Šta je novo?

program za skeniranje

centaur

Slavan
Učlanjen(a)
08.05.2005
Poena
319
Prijatelju treba program za skeniranje posto nije zadovoljan onim sto je dobio uz novi skener [canon]. Navikao je na stari [hp] a i kaze da mogucnosti podesavanja nisu prema njegovim potrebama.

Da li postoji neki program koji radi sa svim skenerima a ima jednostavan interfejs (uz mogucnost podesavanja 🙂)

Zar ti nije dovoljan Photoshop?
Imas import (wia twain,ili wia "ime skenera"),a nakon scan-a mozes da radis sta god hoces (crop/resize/color......)...

Poslednja izmena:
Twix je napisao(la):
Zar ti nije dovoljan Photoshop?
Imas import (wia twain,ili wia "ime skenera"),a nakon scan-a mozes da radis sta god hoces (crop/resize/color......)...
A sta kada imas npr. 50 skenova da uradis ? Treba svaki put da koristis import, pa onda cekas da se odradi preview itd.. :bottle:

Program nije za mene. Prijatelju (odnosno vise njegovim ukucanima) treba sto jednostavniji program sa ok podesavanjima. 😉

centaur je napisao(la):
A sta kada imas npr. 50 skenova da uradis ? Treba svaki put da koristis import, pa onda cekas da se odradi preview itd.. :bottle:
i ja imam canon. preview radis ako hoces, a ne moras. i to iz bilo kog programa, svaki ce samo pozvati canonove drajvere...

Mesate babe i zabe, Photoshop, a ni jedan drugi slican program ne moze da zamene originalan Twain drajver - a to je ono sto se ovde trazi. Ljudi su vec predlozili dva najbolja, tako da nemam sta da dodam 🙂

..ali ljudi su zaboravili VueScan (http://www.hamrick.com), posto vidim da ipak pricamo o softveru za skeniranje, a ne o driver-ima.
Mali programcic, radi sa svim skenerima, ima puno opcija.
Pored twain drivera stavi se samo ovo nista vise ne treba.
A ne tamo odmah u ovakvim programima i opcije za obradjivanje slika itd., pa program poraste na 20-30Mb.

Poslednja izmena:
SoSo je napisao(la):
Mesate babe i zabe, Photoshop, a ni jedan drugi slican program ne moze da zamene originalan Twain drajver - a to je ono sto se ovde trazi. Ljudi su vec predlozili dva najbolja, tako da nemam sta da dodam 🙂

Ni jedan program ne menja twain driver-e.....oni su uvek isti i svaki program (koji sluzi za obradu slike,a pri tom ima import sa skenera) koristi isti twain,odnosno isti driver 🙂

Jos u prvom odgovoru je Bahati [SiD] preporucio VueScan samo na drugi nacin 🙂 .
Jedino sto je VueScan komplikovaniji od Canonovog twain interfejsa, hocu reci od skeniranja u photoshopu.
Ja koliko sam shvatio canon je medju prvima sto se tice software-a za skenere, ne znam sta bi jos mogao da ima od opcija u njima, jedino sto sam ja video interesantno u VueScan-u je podesavanje WhiteBalance-a, ali posto ionako sve to prodje kroz photoshop malo onda ne koristim.

Ne znam o kom modelu se radi ali trebalo bi da mozes da podesis da samo stisnes dugme na skeneru i on iskenira u toj i toj rezoluciji tu i tu velicinu papira i snimi u taj i taj fajl na to i to mesto i pri tom otvori u odredjenom programu ako treba fina dorada na slici. [ala sam objasnio ovo]
Ne znam sta bi mu bolje trebalo.

Ovako nekako:

Prilozi

• kad_stisnes_dugme.webp
    kad_stisnes_dugme.webp
    32 KB · Pregleda: 90
SomiKnight je napisao(la):
Jos u prvom odgovoru je Bahati [SiD] preporucio VueScan samo na drugi nacin 🙂 .

ako tako gledamo onda je Bahati u stvari preporucio svaki softver za skeniranje sto ima na kugli zemaljskoj tj. na Google-u (izmedju ostalog i Vuescan). 😉

Matthias je napisao(la):
ako tako gledamo onda je Bahati u stvari preporucio svaki softver za skeniranje sto ima na kugli zemaljskoj tj. na Google-u (izmedju ostalog i Vuescan). 😉
..ali je rekao da je program koji on preporucuje prvi na toj listi 😉

Hvala svima, skinuo sam par programa pa cu ih prvom prilikom odneti prijatelju da sam isproba sta mu najvise odgovara.

