Šta je novo?

prodat Apple IIc nikad otvoren na ebay

hm... neki su ocekivali i vecu cenu! ... iskreno i meni se cini da je mnogo : da bih ga kupio i otvorio.
to mi je pre za neki muzej (kao kako je izgledalo pakovanje kompjutere iz 1983) nego za "pokuci" ...

Cena uopšte nije tako velika, kad se uzme u obzir koliko dostižu razne figurice (za decu) u originalnom pakovanju ili čuvene bejzbol kartice.

Da vidite sad kad ovi naši što prave kutije za mobilne počnu da pakuju Apple IIc "originale". Ima da im padne cena zbog povećane ponude. :p

imam i ja, ali Macintosh 512k. Nazalost - nemam boot disketu :)

,)

Prilozi

• Scaled Image.jpg
    Scaled Image.jpg
    375 KB · Pregleda: 168
Poslednja izmena:
da ti je iskopiram i posaljem? :)

imam ih nekoliko josh sa Atarija ... :D :D

btw i ja sam imao neki PowerBook cini mi se 5300...

da ti je iskopiram i posaljem? :)

imam ih nekoliko josh sa Atarija ... :D :D

btw i ja sam imao neki PowerBook cini mi se 5300...

Mislim da na Apple.com ima da se skinu starije verzije OS-a, pa cu nekako valjda da zbudzim nesto :)

Doduse, ne znam da li je unutar ove makine DD ili HD flopi :d

Bice, chupavo. Uvek mogu da nadjem nekoga sa istom masinom i da od njega prekopiram sistem: nema aktivacije, nema serijskog broja - much more human computing :)

"much more human computing " ... da :)

mada ni Mac OS X ne trazi aktivaciju ili serijski, zar ne?

Mislim da na Apple.com ima da se skinu starije verzije OS-a, pa cu nekako valjda da zbudzim nesto :)

DD flopi, i to u specifičnom mac formatu 800k. Ne pc-ju nema šanse da napraviš takvu disketu. Jedino na nekom mac-u koji ima flopi disk :p

ili Amigi ili Atariju ... ;)

Da cisto da se zna sta su bili zakon kompjuteri sve noze pogotovo na amigi i njenom 880 k drajvu

kako je krenuo thread... ocekivao sam par desetina hiljada dolara... ovako... pih

Jesi siguran da se može pisati na mac disketu na amigi i atariju? On je koristio ZCAV

Atari ST je mogao sigurno (koristio).... predpostavljam da je mogla i Amiga jer je imala bolji kontroler za flopy; bar koliko se seca, "hvalili ste ga" na sav glas :p :) :) :)

(da, znam/secam se da koristi promenljivu brzinu rotacije...)

mac je koristio promenjivu brzinu rotacije ali su tim flopijima doakali na neki drugi nacin na atariju i amigi ali je to zahtevalo mogucnost vece kontrole nad flopy controlerom sto kod amige nije bio skoro nikakav problem pa su zahvaljujuci tome nondos diskete (mahom igre) imale svaka svoj fs sto je u neku ruku bila zastita od kopiranja.

moguce da si u pravu mada sam prilicno siguran da su diskete koje su radile na Atariju pod Mac emulatorom radile i na pravom Macu (mrzi me sad da ustajem iz kreveta i probam... :p)

mac je koristio promenjivu brzinu rotacije ali su tim flopijima doakali na neki drugi nacin na atariju i amigi ali je to zahtevalo mogucnost vece kontrole nad flopy controlerom sto kod amige nije bio skoro nikakav problem pa su zahvaljujuci tome nondos diskete (mahom igre) imale svaka svoj fs sto je u neku ruku bila zastita od kopiranja.

