Šta je novo?

Procena i pomoc.

T|T|A|\|

Čuven
Učlanjen(a)
18.09.2002
Poena
619
  • Znam da sam ovakva pitanja postavljao pre,ali mi niko nije DAO ODGOVOR!Zato vas posledjni put pitam sledece:
    [*]1.Hteo bih da mi procenite koliko ce da kostaju komponente kad se pojave na nase trziste:

[*]Abit Kd7 400
    [*]ViewSonic P90F (moze cena i sa USA trzista posto nisam mogao nigde da je nadjem,a kamoli koliko kosta kod nas :( );
    [*]Samsung DDR 400 2x256 Mb Ram-a;
    [*]AMD xp 2800+ (interesuje me koliko kosta u USA,i kada ce se pojaviti kod nas [znam da sam dosadan ali NEMOGU da odolim]);

[*]2.Video sam u nekim casopisima da pise "sadasnja se memorija 16-bitna se moze koristiti samo kada se stave dva modula,dok je to kod nove RDRAM 32-bitne memorije nepotrebno"!Mene interesuje da li je zaista potrebno da se stavljaju dva memorijska modula da bi normalno radila ili nemora?(Abit kd/x/7)Inace mi je jedan member sa ovog foruma rekao da je to potrebno raditi samo kod nForce chipova,ali je u tom casopisu bila predstavljana p4533 Asus!
    [*]3.Sta su to "terminatori"?U kontextu:u prazan memorijski slot je obavezno ubaciti terminatore koji se isporucuju uz plocu!
    [*]4.Ponovo bih vas zamolio za uslugu da mi napisete koja postoje i koja ce se jezgra za Intel i AMD pojaviti u nekoliko sledecih meseci!Zanima me takodje koliko ce MHz-a imati ta jezgra (koliko je predvidjeno - npr xp je za sada proizveden od 1600 do 2800 mhz-a)Jezgra koja ja znam su sledeca:

[*]Proizvodjac:
    AMD
    [*]Model:
    Duron,Athlon,Athlon XP
    [*]Jezgra:
    k7-Thunderbird,Thourgberd (ili kako se vec zove :) ),Palomino,Morgan,Barton,Claw hammer
    [*]Proizvodjac:
    Intel
    [*]Model:
    Celeron
    [*]
    Jezgra:
    Northwood

A za AMD sam cuo takodje da ce se pojaviti i K8 pa i K9!!!Koja ce ti procesori imati jezgra i do koliko ce MHz-a ici?
    [*]5.Da li su oznaka "magistrala" "FSB" istog znacenja?Video sam da su kod Intelovih procesora FSB-ovi cak 533 MHz-a dok su kod AMD xp 133/266 MHz-a!Kako mogu da budu i 133 i 266?
    [*]6.Da li je neko imao prilike da upozna tu novu 32-bitnu RDRAM memoriju,posto me interesuje kolike su razlike u performansama izmedju te i 16-bitne memorije?
    [*]7.Na nekim plocama u tehnickim specifikacijama pise da je moguce ugraditi do 2 Gb memorije u 2 slota!E sad,kako je to moguce uraditi kad se danas prozvodi samo memorija najvise do 512 Mb rama?!Po tome bi moglo najvise stavimi 1024 Mb,a ovi navode 2 Gb!
    [*]8.Sta je RAID kontroler i zasta on sluzi?
    [*]9.Sta je SCSI i takodje,zasta on sluzi?
    [*]10.Gde se kod nas moze naci bilo koji CRNI,Floppy?
    [*]11.Da li se kod nas moze naci:
    Thermal Take highest Xaser 6000 Plus Aluminium 10bay Tower w/ ?Bio bih vam veoooma zahvalan kada bi mi neko dao pozitivnan odgovor :) !
    [*]12.Koliko kosta neka PCI kartica sa 6 USB 2.0/2.1 prikljucaka?
    [*]13.Hteo bih da kupim misa Logitech firme "mx 700" koji je bezicni-opticki.Interesuje me da li postoji neko zaostajanje signala izmedju misa i prijemnika,posto mi je vazno da ga ne bude jer bi misa koristio najvise za FPS igre!Ima li ga?
    [/list:u]
    HVALA ! :wave;

Re: Re: Procena i pomoc.

simpson H je napisao(la):
Decak, poceo si debelo da smaras sa ovako debilnim postovima,a ocigledno ti ne vredi objasnjavati jer i ono sto citas ne procitas dobro.Malo si pobrkao loncice sa memorijom,a kada vec planiras da odvojis poveliku sumu novca za novi HW,ne brini nacice se ves neko da ti to obezbedi

Pa decko samo pita? :)

Re: Re: Procena i pomoc.

