Šta je novo?

Program za jednostavno crtanje skica

Sasa_NS

Slavan
Učlanjen(a)
20.05.2005
Poena
319
Znate li neki program u kome se mogu brzo i jednostavno crtati neke jednostavne šeme (u građevinarstvu)?
Treba mi za brata koji je majstor za uvođenje vode, grejanja i struje...
Dakle, neki "user friendly" programčić u kome se može snaći i neko ko nema skoro nikakvo predznanje iz ove oblasti...
Znam da radim u Corelu, ali to mi se čini malo komplikovano za njegove potrebe...

AutoCAD ili jeftiniji (ako je potrebno legalno) InteliCAD.

pozz.

AutoCad je pomalo dekadentan, ne bih rekao da je "user friendly", ali ako je spreman da ulozi trud lako ce baratati svim shemama i osnovama instalacije.
Ne znam da li da pocne od R14 ili kasnije verzije ili neku Lite?

Glavna razlika zimedju LT i Full-a je podrska za 3D koju ima Full vezrija, nije jedina ralika ali je najbitnija.
Sto bi pocinjao od R14 kada ima novije verija,
ja na poslu koristim 2004LT, 2006LT, 2006Full, i radi sve OK.
Morace u svakom slucaju da ulozi odedjeni trud. Nece mu ni jedan rpogram sam crtati. Tako da mislim da je CAD ipak najbolja varijanta.

pozz.

Da nije AutoCad malo komplikovan za nekog ko je počeo da koristi računar pre mesec dana? Nema li nešto prostije što omogućava jednostavne radnje kao što je crtanje linija po horizontali i vertikali (uz pomoć nekih "lenjir" linija), pomeranje pod određenim uglom, spajanje, crtanje jednostavnih pravougaonih formi, usputno kucanje malo teksta... Nešto max. jednostavno kao što je, recimo Notepad u poređenju sa Wordom?
Burazer mi nije arhitekta već zanatlija koji bi da izbegne crtanje po papiru i ima sve poslove koje radi (koje je radio) na jednom mestu...

Poslednja izmena:
Pa sad, pitanje je šta će da crta? Proste forme može i u Wordu, sa sve kotiranjem.
A opet, ne znam koliko si upoznat sa ACAD-om, u njemu ima jako puno pomoćnih opcija za prosto crtanje (snapovi, grid- mreže i sl.) samo je muka podesiti (od papir/model prostora do štampača)

Možda da proba u Visio xx a?

Nisam uopšte upoznat sa AutoCad-om, u tome je i problem... Nista, moracemo (prvo ja) da probamo...
Kad pomenu Word, njega se grozim po pitanju bilo kakvog crtanja, preloma strana i slično... Radije bih crtao (ako moram) u Photo Paintu...
Mogu da ga naučim da to iscrta u Corelu, samo, tu se u mnogim stvarima mora ići "peške" jer to ipak nije program specijalno osmišljen za te svrhe i gubi se mnogo vremena na rešavanje banalnih stvari...
Drugo je ograničenje računar koji poseduje. To je matori Compaq Pentium II na 400 MHz, 128 MB, i hardom og 6 GB... Zamisli, prvo bih morao da ga nateram da kupi novi računar, zatim da uči raditi u AutoCadu... Da je to hteo išao bi na faks, a ne bio zanatlija...

Poslednja izmena:
Pa sa srećom.

Samo da pomenem da su početne verzije AutoCAD-a imale jako malo komandi pa je i to bilo sasvim dovoljno za komplikovane crteže. Naravno one su ostale i zbog toga ti je i predložen ACAD za prosto teh. crtanje (LINE, CIRCLE, ARC... itd.). Mada, iskren da budem, instalirati ceo CD za par linija i krugova sa kotama i nije blizu smisla. Mislim da je u prethodnim brojevima Digitala bio prikaz neke aplikacije slične ACAD-u ali sa mnogo
siromašnijim opcijama.

Nešto ćemo već smisliti.. Hvala svima na odgovorima! Ako još neko ima neki predlog, biću zahvalan..

Evo extra programa za njega:

www.sketchup.com

Ima sve što mu treba, mali je (~10 MB) i lak za korišćenje. Neka proba.

Mislim da u njegovom slučaju ipak AutoCAD treba zaobići.

EDIT: Neka pogleda i MS Visio, isto se lako uči.

Poslednja izmena:
mislim da je traženo 2D, za šeme u građevini, a koliiko vidim ovaj (sketchup) je krcat 3D entitetima. Naravno već sam predložio Visio, svakako ga treba probati.

Vrh Dno