Nepostojanje fajl sistema se ne može nazvati fajl sistem. Igre su koristile custom loadere koji su jednostavno učitavali određene fiksne blokove sa diskete po potrebi. Neke čak nisu koristile ni funkciju iz OS-a, nego su direktno "poukovale" u CIA registre.
Sve dok je igra bila snimljena u standardnom amiga formatu 80 traka/11 sektora, ne može se govoriti o nekoj zaštiti. Zaštićene igre su uglavnom koristile neke "slabe" sektore koji su se mogli napraviti samo pomoću specijalnih mašina.

moguce da si u pravu mada sam prilicno siguran da su diskete koje su radile na Atariju pod Mac emulatorom radile i na pravom Macu (mrzi me sad da ustajem iz kreveta i probam... :p)

Ajde, nek' te ne mrzi, živo me interesuje da li može. :D

Na Amigi je CROSS-DOS mogao da formatira Mac disketu. Nisam lejmer - imam i A500 i A1200 - na njima mogu da napravim boot disk :)

Bice, chupavo. Uvek mogu da nadjem nekoga sa istom masinom i da od njega prekopiram sistem: nema aktivacije, nema serijskog broja - much more human computing :)

MC 68000 , predpostavljam da je unutra DD flopy drive !

Nije to bilo bas nepostojanje FS vec drugacijie tretiranje blokova od standardno pdorazumevanih kao i naprimer koriscenje 81 i 82 staze.
Postojao je fajl sistem ,ne znam vise koji dali afs ili sfs ilki mozda neki treci, koji je na dd disketu trpao do 1,2mb podataka u tih 82 staze,naravno disketa nije sadrzavala konstantan broj blokova po stazi niti je mogla da bude butabilna za amiga dos posto se koristio poseban fajl sistem koji je morao biti mountovan,znaci vec podignut sistem

Prvi Apple IIc, pirotskoj Gimnaziji platio je "Tigar", negde oko 50.000$, te davne a ne tako daleke 1983. godine.

Poslednja izmena:
Prvi Apple IIc, pirotskoj Gimnaziji platio je "Tigar", negde oko 50.000$, te davne a ne tako daleke 1983. godine.

Od čega je kompjuter bio 3000$, a ostatak su činili carina, porez, provizije i razna "ugrađivanja". Užas... :smash:

Ajde, nek' te ne mrzi, živo me interesuje da li može. :D

proverio sam pre nekog vremena ali sve zaboravim da postujem!

uzeo sam Mac diskete koje sam koristio na Aladin emulatoru na STu i Mac Classic nece da ih cita!

ali sam i dalje ubedjen da je neki emulator (mozda Spectre) mogao da cita/pise Apple diskete sa promenljivom brzinom rotacije... ako nadjem ove diskete probacu i njih :)

DD flopi, i to u specifičnom mac formatu 800k. Ne pc-ju nema šanse da napraviš takvu disketu. Jedino na nekom mac-u koji ima flopi disk :p

Jel si siguran? Mozda se varam jer sam bio jako jako mlad, ali cini mi se da je disketa mogla da se formatira i u DD formatu i u DOSu. Secam se da sam koristio neki program "800" za citanje istih. To je bilo prilicno davno... :trust:

Jel si siguran? Mozda se varam jer sam bio jako jako mlad, ali cini mi se da je disketa mogla da se formatira i u DD formatu i u DOSu. Secam se da sam koristio neki program "800" za citanje istih. To je bilo prilicno davno... :trust:

Nema šanse da su se ikada mogle čitati mac dd diskete na pc-ju. I za amigu i atari nisam siguran (zato sam i pitao), jer se sećam da su postojale šeme za priključenje eksternog mac drajva na amigu , a druga varijanta je bila neki dongle što se kačio na floppy port i video port (!) amige da bi omogućio rad sa mac dd disketama, i dok je radio slika na ekranu je "skakala" na sve strane... :D

I ja se secam programa za PC kojim se moglo baratati sa MAC disketama. Bio je dosta sporiji od klasicnih programa. In fact, tako je moj ujak koji je tada dosao iz Amera upoznao cari srpske piraterije :p

Nazad
Vrh Dno