Šta je novo?

Program za blokiranje sajtova?

dovedan

Cenjen
Učlanjen(a)
11.11.2013
Poena
170
Pozdrav,
Potreban mi je program koji ce onemoguciti pristup odredjenim sajtovima (npr. dropbox, gmail..) osobama koji nemaju sifru. Da li neko ima ideju kako onemoguciti zaposlenima da upload-uju poverljive podatke iz firme na cloud ili da ih salju kao attachment preko svog e-maila?

Ako imaš neki ruter ili MikroTik u firmi možeš da im zabraniš izlaz na koje god hoćeš sajtove, kao i mnoge druge stvari ...
Možeš i na računarima da uđeš u C:\Windows\System32\drivers\etc i nađeš hosts fajl, edit notepad-om i upišeš na kraju recimo 127.0.0.1 facebook.com i otvaraće im ovako nešto http://i.imgur.com/QNctdk3.jpg, posle naravno dodaš koje želiš sajtove na tu neku foru.

Da li postoji program za tako nešto stvarno ne znam ali mislim da su ti ovo super varijante.
Iskreno ja imam MikroTik i mogu ti reći da je moguće zabraniti šta god poželiš ...

Nisam najbolje razumeo prvu recenicu. Zelis da onemogucis pristup nekome na tvoj (Gmail,Dropbox etc) nalog i skidanje poverljivih dokumenata? Promenis lozinku i gotovo.
Koliko sam upoznat ovi servisi beleze aktivnost korisnika pa mozes i to da uzmes u obzir.
Zaposleni mogu da uploaduju poverljivi dokument bilo gde, ne moraju to biti servisi koje si naveo, dovoljno je samo da imaju pristup dokumentima.

Zavisi dosta i od toga kakav si ugovor potpisao sa zaposlenima, to o cemu pricas moze da povlaci krivicnu odgovornost.
Ne mozes ti njima onemoguciti tako nesto ukoliko se svi kacite na obican ruter. Jednostavnije ti je da im das vizitku od advokata, ukoliko
si siguran u svoje tvrdnje i imas cvrste dokaze. Mozda i najelegantnije resenje je da promenis zaposlene.

Hvala na odgovorima, ja sam zamislio program koji vrsi monitoring stalno i ako neko pokusa da udje na primera radi gmail, on se probudi i trazi sifru koja je definisana u okviru programa.
Firma ima svega par zaposlenih i nema brige sto se njih tice. Dovoljan je neko sa strane da pokupi par podataka i da ih sibne na cloud ili svoj mail, nastao bi veliki problem jer su podaci poverljivi.
Da preformulisem pitanje, kako onda najefikasnije da "obezbedim" fajlove?

NOD antivirus u sebi ima website filter u kome to mozes da podesis. Stavis sifru na NOD i to bude to. Ako imas business verziju mozes to stavis i admin konzolu. Naravno useri ne treba da budu admini na svojima masinama.

SOPHOS ima sve sto trazis. Upravo jedan od modula je "sprecavanje curenja podataka" gde mozes definisati sta je to poverljivo i sta treba blokirati. Npr... Svaki atacment veci od xMB ne moze se poslati, automatski ga odseca... Itd. Sophos koriste svi sudovi i min.pravde kao i mup Srbije.. Upravo zbog takvih stvari. Ne reklamiram, vec koristim pa sam upucen. Pogledaj malo na netu...

Ne koriste svi sudovi :)

SOPHOS ima sve sto trazis. Upravo jedan od modula je "sprecavanje curenja podataka" gde mozes definisati sta je to poverljivo i sta treba blokirati. Npr... Svaki atacment veci od xMB ne moze se poslati, automatski ga odseca... Itd. Sophos koriste svi sudovi i min.pravde kao i mup Srbije.. Upravo zbog takvih stvari. Ne reklamiram, vec koristim pa sam upucen. Pogledaj malo na netu...
To je to, fala.

Isti problem sam ja imao pre 2 godine kad sam poceo da radim,
Ja sam okrenuo firmu kod koje imam ugovor za internet i oni su to sve blokirali (facebook,dropbox,you tube....)

To nije najbolje resenje. Uvek ce se pojaviti neki novi sajt. Bolje je blokirati sve pa pustati samo sta treba.

Nazad
Vrh Dno