Pokusacu da mu namestim i tastere sto rece SomiKnight moze se sigurno i na taj nacin automatizovati skeniranje. Ja sam na starom hp-u imao 3 tastera i to je radilo OK.

Bahati [SiD] je napisao(la):
i ja imam canon. preview radis ako hoces, a ne moras. i to iz bilo kog programa, svaki ce samo pozvati canonove drajvere...
Onda OK, izvinjavam se.
Na mom hp-u ne moze (ili mozda ja nisam uspeo 😉) da odradim import a da prethodno ne odradi preview.

Ali opet je to malo slozeniji proces za nekoga ko ne radi u photoshop-u, zato mi je covek i trazio neki program bas za skeniranje, tako da sutra kada opet bude promenio skener ne moraju ponovo da se navikavaju na novi program koji ide uz skener.
Znam da to sve mozda zvuci smesno nekome ko svaki dan radi sa racunarom, ali ima ljudi koji nisu vicni istom i pritom slabije stoje sa jezikom - tako da cela prica treba da bude sto jednostavnija :wave:

Twix je napisao(la):
Ni jedan program ne menja twain driver-e.....oni su uvek isti i svaki program (koji sluzi za obradu slike,a pri tom ima import sa skenera) koristi isti twain,odnosno isti driver 🙂
Ocigledno je da ne pricamo o istoj stvari... Ovde je rec o aplikaciji koja sluzi za skeniranje - a ne o onoj koja se upotrebljava pre ili posle skeniranja.
Takodje, postoje razlike izmedju SF i Vuescana. SF pravi i kompatibilne Twain drajvere, pa onda moze da se koristi neki komercijalni program, ali i ne mora, u zavisnosti sta se instalira. Za VueScan je za neke modele neophodno instalirati Twain drajver, a za neke nije... Najbolje je da za pocetak procitas ovo ovde.
Cela prica moze jos da se dopuni i sa WIA drajverom, u vecini slicajeva beskorisnim, ali lakim za upotrebu. Ako bas hocemo da budemo detaljni, treba da pomenemo i ISIS drajvere (uglavnom za ultra-breze skenere), ali od ova tri protokola je jedino Twain otvoreni standard.

Od nezavisnih proizvodjaca (pored SF-a i VueScana) mozda vredi pogledati jos ovo i ovo.

Pz. :wave:

Poslednja izmena:
SoSo je napisao(la):
Ocigledno je da ne pricamo o istoj stvari... Ovde je rec o aplikaciji koja sluzi za skeniranje - a ne o onoj koja se upotrebljava pre ili posle skeniranja.
Takodje, postoje razlike izmedju SF i Vuescana. SF pravi i kompatibilne Twain drajvere, pa onda moze da se koristi neki komercijalni program, ali i ne mora, u zavisnosti sta se instalira. Za VueScan je za neke modele neophodno instalirati Twain drajver, a za neke nije... Najbolje je da za pocetak procitas ovo ovde.
Cela prica moze jos da se dopuni i sa WIA drajverom, u vecini slicajeva beskorisnim, ali lakim za upotrebu. Ako bas hocemo da budemo detaljni, treba da pomenemo i ISIS drajvere (uglavnom za ultra-breze skenere), ali od ova tri protokola je jedino Twain otvoreni standard.

Od nezavisnih proizvodjaca (pored SF-a i VueScana) mozda vredi pogledati jos ovo i ovo.

Pz. :wave:

Covek svaki dan nauci nesto novo 🙂

Izgleda da sam bio u krivu 🙂

A Acdsee 8 imas bach scan koji ti moze odraditi posao kada skeniras knjigu dovoljno je samo da okreces strane i stiskas scan.

Nazad
Vrh Dno