopu snimao ucesnike u kancelariji dok su troje se povezivali u grupni poziv preko mobilnog i sve je bilo iznenađujuće dobro. Međutim ovo sada se snima i objavljuje kasnije i neće moći tako da se radi. Verovatno ćemo ići preko Zoom-a i snimiti sve pa posle kačiti na YT kanal.

Nazad
Vrh Dno