Šta je novo?

Program za obradu slika

mickk

Banned
Banovan
Učlanjen(a)
25.09.2008
Poena
230
Ljudi možda je off ali da ne otvaram temu bez veze...vidim ima dosta poznavaoca fotoaparata :) zanima me koje programe koristite za obradu fotki i ostalog,pazario sam Canon sx130IS i kao po običaju prodavaca nisam dobio CD pa me zanima kad već skidam programe da znam koji bih mogao da iskoristim.

Hehehehe ja bih one malo gluplje...mrzi me da mozgam kad dođem sa posla,pa bih neki all in one. :D

Kome sta treba

Ima ih desetine. Na zalost moras isprobati i videti sta ti odgovara.
Meni ACDsee odgovara za neki crop, resize, rotiranje, brzo ispravljanje crvenih ociju ...

Gimp
Google Picassa
ACD Canvas
.
.
.

2.2.1 XnView
Reč je o dobro opremljeno pregledaču slika koji podržava više od četiristo (čak i onih sasvim egzotičnih) različitih grafičkih formata, a za razliku od mnogih sličnih alatki može snimati u nešto više od pedesetak formata. Osim toga, podržava nešto što nije moguće često videti (mada u zadnje vreme sve češće) - osnovnu manipulaciju (promenu veličine i sečenje) JPEG formata i to bez gubitka na kvalitetu.

Zapravo, XnView je daleko više od običnog pregledača slika što je lako zaključiti kada se shvati da osim klasičnih mogućnosti koje se tiču samoga pregledanja fotografija, nudi i svu silu raznih dodataka kao što je grupna konverzija fotografija, podršku za razne filtere, kreiranje samostojećih projekcija od vaših fotografija (sve je slike moguće zapakovati zajedno sa muzikom u jednu izvršnu datoteku) i štošta drugo.
Pored klasičnih mogućnosti koje se i očekuju od jednog pregledača slika, u glavnom interfejsu nudi i niz alata za manipulaciju fajlovima, uvoženje fotografija uz pomoć skenera ili već nekog TWAIN uređaja, alatku za generisanje Web albuma, mogućnost generisanja višestraničnog TIF-a, alat za grupno konvertovanje fotografija i njihovo grupno preimenovanje te još mnogo toga.
Kada smo već kod grupnog pretvaranja fotografija, valja spomenuti da uz tipičnu mogućnost promene dimenzije velikom broju slika, moguće je dodati i niz drugih transformacija (usev, dodavanja teksta, primenjivanje filtera te još pravo brdo toga). Doduše, ceo taj dodatak možda i nije najpraktičnije rešen pa će se neiskusniji korisnici morati ponešto pomučiti, no da je cela stvar vrlo funkcionalna, to svakako jeste.
Interfejs mu je više ili manje klasičan, ali je prilično prilagodljiv, dok će mnogi ceniti i činjenicu da mu je interfejs preveden na srpski jezik. Kada u glavnom prozoru kliknete na fotografiju koju želite detaljnije pogledati, otvoriće se potpuno novi prozor u kojem će se svaka slika imati zasebnu karticu, ali i gde se nalazi brdo novih mogućnosti.
Tu ćete moći primenjivati efekte na fotografije, uključujući i filtere za Adobe Photoshop zahvaljujući ugrađenom dodatku, napraviti panoramu (tačnije spojiti više delova iste fotografije u panoramsku), uklonite efekat crvenih očiju, podesiti oštrinu i kontrast, i još dosta toga.
Zapravo će vam trebati malo vremena da otkrijete svaku mogućnost koju XnView nudi.

Iako će neki smatrati da je pomalo suvišno razbacivati mogućnosti na različita mesta čineći tako program složenijim za korišćenje, zapravo ima smisla pametnije razmestiti opcije jer se na taj način stiče utisak da interfejs nije zatrpan i sve izgleda daleko izdašnije.

Sve u svemu, XnView je odličan pregledač slika, bogato opremljen, a ako instalirate i XnView Shell ekstenziju pojaviće se brzi pregled na kontekstnom meniju (kada kliknete na fotografiju) sa nekoliko vrlo korisnih opcija. U slučaju, da ste vlasnik Pocket PC-a, postoji i posebna verzija ovog pregledača s kojom biste podjednako trebali biti zadovoljni kao i sa ovom na Windows-u. Da bi cela stvar bila još bolja, XnView je potpuno besplatan, ali u nekomercijalne svrhe.

2.2.2 PAINT
Iako skromnih mogućnosti, Paint je program koji dolazi uz Windows platforme i imate ga najvervatnije svi na svojim računarima. Pokrećete ga na sljedeći način:
START --> PROGRAMS --> ACCESSORIES --> PAINT

1. Željenu fotografiju odabirete pomoću padajućeg menija, FILE --> OPEN

Slika 1. Paint opcije File...
2. Zatim na već spomenutom meniju odabirete IMAGE --> STRETCH/SKEW i upišete potrebni postotak (pod visina i širina ! ) u polja pri stretch

Slika 2. Paint opcije Image...
3. upišete pod WIDTH 800 i odaberete jedinicu pixel

Slika 3. Attributi fotografije.
4. Sačuvajte fotografiju putem opcije FILE --> SAVE AS na padajućem meniju i odaberite datoteku.

2.2.3 IRFANVIEW
Kako su dve dimenzije, dužina i širina, proporcionalne (iako ne nužno!), jedan od načina je smanjivanje slike po visini/širini. Među najjednostavnijim alatima za smanjivanje dimenzija slike je Irfanview te će se njegovo korištenje u kratkim crtama opisati.

Slika 3. Promena veličine slike
Program možete pronaći na zvaničnoj stranici www.irfanview.com .
Pod pretpostavkom da ste uspješno skinuli, instalirali i pokrenuli program, pred nama se otvara prazna radna površina. Potrebno je odabrati opciju “Batch Conversion/Rename” iz menija FILE:

Slika 4. Konverzija većeg broja slika
Otvara nam se novi meni, gde odmah uključimo opciju “Use advanced options”, te ispod toga odabiremo dugme “Set advanced options”. Ponovno se otvara novi prozor, u kojem uključimo opciju “Resize” te u “Set new size” podesimo širinu 800, visinu 600 (pixela, ne cm!), kako je prikazano na slici:

Slika 5. Promena veličine slike
U padajućem meniju i popisu datoteka (zaokruženo crveno na slici 6.), odaberemo SVE slike kojima želimo promeniti veličinu. Označimo jednu po jednu sliku (ili više njih), a onda pritiskom na dugme “Add” (žuta strelica), dodajemo ih u listu slika za obradu. Kada izaberemo sve slike kojima želimo promenit veličinu, još nam samo preostaje odabrati odredišni direktorijum. Upišemo ga ili odaberemo pritiskom na “browse” (zaokruženo plavo). Važno je naglasiti kako odredišni (eng. output) direktorijum mora biti različit od izvornog (eng input), jer slike nakon obrade zadržavaju originalna imena, pa će u tom slučaju najverovatnije doći do greške. Kada je i to gotovo, preostaje nam samo pokrenuti obradu slika, na vrlo jednostavan način, pritiskom na dugme “start” (zelena strelica).

Slika 6. Opcija dodavanja slika i start

Nakon toga program obrađuje sve slike, te nas obaveštava o rezultatu obrade. Ukoliko sve prođe bez grešaka, odnosno nema upozorenja o greškama, izlazimo iz programa, a obrađene slike nas čekaju u odredišnom direktorijumu, spremne za upotrebu.

2.2.4 ADOBE PHOTOSHOP
Iako su prethodni programi više zastupljeni (besplatni su), kratko ćemo objasniti obradu pomoću Adobe Photoshopa. Photoshop, vodeći profesionalni program za obradu fotografija i crtanje, zavidnih mogućnosti te je onima koji nisu upoznati s njim pretežno odbojan zbog mnoštva opcija koje na prvi pogled deluju nepregledno.
Za naše potrebe, a to su smanjenje fotografija na širinu 800 px i kompresija istih na što manje gubljenje kvaliteta, prilično je jednostavan.
Iz padajućeg menija otvaramo opciju FILE --> OPEN i odabiremo željenu fotografiju. Ukoliko želimo odabrati više njih, pritiskom desnog ALT-a i levog tastera miša možemo ih proizvoljnim redosledom odabirati, a ako ih želimo nekoliko u nizu, umesto ALT, pritisnućemo taster SHIFT
Sada odaberemo IMAGE --> IMAGE SIZE i u polje za unos dimenzija pored vrednosti “Width “ (širina) upisujemo 800, jedinica u pixelima. Moramo paziti da nam polje za "constain proportion" bude čekirano jer bi se u suprotnom samo širina, ali ne i visina fotografije promenila, te bismo kao rezultat dobili iskrivljen i izdužen prikaz.

Slika 7. Promena veličine
Mali trik: SVAKO smanjenje fotografija, bez obzira uz pomoć kog programa ono bilo urađano, rezultiraće blagim zamućenjem iste. Da bismo to ispravili sve što treba je odabrati iz padajućeg menija opciju FILTER --> SHARPEN --> SHARPEN i fotografija je ponovno zavidne jasnoće .

Slika 8. Izoštravanje
Pamćenje urađenog. Odaberite iz onog padajućeg menija opciju FILE --> SAVE AS (ukoliko odaberete SAVE, fotografija će se presnimiti preko iste. S ovom opcijom daje nam se mogućnost zadržavanja iste i odabira lokacije za novu). Sada vam se otvara novi prozor i na vrhu imate padajući meni u kojem možete odabrati željenu datoteku ili pak, ne dirajući ga, zadržati istu u kojoj vam je izvorna fotografija.

