Šta je novo?

Produzavanje kablova

Sh@rance

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2009
Poena
319
Naime kupio sam zvucnike logitech Z-2300 ali su mi kratki kablovi od satelita. Kako da ih produzim i koje kablove da stavim. jos bolja varijanta da se zamen u celini ali neznam gde da ih odnesem ili koje kablove da kupim pa da sam zamenim.

Potrazi kablove u svakoj radnji elektro opreme-tamo gde prodaju muzicke instrumente i opremu(zvucnike za ugradnju,mrezice,skretnice,coskove,stalke,kablove...).Odgovaraju kablovi kao npr.za auto-radio,tj.radio-cd plejer.Ne bih ti preporucio da nastavljas kablove,moze doci do pucketanja i sustanja,a to,ti se sigurno nece dopasti.
Izmeri duzinu kablova koja ti je potrebna i neka duzina za oba zvucnika bude iste duzine.Takvi kablovi,kvalitetni,nisu skuplji od 20-tak dinara po metru.
Ako ipak nameravas da kablove nastavljas,ponesi jedan takav kabal i kupi isti odgovarajuce duzine, i nastavljaj ih REDNIM KLEMAMA,prethodno kalajisi krajeve kablova i na kraju izoliraj izolir trakom.
Ako bas zelis kvalitet,Preporucujem ti kablove debljine bar 2 x 0,75 ili jos bolje 2 x 1,0.Manje gubis na kvalitetu zvuka,ako su kablovi deblji.

Na vecim duzinama, i ako se salje vise snage pozeljno je da kablovi budu deblji. Z-5500 npr max prihvata 2.5mm tako da ne treba ni pokusavati vise od toga.

Ako zvucnik prihvata max 1.5mm stavi im 1.5mm, sta je tu problem? Kakve veze ima ako su PC zvucnici? Neces kupovati kabl od 20-50e/m nego neki od npr 50din/m.

Na kraju mojih kablova se nalaze cincevi. Dali bih gubio na kvalitetu zvuka ako ih nastavim sa kablom koji imaju na kraju isto cinceve. Tj da spojim cinc u cinc.

Teoretksi da ali parkticno pitanje je u toj klasi PC zvucnika da li bi primetio neku razliku.

Nazad
Vrh Dno