Kod satelitskih antena postoji podela na offset i parabole.
Offset mu dodje nesto kao da ne baca signal u sredinu nego izvan centra, znaci konvertor (prijemnik signala koji se odbija od tanjira) je negde pri dnu antene. Mogu biti "jajaste" ili pravilnog oblika.
Parabola je pravilna, konvertor je tacno u centru antene i one su uvek "okrugle" , ne elipsaste. Naravno kada se radi o satelitima, ove druge su vise usmerene ka nebu, posto se signal tako odbija..
E sada, ne znam na sta si mislio u stvari. Bash parabolu ili offset koja nije elipsasta.
Za wireless se koriste offset antene koje se okrenu kontra, tako da primaju signal od napred, tako da moze da se uspostavi link itd.. Bas smo otkrili jedan model koji najbolje radi, koriste ga za hvatanje AP-a od 100mW sa 7, 8 kilometara. Mislim da tu nema veze da li je jajasta ili ne, nego da dobro reflektuje signal.
Ako si mislio na ono, pravu parabolu, one su nezgodne da se montiraju u tom polozaju, ali uz brusilicu, aparat za varenje..
I poenta: offset ne jajaste, mislim da ne postoje na nasem trzistu, bile su nekada neke madjarske okrugle offset, bile su odlicne, ali odavno ih nema..
Parabole satelitske ima vise opcija: domace proizvodje by Unikom (veleprodaja je u studentskom gradu), za sattv veoma lose, ali zato jeftinije nego uvozne. Ima (bar je nekada bilo, dugo nisam to uzimao) velicina 120, 150 cm.
Neke poljske aluminijumske, 160cm i 190cm (a to je bas ogromno, btw), uvozi ih twins iz nisa, imaju prodavnicu na zelenom vencu u Bg.
Ima i neke brand name, televes, triax.. ali to je tesko naci ovde, mada mislim da televes ima nekog zastupnika..
:wave: