Šta je novo?

Program za smanjenje broja obrtaja na CPU cooler-u

barakuda111

Cenjen
Učlanjen(a)
02.08.2010
Poena
169
Jako mi se cuje Cooler na procesoru i preporucili su mi da smanjim broj obrtaja i bice mnogo bolje.

Koji program se koristi za smanjenje broja obrtaja ventilatora na procesoru? Koristim Windows 7 64bit

Jako mi se cuje Cooler na procesoru i preporucili su mi da smanjim broj obrtaja i bice mnogo bolje.

Koji program se koristi za smanjenje broja obrtaja ventilatora na procesoru? Koristim Windows 7 64bit

To nije bas tako jednostavno ako nemas 4 pinski CPU cooler.
Moras nam dati vise detalja ili pogledaj u kucistu dal ti vent ima 3 ili 4 pina.

To nije bas tako jednostavno ako nemas 4 pinski CPU cooler.
Moras nam dati vise detalja ili pogledaj u kucistu dal ti vent ima 3 ili 4 pina.

Nedavno sam kupio novu masinu, ima u profilu, moze li na osnovu toga da znas kakav je cooler, posto nisam siguran na sta tacno mislis, sta treba da pogledam.

Imaš u BIOS-u opciju da uključiš i za CPU i za Case fanove Smart Fan funkciju - ovo ti je bolje od bilo kojeg softvera za Win. Odaberi PWM, izvršiš kalibraciju, staviš na Auto i posle ploča sama odredjuje po potrebi veće ili manje obrtaje, ovo na mojoj Biostar ploči perfektno radi, ventilatori su bukvalno nečujni najveći deo vremena. Verujem da i na tvojoj ploči koja je novija to ima, čini mi se da je to u delu BIOS-a "Power Options", ili tako nekako, ako se ne snadješ javi pa ću pogledati kako se stiže do tog dela, ili da ti okačim sliku.

Poslednja izmena:
Pretpostavljam da imas box cooler na tom AMD-u, tako da bi trebalo da moze iz BIOS-a da se podesava broj obrtaja. Takodje pogledaj na disku od ploce sta imas od programa.
Neko od kolega sa AMD masinom bi bio kompetentniji da ti odgovori.

# ma sigurno je 4 pinski kenektor , otvori kućište ,izvadi priključak od ventilatora i pogledaj koliko ima iglica. takođe instaliraj softver koji si dobio na disku uz ploču koji služi za podešavanja ploče i tu sigurno imaš opcije sa grafikom tako izgleda taj programčić i tako doteraj broj tj nivo okretaja ventilatora ( turbo,quiet,standard ... itd).
a možeš to da namestiš i u biosu kako ti je već pomenuto , mada je lakše sa tim programom možeš stalno da menjaš... takođe na sajtu proizvođača matične ploče možeš da skineš taj prigram za tvoj operativni sistem i tvoj model ploče, tu ti je najnovija verzija programa verovatno...
Probaj pa javi.

Imaš u BIOS-u opciju da uključiš i za CPU i za Case fanove Smart Fan funkciju - ovo ti je bolje od bilo kojeg softvera za Win. Odaberi PWM, izvršiš kalibraciju, staviš na Auto i posle ploča sama odredjuje po potrebi veće ili manje obrtaje, ovo na mojoj Biostar ploči perfektno radi, ventilatori su bukvalno nečujni najveći deo vremena. Verujem da i na tvojoj ploči koja je novija to ima, čini mi se da je to u delu BIOS-a "Power Options", ili tako nekako, ako se ne snadješ javi pa ću pogledati kako se stiže do tog dela, ili da ti okačim sliku.

Ovo mi deluje kao dobro resenje.
Ajde ako ti nije tesko da stavis gde se tacno nalazi ta opcija, posto gotovo nikad neidem u bios pa da nesto nezabrljam

^ Pa upravo zato sam ti ja i objasnio u prethodnom postu šta i kako , da nebi morao iz BIOSa to da radiš da neb zabrljao nešto... mada iskreno oko obrtaja ventilatora biosa nema šta da se zabrlja a i uvek možeš da vratiš fabrička podešavanja svega ako nešto pogrešno čačneš...

Podesio sam u biosu smart fan na auto/ quiet mode. To je to. Sada je gotovo necujno. Imam i program za pracenje temperature procesora tako da bi trebalo da dobijem upozorenje ako temperatura znacajnije skoci. Za sada je sve ok
Jos kada bi uradio neku zvucnu izolaciju kucista to bi bilo 99% necujno.

Hvala puno na odgovorima.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno