Šta je novo?

Program::: FIskalna kasa<=>Pc

gorio83

Slavan
Učlanjen(a)
27.09.2005
Poena
319
Imam fiskalnu HANDY koja se sa racunarom povezuje preko COM1,2 porta.
Kabl koji se koristi ima na jednom kraju prikljucak za seriski port, a na drugom kraju (kasa) izgleda kao prikljucak za mreznu karticu na racunaru (crosover).
E sad kad je odnesem kod servisera ima neki program pomocu
koga upisuje cene i menja sadrzaj.

Pitanje:

1.Koji se program koristi za ovu namenu i gde ga nabaviti?
2.Treba mi sema kako da napravim ovaj kabli?
PozZ

Te dve stvari (software i kabl) najcesce daju proizvodjaci fiskalnih kasa na svom sajtu.
Meni je nepoznata ta kasa, a sa nekim kasama koje prodaje Comtrade i Pupin sam radio, obicno su prosti kablovi, bez ikakve elektronike izmedju dva nejednaka konektora. Raspitacu se, ali kazem, to "Handy" mi je nesto nepoznato u mom kraju.

Aj reci još i da ti naplaćuje to ubacivanje cena? :trust:

Naravno da naplacuju :D
Odrali su se od kesha.....kada je bila navala, 20e + 5din po artiklu :)
Inace, ja sam kabal za Geneko (serijski-RJ11) dobio od predstavnistva Geneka u SM, jer je njima "lakse da ukucavaju rucno" :lupko:
Geneko u BG nije hteo da mi proda kabal, kao nemaju, a tamo stoji gooomila kablova...kaze to su polovni, pa ne moze :d...ali su mi dali shemu.
Software sam dobio od Geneka.

gorio83 je napisao(la):
1.Koji se program koristi za ovu namenu i gde ga nabaviti?
Softver bi trebalo da se dobije uz kasu. Verovatno su se serviserima osladio laki kesh pa nikom ne daju softver vec naplacuju unosenje cena. Jako malo sam radio sa fiskalnim kasama, ali su sve imale softver za ubacivanje i promenu podataka kao standardnu opremu.
gorio83 je napisao(la):
2.Treba mi sema kako da napravim ovaj kabli?
PozZ
U najgorem slucaju uzmi unimer i izmeri koji je pin sa kojim spojen i sam nacrtaj semu.

Upotrebi znanje i iskustvo da od tvog prodavca (servisera) kase dobiješ softver i kabl za vezu sa računarom. Ja sam za Galeb kasu pri kupovini insistirao i dobio i jedno i drugo. Naravno da izbegavaju da daju i jedno i drugo, to im je najsladja lova. Nećeš valjda za ukucavanje svakog artikla i promenu cene da trčiš u servis. Inače, svaki proizvodjač ima svoj software i kabl za konekciju.

Pa necete verovati:
Odem ja juce sa caletom da ubace (dodaju) artikle, vidim kabal koji sam vam opisao kako guraju u kasu i racunar. ,)
Zatim vidim lik tipka nesto po tastaturi zavirim da vidim koji soft koriste, i ***** koji je vlasnik servisa me vrati kako nebi video sa oblasnjenjem kako mogu dobiti
(kabal =>10eur i soft 15eur) sa kojim mogu sam ubacivati artikle.
Jos se kao obavezuje da me "nauci".!? :crash:

Pa plati mu ali mu traži fiskalni račun, ako ti ne da, inspekcija na vrat pa nek razmišlja sledeći put.

gorio83 je napisao(la):
al sema za kabal ni od korova.
Jos jednom cu ti napisati da sam nacrtas semu. To je toliko prosto da ne moze prostije. E ako hoces sve na gotovo odnesi u bilo koji tv ili elektro servis i ima da ti to urade za 5 min.

Kontam da čovek uopšte i nema kabl pa nema šta da rastavi.
Mislim da moraš da nađeš kabl koji ide baš uz taj tip kase da bi bio siguran, jer nisu svi kablovi za fiskalne isti.

@dishapaun:
Ma odakle mi kabal sa koga bih "prepisao" drugi. :S:
Uopste mi nije problem da sastavim taj kabal ako imam semu.