Decak, poceo si debelo da smaras sa ovako debilnim postovima,a ocigledno ti ne vredi objasnjavati jer i ono sto citas ne procitas dobro.Malo si pobrkao loncice sa memorijom,a kada vec planiras da odvojis poveliku sumu novca za novi HW,ne brini nacice se ves neko da ti to obezbedi
Simpsone, nemoj da se mnogo pravis pametan, nego odgovori coveku ili cuti.

Vidim da niko nije voljan da mu odgovori, a ja ne spadam u one koji odmah znaju sta se pojavljuje na nasem trzistu.. pa ne mogu na sve da odgovorim... XP 2800+ neces naci kod nas do bozica, a mozda i do sredine januara... Uostalom, do tada ce biti 2400+, koji ces mozda moci da nateras na 2600 ili 2700+...

Od procesora bi trebalo da te zanima uglavnom Athlon, ako si za performanse, naravno... P4, takodje, ali se za to spremi debelo da platis... Preporuka za memoriju je Samsung DDR333 ili DDr400 koji bi uskoro trebalo da bude prisutan kod nas u vecim kolicinama... To je skupa memorija, ali verovatno i najbolja koja se ovde moze naci...

5.Da li su oznaka "magistrala" "FSB" istog znacenja?Video sam da su kod Intelovih procesora FSB-ovi cak 533 MHz-a dok su kod AMD xp 133/266 MHz-a!Kako mogu da budu i 133 i 266?

FSB, Front Side Bus moze da se koristi kao sinonim za magistrala. Intelov QPB - ili Quad Pumped Bus je samo 4x133MHz - dakle 533 "efektivno". Athlon XP procesori su na 133MHz (novi 2800 i 27oo+ su na 166MHz) ali se koriste duplirani brojevi zbog prirode magistrale (266 i 333).

6.Da li je neko imao prilike da upozna tu novu 32-bitnu RDRAM memoriju,posto me interesuje kolike su razlike u performansama izmedju te i 16-bitne memorije?

Imao je Simpson... ali verujem da ga smara da pise.. Uostalom, procunjaj i sam malo po forumu... :)

7.Na nekim plocama u tehnickim specifikacijama pise da je moguce ugraditi do 2 Gb memorije u 2 slota!E sad,kako je to moguce uraditi kad se danas prozvodi samo memorija najvise do 512 Mb rama?!Po tome bi moglo najvise stavimi 1024 Mb,a ovi navode 2 Gb!

Stvarno, pitas bezveze? Jel hoces da imas 2GHz RAMA? Moze cipset da je podrzi, ali ako nema modula od 1GHz - onda nema! Kraj!

8.Sta je RAID kontroler i zasta on sluzi?

Ovo je jako dugacak odgovor, pa mozes da potrazis odgovor negde na internetu (probaj GOOGLE). Ukratko, to je specijalan IDE kontroler...

9.Sta je SCSI i takodje,zasta on sluzi?

Isto tako, veoma siroka tema.... Probaj u novom i prethodnim brojevima Digital!-a.

10.Gde se kod nas moze naci bilo koji CRNI,Floppy?

Steta sto su ukinuli Zorku! Ona bi ti sigurno nasla neki :D

11.Da li se kod nas moze naci:
Thermal Take highest Xaser 6000 Plus Aluminium 10bay Tower w/ ?Bio bih vam veoooma zahvalan kada bi mi neko dao pozitivnan odgovor !

Ja ti pozitivan odgovor ne mogu dati... Kupi neki Chieftec, veruj, odlican je...!

12.Koliko kosta neka PCI kartica sa 6 USB 2.0/2.1 prikljucaka?

Imas li 6USB uredjaja? Ako imas, dovoljan je USB hub - i neka DDR333 / 400 / nForce2/SiS746 ploca koja to podrzava...

13.Hteo bih da kupim misa Logitech firme "mx 700" koji je bezicni-opticki.Interesuje me da li postoji neko zaostajanje signala izmedju misa i prijemnika,posto mi je vazno da ga ne bude jer bi misa koristio najvise za FPS igre!Ima li ga?

Da, postoji kasnjenje. Recimo, MS IntelliExplorer 3 Wireless i MS IntelliExplorer sa kablom nemaju veze jedan sa drugim. Bezicni radi cak i manje precizno od prve generacije (odnosno, ne manje precizno, ali ponekad moze da dodje do kasnjenja/preskakanja podataka iz misa zbog radio veze). Kupi neki iz nove generacije, Dual Optical ili pomenuti MS Exp. 3.0, ako si igrac i trazis brzinu i preciznost...

Toliko od mene. ako se ostali prikljuce, mozda ovo selimo i u FAQ....

Pozdrav

10. ima crnih Teac modela u NS-u ali je cena paprena, bolje da ofarbas neki beli primerak, nije preterano tesko.

11. Na ThermalTake kuciste zaboravi, veoma je precenjeno, to su kucista identicna alu modelima Chieftec-a i Antec-a i zbog prozora sa strane ne vredi dati 70€. E sad, kada ce kod nas biti alu chieftec-a to moras da vidis sa ovdasnjim distributerom, link ti je pri vrhu strane.

2. Ta varijanta vazi samo kod RDRAM modula i ploca za P4 koje podrzavaju ovaj vid memorije, nesto slicno ce biti sa NForce 2 chipsetom.

Re: Re: Re: Procena i pomoc.

drfedja je napisao(la):
Simpsone, nemoj da se mnogo pravis pametan, nego odgovori coveku ili cuti.
Ne znam o cemu pricas.Nemam nista protiv decka ali ovo je 10. put da postavlja pitanja tipa:"Dal' je bolje KD7 i XP2800+ il' da cekam..."Ako redovno pratis forum video bi i sam.Nekoliko puta je i banovan pa se registruje ponovo i postavlja ista pitanja.

simpsona za "precednika"!!! :D salu na stranu mislim da je covek u pravu, i sam TITAN je priznao da suvise smara al' ne moze da odoli... na sta to lici nego na spam?! samo nisam do sada sreo lika koji priznaje da spamuje :)

Re: Re: Re: Re: Procena i pomoc.

Ne znam o cemu pricas.Nemam nista protiv decka ali ovo je 10. put da postavlja pitanja tipa:"Dal' je bolje KD7 i XP2800+ il' da cekam..."Ako redovno pratis forum video bi i sam.Nekoliko puta je i banovan pa se registruje ponovo i postavlja ista pitanja.
Ako bude potrebe bice ponovo banovan. Nema potrebe da se ti nesto cimas zbog toga.

Re: Re: Re: Re: Re: Procena i pomoc.

drfedja je napisao(la):
Ako bude potrebe bice ponovo banovan. Nema potrebe da se ti nesto cimas zbog toga.
Slusaj Fedja! Ja cu uvek reagovati na ono sto mi smeta,svidelo se to nekom ili ne.Kada smo Aca i ja postavljali rezultate u OC sobi,gde smo se iz dana u dan preskakali za po par MHz ili poena u 3D mark-u,pitao sam nekoliko puta ljude:"Jel' vas smaramo sa ovim"?"Da nastavimo ili prekidamo odmah"?Ovaj decko postavlja izuzetno retardirana pitanja i jos se hvali da SPAM -uje.Ni jednog trenutka nisam zeleo da se "pravim pametan" vec sam samo reagovao, a posto si ti tester HW,mogao si da mu lepo objasnis i naucis ga i on ovakvo pitanje ne bi postavio 18. put

Pozdrav

I drugi put ce mu biti obrisan post ako bude smarao, a MaX mu je sasvim pristojno odgovorio .

Vrh Dno