Šta je novo?

program se pokrece samo ako sam root

djole172001

Slavan
Učlanjen(a)
29.10.2006
Poena
319
problem je sledeci skinuo sam jdowloader (java verzija). Imam opensuse 11.3. pokrecem ga preko terminala komandom java -jar JDownloader.jar ali radi samo ako sam root. Koliko se ja razumem treba da dozvolim pokretanje i ostalim user-ima, ali kako? sta treba da uradim da se moze pokrenuti a da ne budem root, jer sam hteo da napravim iconu za pokretanje, ali ona ne radi jer jdownloader nece da se pokrene jer onda nisam root. nadam se da ste me razumeli

Ja ga pokrecem samo sa jdownloader i radi sa user privilegijama.
Ubuntu 10.04, instaliran uz pomoc shell skripte skinute sa sajta.
Isto i na Centos-u 5.4

Poslednja izmena:
Da li postoji mogucnost dodele dozvole aplikaciji da se pokrece i ako nisam root, i ako postoji kako?

# chmod 777 /(apsolutna putanja do fajla)/JDownloader.jar

uradio sam to, ali nista se ne menja, jedino sto vidim da sad svako ima dozvolu za ovaj fail, ali i dalje ga mogu pokrenuti samo ako sam root
da ne treba nesto sa jovom da radim?

mozda javu ne mozes da pokrenes kao user?
jel mozes da izvrsis
Kod:
java -version

mozda javu ne mozes da pokrenes kao user?
jel mozes da izvrsis
Kod:
java -version

evo sta bude kad ukucam java -version
java version "1.6.0_20"
OpenJDK Runtime Environment (IcedTea6 1.9.2) (suse-0.2.1-i386)
OpenJDK Client VM (build 17.0-b16, mixed mode)

proveri kada izlistaš da li su fajlovi tvoje vlasništvo (ls -l), ako nisu to može da bude razlog

Ili ako programu zapravo je neophodan root privilege, onda ili ga pokreces sa sudo, sa jednom linijom ali koristeci su, ili kao krajnja opcija promenis ownership da pripada root-u, a stavis na suid na +...

ovo je ressurection 2 meseca stare teme...

no, cisto radi buducih narastaja:
jdownloader je najlakse instalirati i posle pokretati pomocu jd.sh skripte koja moze da se skine sa njihovog sajta...
alternativno postoji i PPA za jdownloader...

ali je PPA samo za Ubuntu, ostali moraju da se snalaze

Vrh Dno