@vectorman:
Upravo tako.

gorio83 je napisao(la):
@dishapaun:

@vectorman:
Upravo tako.

Evo ovako ide.

smer RS232 ka RJ45(onaj sto ide u kasu)

na konektoru RS232 vec je svaki pin obelezen brojevima od 1 do 9 ti koristis pin 2, pin 3 i pin 5

konektor RJ45 gledas tako da vidis kontakte, znaci plasticni jezicak ti je sa druge strane, a kabl drzis u ruci i kod njega gledas s leva na desno i koristis pin 2 pin 3 i pin 5

Povezujes pinove u smeru kao sto sam napisao gore;

2 na 2
3 na 3
5 na 5

Prilozi

• Kabl PC to FK & BC.zip
    2.9 KB · Pregleda: 284
Poslednja izmena:
gorio83 je napisao(la):
@dishapaun:
***, nisam video.

Jupi...
@Srkson
Cek bre jel ovo za "ELCOM EURO 500 handy" (posto se razlikuju).
PS: dal da te hvalim il kudim.

@dishapaun:
Newermind...

jel ovako treba da se "gleda" kabal:

Prilozi

• FKK.bmp
    116.6 KB · Pregleda: 202
Poslednja izmena:
Ljudi, pazite, stvar nije bas toliko bezazlena. Radio sam vise puta na nekoliko modela kasa i imam (kao i ostali koji to rade) nekoliko neprijatnijih iskustava. Problem je sto se desi da se u toku prenosa podataka (pogotovo ako nemate COM port vec koristite USB->Serial adaptere) nekada iz cista mira dodje do pucanja veze, blokiranja kase i uslova kada se mora odraditi hardverski reset kase za koji je potrebno rasklopiti kasu a to ne mozete bez ovlascenog lica koje ce posle ponovo da stavi pecat na kasu kada se zatvori.
Pored toga, nekada dodje do dupliranja artikala prilikom prenosa, nekada (na Pupinovim kasama) dodje do toga da se ne prenesu svi artikli (a nema logike u tome zasto neki nisu preneti).
Ovaj moj post nema svrhu bilo koga da uplasi, niti sam ja neko ko "sisa ovce" pa to radim zbog toga da bi ljudi mene zvali (niti se bavim tim poslom, samo sam prilikom jedne velike zakonske promene poreza pomagao drustvu u servisu).
Ali to sto oni naplacuju sredjivanje necije kase nije nikakvo cudo. Nama je tada trebalo vise od 3 sata po kasi (bilo je kasa sa 3000 i vise unetih artikala a trebalo je detaljno proveriti svaki i neke vrednosti promeniti u druge).
Pa ni pekara ona vekna ne kosta skoro nista a da li ste nekad dobili od njega hleb dzabe? ;)

@dbaja
Ma kapiram ja to i svaka cast svakom onom ko zaradjuje na svome radu i znanju, ali da krades iz FULL paketa softver i kablove pa posle to isto valjas naivnim gradjanima po 25 evrica....
E stani malo stavi prst na celo.

gorio83 je napisao(la):
jel ovako treba da se "gleda" kabal:

To je kabl RJ11 onaj telefonski tebi treba sa osam pinova a to je RJ45, ali se tako gleda.

gorio83 je napisao(la):
@dbaja
Ma kapiram ja to i svaka cast svakom onom ko zaradjuje na svome radu i znanju, ali da krades iz FULL paketa softver i kablove pa posle to isto valjas naivnim gradjanima po 25 evrica....
E stani malo stavi prst na celo.

To se slazem da je za svaku osudu :mad:
Samo to isto rade i prodavci hardware-a. Znam mnoge primere "kradje" dvi-vga adaptera, tv-out kablica, pa cak vadjenje telefonskog kablica iz pakovanja sa modemom i sl.
U mom postu sam samo hteo da skrenem paznju da se moze desiti da zaje*ete kasu sto nije naivno. A onda opet morate kod tih sto deru :S:

Imam kasu ComTrade Basic i kabl za povezivanje sa PC-jem, ali nemam softver. Koji softver mi je uopste potreban i gde ga mogu nabaviti? Hvala unapred

Nazad
Vrh Dno