Slika 9. Paćenje slike
Naniže se nalazi “File name” opcija, tu možete svoju fotografiju preimenovati, a ispod tog polja nalazi se ono za format i odaberite *.jpg ekstenziju.

Slika 10. Format slike.

Na kraju će vas pitati za stepen kompresije, tj. kvalit konačnog prikaza. Izaberite 5 ili 6, veća vam ne treba, na manjoj se vide greške u prikazu ("zrnasta slika").

Slika 11. Kompresija

Ajao...potpuno sam zaboravio na jednostavni ACDsee!!! Hvala Grozda!!! :)

totalno je offtopic ali hajde kad se vec prica o tome, covek je vec verovatno i kupio aparat :)

Neverovatno mi je da generalno retko ko spominje besplatni faststone imege viewer , koji je po mom skromnom misljenju mama mara sto se tice programa za pregled slika.
Xnview nisam skoro probao, tu moram jedino da se ogradim.

kavalitet prikaza doticnog programa je kriminalan

Civi evo sada sam malo uporedjivao, kvalitet prikaza na image viewer-u je mnogo losiji samo kada nije stiklirana opcija smooth koja se pojavi kada strelicu misa pomeris na donju ivicu ekrana u full screen-u, inace sa stikliranim smooth ja ne primecujem razliku,e sada , ekran je od laptopa pa je to limitirajuci faktor po malo.

Ljudi možda je off ali da ne otvaram temu bez veze...vidim ima dosta poznavaoca fotoaparata :) zanima me koje programe koristite za obradu fotki i ostalog,pazario sam Canon sx130IS i kao po običaju prodavaca nisam dobio CD pa me zanima kad već skidam programe da znam koji bih mogao da iskoristim.

ja sam ga isto kupio pre koju nedelju...dobio 2 diska...veruj mi nisam ni pogledao sta ima...kasnije kad stignem kuci mogu pogledati pa da ti napisem...ako treba mogu ti upload negde....mislim ako ima nekih korisnih stvari na njima

ja sam ga isto kupio pre koju nedelju...dobio 2 diska...veruj mi nisam ni pogledao sta ima...kasnije kad stignem kuci mogu pogledati pa da ti napisem...ako treba mogu ti upload negde....mislim ako ima nekih korisnih stvari na njima

Ok hvala dyabolic. :wave: Ja sam jedino od zvaničnih Canon programa uspeo da nađem ZoomBrowser EX.Sad trenutno sam zainteresovan za HDR fotke,a nikako da nađem vremena za tutorijal o pravljenju takvih fotki....

Reci mi kako si zadovoljan sa aparatom?

edit
pojeo mi je pola poruke...dunno why
kao sto sam pisao vec...menije bio samo potreban aparat pa sam se vodio nekim online opisima kako ne bi kupio neki krs. Nudi i vise nego sto meni zaista treba...ponesto ni ne znam sta je tako da cu malo da citam kad nadjem vremena :d
Nedostaje mozda opcija super fine kod kvaliteta slike..ali mogu da zivim bez toga...mozda bude kroz firmware nesto uradjeno (mada sumnjam)
Ja sam totalni amater sto se tice fotografije...znaci zadovoljan
Skinuo sam i firmware sa canon.com i ubacio...nije da cu nesto snimati hd video ali mozda zatreba...

Poslednja izmena:
Civi evo sada sam malo uporedjivao, kvalitet prikaza na image viewer-u je mnogo losiji samo kada nije stiklirana opcija smooth koja se pojavi kada strelicu misa pomeris na donju ivicu ekrana u full screen-u, inace sa stikliranim smooth ja ne primecujem razliku,e sada , ekran je od laptopa pa je to limitirajuci faktor po malo.
Na mom PVA je razlika nebo i zemlja kako god da ga namestis , boje su mu kriminalne...:wave:

Odradiš Resize, pa na Save As... Sad sam probao i radi, originalna slika ostaje netaknuta.

Da ok ako sam u editoru, ali sta ako hocu u manageru da odradim batch resize vise slika....

U stvari, možeš da iskopiraš sve slike u drugi folder, pa da tu odradiš Resize.

e ovako....
na jednom disku je ZoomBrowser EX 6.6, PhotoStitch 3.1, CameraWindow 8.3 za win od xp sp3 do win7 i za mac os
na drugom manuals

e ovako....
na jednom disku je ZoomBrowser EX 6.6, PhotoStitch 3.1, CameraWindow 8.3 za win od xp sp3 do win7 i za mac os
na drugom manuals

Neverovatno...na Canonovom sajtu nema ništa od drajvera!Uspeo sa da nađem EX a ostale imam samo update nigde da pronađem instalacije :)...Vidim ja da ću svratiti do prodavca :D

Nazad
Vrh Dno