Šta je novo?

Program za resizovanje vise slika odjednom

Ste

Čuven
Učlanjen(a)
10.02.2004
Poena
609
Nadam se da sam bio jasan u nazivu topica.
Uglavnom treba mi neki program uz pomoc koga cu uspeti da vise slika uspeti odjednom da resizujem ili smanjim kvalitet. Do sada sam uz pomoc fireworksa to radio, ali jedan po jedan fajl, treba mi nesto za mass production.
Hvala

Faststone Image Viewer, pa imas batch resize, batch rename...itd

A moze i Fast Image Resizer (oko 160KB, freeware): http://www.snapfiles.com/get/fimageresizer.html

Fast Image Resizer is a simple image resizer that makes it easy to resize one or multiple images for web or email distribution. You can choose from several preset image sizes or specify a custom size, customize JPG compression and output quality and output the resized images to a new folder or create renamed copies in the same folder. Simply drop the images onto the interface and the resizing process will start automatically. Fast Image Resizer preserves EXIF data and can take advantage of dual or quad processors.

Poslednja izmena:
najjednostavniji je image resizer od M$-a, radi iz shella (oznacis fotke, desni klik, i sve ce ti se samo kasti). Moze i ACDSee

Poslednja izmena:
najjednostavniji je image resizer od M$-a, radi iz shella (oznacis fotke, desni klik, i sve ce ti se samo kasti).
Meni neće da radi, jednostavno ne uradi nikakav resize, osim toga ima samo 4 veličine za izbor.

Dobar resize program je High Quality Photo Resizer (bio freeware, pa adware, sad je opet čist):

http://www.naturpic.com/resizer/index.html

A jedan od najboljih rezultata daje:

http://www.rw-designer.com/picture-resize

Neka vas ne zbuni potpuno ludačko uputstvo (preimenujte fajl, stavljajte hrpu preimenovanih kopija EXE fajla u SendTo i slično), skoro sva podešavanja su moguća preko switcheva u običnom shortcutu, predefinišete veličine, stavite folder u SendTo i tu strpate shortcute. Ne bi bilo vredno zezanja da ovo nije jedan od image resizera sa najkvalitetnijim rezultatom, ako ne i najkvalitetniji (govorim o smanjivanju slika, rezultat kod uvećavanja nije uopšte sjajan)

Evo kako izgleda moja komandna linija za 320px:

"C:\Program Files\PhotoResizer\PhotoResize.exe" -o -^320 -q90 -s "-c<ROOT>\Resized\<NAME>-<SIZE>.jpg"

a evo komandne linije za resize 320px + sharpen:

"C:\Program Files\PhotoResizer\PhotoResize.exe" -o -^320 -q90 -s -n "-c<ROOT>\Resized\<NAME>-<SIZE>s.jpg"

Program ima neka ograničenja, radi samo sa JPG slikama i ne radi sa greyscale JPG-om.

Što se FastImage Resizera tiče, ja sam postavio poseban topik o njemu:

http://benchmark.co.yu/forum/showthread.php?t=126301

U najnovijoj verziji 0.86 uvedena je opcija Always on Top, i ispravljen je spomenuti bug u resize algoritmu. Mislim da postoji još jedan srodan bug u algoritmu (sa njegovom ispravkom rezultat bi bio bukvalno savršen, ovako nije, uporedite resize sa prethodnim programom i sa ovim i videćete na šta mislim) ali ja ne verujem da ću o tome pisati autoru jer nisam sasvim siguran da li znam kako da mu objasnim gde mislim da je problem.

FastImage Resizer daje veoma dobar kvalitet slika i, po meni, najzgodniji je za korišćenje, ali Picture Resizer 2.0 ipak daje kvalitetniji rezultat (kad je o smanjivanju reč, kad se slike uvećavaju onda je obratno, FastImage Resizer je znatno bolji).

Za testiranje resize programa ja koristim standardan set "svojih testova". Naime, reč je o slikama koje su se u praksi pokazale kao vrlo problematične za resize i s kojima sam imao puno muke da nađem način da uradim dobar resize. Kad god se pojavi novi image resizer testiram ga, pored ostalog, na tim slikama.

Poslednja izmena:
Meni neće da radi, jednostavno ne uradi nikakav resize, osim toga ima samo 4 veličine za izbor.

Funny, i meni je prestao da radi sam od sebe prije nekoliko mjeseci, ali sam mislio da je problem samo kod mene (mislio sam da je Tune Up 2006 napravio neki kurslus, mada sad nisam siguran vise).

Taj program je deo Faststone Image Viewera (tj. integrisan je u FSIV). Takodje postoji i portable verzija, bez instalacije.
Ti si pobrkao Fast Image resizer sa FastStone Photo Resizerom. Nikakve veze nemaju ta dva programa.

Hvala svima na brzim odgovorima, probao sam XnView, ok deluje, samo cini mi se da je malo spor, doduse ne znam kakva je situacija sa ostalim programima, ali tu sam da probam.

Uvek možeš da napraviš batch u Photoshopu ;)

a sta fali AcdSee-u ? Izaberes kolko oces i koje oces fotke, i ides na resize...ima i krsh dodatnih opcija...

Mozda covjek ne koristi ACDSee. Zato smo i predlagali uglavnom besplatna resenja.

moze i irfanview... mada ja koristim ms toy...

IrfanView ima ekstra kvalitetan risempler, svaka preporuka.

IrfanView ima ekstra kvalitetan risempler, svaka preporuka.
Sinoć sam uporedio IrfanView sa uključenom resample funkcijom i VSO, oba na kvalitetu 90. VSO je dao manje fajlove čiji kvalitet je očito bio bolji od kvaliteta koji je dao IrfanView. Radio sam resize sa 1600x1200 na 480x360.

Ovde treba jedna ograda... Kad se govori o kvalitetu onda pričam o većini slika, na pojedinačnim slikama se dešava da je za neku sliku bolji jedan resizer a za neku drugu neki drugi. Slično kao i sa sharpen, neke slike bolje izgledaju ako se primeni resize + sharpen, neke ne. Zato je meni zgodan Picture Resizer 2.0, jer mogu da uradim i verzije sa i bez sharpen (podesio sam ga da se ime fajla razlikuje za jedno dodatno S ako je + sharpen) pa da izaberem najbolje.

Vrh Dno