Šta je novo?

Profesionalci upomoc!

neci

Slavan
Učlanjen(a)
16.12.2004
Poena
309
Ajd sad malo nama laicima pomozite da i mi malo "psujemo".
Ja pre neki dan kupih Pioneer DVR-110D, a vi mi malo pojasnite kako i sta da uradim da on radi besprekorno. Imam XP SP2, 512 memorije i ne znam sta bi jos trebalo da napomenem... Nemam pojma sta vam znaci taj "firmware" iako se svojski trudim da provalim...znam da je (verovatno) nesto bez cega se ne moze...
Pozdrav i puno hvala...
P.S. Rekose mi da je ovaj rezac dobar izbor, recite mi da nije greska!

Hvala na razumevanju i za nas duduke! (sorry, bar u svoje ime!)

firmware je bukvalno software pisaca... U njemu su sve njegove komande, pomocu njega drive prepoznaje medije i tako to...

inace sto se tice rada, sve je OK :) Sa 512 rama kapiram da bi mogao da presnimavas DVD-ove On-fly cak ;)

A NERO...? Ako dobro razumem to je isto to? NERO JE nekako moja svakodnevica bio bar do sad... Mogu li da nastavim sa njim ili taj mora biti osnovni?
Hvala

Šefe, firmware je software koji se nalazi unutar pisača. Takoreći, firmware je generalno softver koji se nalazi u bilo kom uređaju bez kog dotični ne bi mogao da funkcioniše. Software u tvom mobilnom telefonu se takođe zove firmware.

Kod optičkih uređaja takođe postoji software, tj. kompjuterski program koji upravlja njegovim delovima i kompletnim funkcionisanjem uređaja. Moguće ga je obrisati i staviti noviju, unapređenu verziju, na osnovu koje proizvođač poboljšava performanse uređaja. Procedura je laka, samo skineš fajl sa interneta i pokreneš ga. Lupiš OK, sačekaš minut i imaš novi firmware u uređaju.

Nero nastavljaš da koristiš kao i do sad, a uređaj će u nekim modovima rada biti malo bolji. Diskutabilno da li ćeš tu promenu na bolje (ili na gore) da primetiš, ali nije loše da probaš. Ako nešto pođe naopako - uređaj je pod garancijom, a update firmware-a spada u regularne operacije korišćenja dotičnog uređaja, tako da si i sa pravne strane osiguran, a reklamacija mora biti realizovana.

Firmware je program u EPROM-u optic device-a. Firmware sadrzi identifikacioni string optic device-a, listu podrzanih formata (CD, CD-RW, DVD+-, DVD-RAM, DVD+-RW, etc) i medija (Verbatim, Ricoh, Princo, odnosno specificni modeli), kao i burning strategies (brzine, write methods). Burning software, poput Nero-a, poseduju engine koji komunicira sa firmware-om, odnosno razmenjuje podatke. Ergo, firmware se nalazi u nevolatilnoj (da psujem malo, memorija ciji se sadrzaj ne menja nakon prestanka napajanja) memoriji optickog uredjaja, u tvom slucaju Pioneer DVD-RW DVR-110D. Nero je software koji funkcionise na OS level-u. Ukoliko koristis Windows XP, postoji imapi servis koji omogucava snimanje CD/DVD bez third-parthy burning software-a, recimo Nero-a, ili ONES-a.

Marka Pioneer je dobra ali ova serija rezaca (110D) stvarno nije u njihovom stilu.

promeni mu i IDE kabl, stavi mu 133 jer moze da te smara dok budesh rezao DVD!!!

zato shto sam imao takav rezach!!! Kocio mi je ceo win dok sam rezao dvd, i kad sam promenio ide/ata66 na ide/ata133 jednostavno radim josh 3 stvari odjednom dok rezem dvd!!!

Alien022 je napisao(la):
i kad sam promenio ide/ata66 na ide/ata133 jednostavno radim josh 3 stvari odjednom dok rezem dvd!!!

Ne postoje različiti kablovi za ATA66, ATA100 i ATA133. Postoje samo 40-žilni (za ATA33) i 80-žilini IDE kabl (ATA 66/100/133).

Kod 110-ke, stvarno treba taj 80-to zilni kabal, da bude sam na IDE grani, i da bude dzamperisan kao Master, inace hoce da pravi problem! Nekoliko mojih ortaka je tako resilo sve probleme sa istim rezacem! :type: Ali od 109-ke pa na dalje Pioneer radi losije rezace! Posledice pada cena istih i stancovanja u velikim kolicinama, pa stavljaju manje kvalitetnu optiku i mehaniku! 108D je ipak legendarni rezac! Ali vec ga odavno nema u prodaji, zato sam ja ipak za NEC! :D

koliko ja znam to je ata kabl koji podrzava protoke od 66/100/133 MBPS, protok ti zavisi od toga koliko ce plocha, kontroler na plochi i BIOS da pusti odnosno dali ce biti UltraDMA 1,2,3,4,5 ili 6

hvala, hvala narode... Radi.... Samo bih ja da nakacim i obican citac, ali sa njim u kombinaciji nece da radi...

NeXus@ je napisao(la):
Kod 110-ke, stvarno treba taj 80-to zilni kabal, da bude sam na IDE grani, i da bude dzamperisan kao Master, inace hoce da pravi problem! Nekoliko mojih ortaka je tako resilo sve probleme sa istim rezacem! :type: Ali od 109-ke pa na dalje Pioneer radi losije rezace! ... zato sam ja ipak za NEC! :D

Za razliku od 109-ke, moja iskustva na razlicitim mashinama:
110-ka moze da bude i master islave i na prvoj i drugoj grani, ne pravi problem ni kao single ni u paru sa hdd-om ili odd-om. Jako pozeljno da se stavi na 80-zilni kabl(gotovo obavezno). Radi i sa Nerom 5.5.10.56, i ostalim manje zastupljenim softverom bez problema. Tih, bolje cita od NEC-a i zasada jako sam zadovoljan njegovim kvalitetom rezanja. Naravno, firwmare poslednji otkljucan (sajt tdb).

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno