Šta je novo?

Problemi u Red Hat-u 7.3

Zombi

Čuven
Učlanjen(a)
13.06.2002
Poena
619
E ovako:
1. kako da snimam stvari na floppy (mountovao sam floppy) non-stop mi javlja aces dinajd a usao sam kao super user u root-u

2. dali postoji mogucnost da iz line udjem u win2000 preko mreze, ako da, kako? i obrnuto.

3. sto mi uspori komp kada dignem mreznu.

5. sta mi preporucujete da uradim, ja sam samo digo linu i nista vise (malo sam je samo ukrasio)
mislim sta trebam sve da konfigurisem,
koliko sam cuo kernel trebam da kompajliram i td.. ;)
aj unapred vam hvala na pomoci!

Zombi je napisao(la):
E ovako:
1. kako da snimam stvari na floppy (mountovao sam floppy) non-stop mi javlja aces dinajd a usao sam kao super user u root-u

Jesi li siguran da ti disketa nema postavljen write-protect 'zubac' ? Ili da nije u biosu postavljen write-protect ? Je li formatirana disketa ili ne ?

Ako si siguran da je ovo odozgo sve ok, treba da proveris /etc/fstab fajl. Tu imas liniju koja definise kako se mountuje floppy i izgleda ovako (u RH7.3):

/dev/fd0 /mnt/floppy auto noauto,owner,kudzu 0 0

te promenis samo ono "owner" u "user". Trebalo bi da radi. Ovakve zahvate, naravno, moras da radis kao root.

2. dali postoji mogucnost da iz line udjem u win2000 preko mreze, ako da, kako? i obrnuto.

Zavisi KAKO zelis da im medjusobno pristupas, odnosno STA ti treba, kad vec pominjes "ulazenje u win200 i obratno". Mozes da pristupas jedan drugom koristeci:

- 'direktan ulaz' putem servisa kao sto su telnet ili ssh - tu se logujes na drugu masinu da bi nesto 'uradio'. Tehnicki, moze i fajl da se prenese preko takve konekcije (recimo zmodemom), ali to mu nije namena - uglavnom je to obavljanje nekog posla, kao sto je podesavanje te udaljene masine i slicno.

- preko FTP protokola; ocigledno, radi se o transferu fajlova putem nekog FTP klijent programa.

- NFS nisam probao na relaciji windows - linux, ali mislim da nesto i ne radi.

- deljenje (mapiranje) kompletnih diskova i printera se radi preko sambe. Samba ti je verovatno vec instalirana na linuxu, treba da se podesi. Njome uzimas odredjeni dir i proglasavas ga sharovanim diskom na mrezi, tako da to windows razume (moras sve prstom da mu pokazes :D)

- intranet; ocigledno, u najvecem broju slucajeva preko browsera

- valjda ima jos nesto, ali cu se setim kad se dovoljno probudim :)

Vecina tih kocepata deljenja radi na klijent-server principu. Dakle, da bi se ukonektovao FTP klijent programom na onu drugu masinu, na toj drugo masini treba da radi FTP server. Iako si postavio pitanje vrlo uopsteno, najverovatnije ti treba samba. U tom slucaju se samo na linuxu podesi samba i to je to.

3. sto mi uspori komp kada dignem mreznu.

Koja mreza, kakava, koja karta, koji protokoli, tip adresiranja, koji mrezni servisi, ... ?

5. sta mi preporucujete da uradim, ja sam samo digo linu i nista vise (malo sam je samo ukrasio)
mislim sta trebam sve da konfigurisem,
koliko sam cuo kernel trebam da kompajliram i td.. ;)
aj unapred vam hvala na pomoci!

Treba da konfigurises ono sta TEBI treba. Da postoji tako generalna lista ToDo poslova za sve korisnike, to bi vec bilo uradjeno od strane distributera.

Kao pocetnik, kernel ne moras da diras dok ne provalis sta je sta, nigde ne gori - frka ti je jedino ako nije po defaultu ukljucen neki drajver, pa ti nesto od tvog hardvera ne radi. Kernel se podesava da bi se dodale (ili oduzele) opcije sistemu - drajveri za razno-razni hardver, umrezavanje i slicno.

Generalno, trebao bi da pogasis daemone (servise) koji ti ne trebaju, jer samo jedu ram i cpu vreme. U terminalu se to radi preko programcica ntsysv, a u X-u imas u RH7.3 programcic (u KDE u meniju System) programcic Service configuration. Kada se u njemu pozicioniras na neki od servisa, lepo se vidi da li je startovan ili ne, mozes da ga startujes, ugasis, a i ispisuje lepo opise sta je za sta.

E ovako.... ;)

1.
proverio sam disketu, i u xp-u mi sve radi ali samoo u lini me zeza

2.
hvala ti na svemu ovome sto si napisao ;)
ali meni treba kratko:
znaci npr: na dir "HOME" stavim share i sa druge mashine mogu da radim sta ocu u tom dir-u. e kako da to namestim?

3.
Realtek-ova a provalio sam sto mi koci (samo kad aktiviram mreznu) kad je ne koristim ugasim je i sve je ql ;)
a sad mi koci kad ulazim u linux tj. kaada sve ono ucitava i dodje na: "starting sendmail" i tu ga radi jedno 3min :(
do cega je to?

5.
aha. oke...

4. :)
i imam jos jedno pitanje... ja sam bio prebacio cd rom na moju mashinu da bi instalirao linux i sad sam zivadio... e sad da ne zeza mozda linux zbog njega, i ako da , kako da izbrisem cd (znaci da ne postoji)?

6. :p

kako da namestim da imam full aces nad linux-om?
(ovo pitam zbog floppy-a jer mi tamo kaze da je acces dinajd :)

aj unapred ti hvala za pomoc...

a) CD-ROM ne bi trebao da ti predstavlja ikakav problem zato sto nije int13fix tip uredjaja. Dakle, kada se butuje linux, on ne pokusava da mountuje taj cdrom, osim ako u /etc/fstab stoji ovakva linija:

/dev/cdrom /mnt/cdrom iso9660 auto,owner,ro 0 0

I tada samo promenis ovo "auto" u "noauto". Ako vec stoji "noauto", onda cd nije sigurno.

b) full access nad linuxom imas kada se ulogujes kao root user (iliti Administrator pod windowsom). Ako si se ulogovao kao neko treci user, mozes da "postanes" root u toj sesiji ako u terminalu otkucas "su -l". Generalno, nije dobra ideja da stalno radis u linuxu kao root. Zato je najbolje da imas klasican user account za svakodnevni rad, a root koristis samo za podesavanje sistema odnosno administriranje.
Posto si sam na toj masini kao korisnik, uzmi i pogledaj taj /etc/fstab fajl i u linijama koje opisuju floppy, cdrom, tvoje druge fat (i ostale) particije, zameni "owner" sa "user".

c) udji u terminal (kao root) i pokreni "ntsysv". Ostavi stiklirane sledece stavke: anacron, atd, crond, gpm, keytable, netfs, network, random, rawdevices, syslog, xfs, xinetd. Snimi pritiskom na "ok" i restartuj masinu. Ovo ukljucivanje/iskljucivanje daemona ces jos kasnije sigurno rekonfigurisati, ali ovo ti je dovoljno za pocetak, da pogasis nepotrebne stvari.

d) da bi delio /home sa windows masinama u mrezi, treba ti samba. Da bi je koristio, treba da uradis dve stvari - da podesis konfiguracioni fajl i da je ukljucis. Ukljucuje se tako sto se u pomenutom ntsysv stiklira i "smb" opcija. Tacnije, time se ne startuje samba, nego se sistemu kaze da je automatski podigne kod svakog butovanja. Dakle ili restart ili rucni start sa "/etc/rc.d/init.d/samba start".
Konfiguracioni fajl je /etc/samba/smb.conf. Sve opcije su VRLO JASNO komentarisane. Cak ni sve ne moraju biti ukljucene da bi samba radila - treba ti nekoliko opcija; ime windows workgoupe, blok definisanog share dira, eventualno sikjuriti (ko i odakle moze da pristupa). Nisam trenutno za RedHatom da bi znao pathove napamet, ali potrazi na /usr/lib/ ili /usr/share/ ili /usr/share/doc lokacijama "samba" poddirektorijum - mislim da je RH7.3 imao lepo kolekciju primera "smb.conf" fajlova. Dodatne informacije mozes videti i na www.samba.org, ili na www.linuxdoc.org sajtu - imaju lep HOWTO dokument.
Ukoliko imas instaliran swat, mozes sambu da podesavas preko web browsera - dakle otvoris netscape (ili sta vec imas instalirano) i za lokaciju uneses : "http://localhost:901/".
Ponavljam, podesavanje sambe je tesko isto koliko i promena formata value $ u € u windows control panelu. Sa tih nekoliko primera sve je toliko jasno, da bi je iz prve postavili cak i ovi iz Tesle :D

e) kada ugasis sendmail daemon, verovatno neces imati kocenja. Ne verujem da je sama mrezna karta (hardverski) problem toliko dugom dizanju. Pre ce biti to kako si podesio mrezu. Dakle, koji si domain i ime masine dodelio, da li si definisao da ti se IP automatski dodeljuje (a na mrezi nemas dhcp server koji bi to uradio) ili nesto tako slicno. Ali prvo uradi ove promene, pa onda javljaj sta se desava.

epa polako dolazimo kraju...

E ovako: :D

1.
Floppy sam namestio i to ne po onim stavkama sto ste mi rekli, jer sam poludeo..pa sam krenuo sam... i 3p je bio u tome sto sam samo trebao da pokrenem mali linin prog koji montuje uredjaje, i samo sam montovao floppy. e sad nije mi jasno zasto nije radilo preko konzole... ali neka... vazno je da radi, zar ne? ;)

2.
za acces sam provalio, izbrisao sam sve i ostavio mene na najvisem nivou, pametno zar ne type;

3.
aj mi malo pojasni, sta si time teo da kazes :) , mislim zasta je to.

4.
A ovo za mrezu nisam stigao lepo da procitam, posto zurim, ali nabrzinu koliko sam skontao, trebalo bi da radi, HVALA!

5.
A ovo za mrezu i mail sto mi je kocilo... necete mi verovati ali ostavio sam ugasenu mreznu, i sad kad sam hteo da je upalim radila je, mislim bila je podignuta, a nijedan prog. nije blokirao :)

i to je to... ;)

Ma linux je CUDO boom

e jos nesto :)
ja sam navodno stavio da sam glavni, ali za neke stvari jos nemam acces ?!?!
npr: da izmenim conf. od sambe i td...

i nece nikako da mi prepozna fat32 particiju sa istog hdd-a :(

e ovako: namestio sam floppy, uspeo sam da montujem obe fat32 particije, provalio sam full acces i jos mi je ostao sharing sa 2k-om.
2dana vec pokusavam da namestim, ali ne ide, digo sam sambu i "konfingurisao" sam je ali nista, na 2k me vidi kom i u opisu mi pise samba (verzija) i to je to, kad pokusam da udjem kaze da ne postojim ?!!?

aj pomozite mi samo jos ovo i to bi bilo to za sad ;)

ajte ljudi pomagajte, samo mi je jos to ostalo, vec 4dana radim non-stop na tome i nikako nemogu da ga namestim :(

1. Edituj /etc/samba/smbusers fajl. Ako ne postoji, dodaj (ako postoji, edituj) liniju:
...
root = Administrator Pera Zika Laza
...
Dakle, stavi tu usernameove pod kojima si se logovao u svoj windows. Bukvalno isti username - vodi racuna da mala i velika slova nisu isto

2. primer /etc/samba/smb.conf

prvi deo, koji opisuje globalne podatke:
[code:1]
[global]
workgroup = MOJAGRUPA
server string = Samba server
hosts allow = 192.168.2. 127.
load printers = yes
printcap name = /etc/printcap
printing = bsd
guest account = rodbina
log file = /usr/local/samba/var/log.%m
max log size = 50
security = share
encrypt passwords = yes
socket options = TCP_NODELAY
dns proxy = no
[/code:1]

Ti treba da izmenis:
- "workgroup" u naziv svoje windows grupe (My Computer/Porperties/Network Identification)
- "hosts allow" stavku stavis tako da pokriva tvoju mrezu te klase - gore se vidi da moze da se pristupa sa lokala (127.) kao i sa lokalne mreze (192.168.2.0/255.255.255.0).

Nakon tog globalnog dela idu definicije direktorijuma koje proglasavas na windows mrezi kao "shared disks", da bi windows masine mogle da ih mapiraju. Na primer:
[code:1]
[public]
comment = Javni dir
path = /home/pub
public = yes
writable = yes
printable = no

[rack]
comment = Fioka
path = /mnt/rack
public = yes
writable = yes
printable = no
[/code:1]

3. nakon snimanja promena, restart sambe:

/etc/rc.d/init.d/smb restart

oke man... hvala, probacu...

nece :(
vidi me 2k u mrezi ali kaze da sam nedostupan, a u lini ni nevidim network :(
sta sad... ?

Ovo MORA da radi, posto sam copy/paste moj config fajl koji radi 101%. Samo sam izmenio par opcija, koje sam ti ionako napomenuo sta koja znaci (adrese, usernameovi, itd.)

1. Moras da znas koja je mreza (IP adrese) - tu mi ne mozemo da ti pomognemo.

2. Moras da znas koje direktorijume hoces da delis - ja sam ovde delio /home/pub i /mnt/rack cisto kao ilustraciju - sto ne znaci uopste da ti imas te direktorijume. Dakle, [public] i [rack] sekcije opisuju MOJA dva direktoriju,a - ti podesi pathove i imena sekcija koje ti zelis, ostale opcije ostaju iste.

Nazad
Vrh Dno