Šta je novo?

Problemi TFT-a

||NeX||

Čuven
Učlanjen(a)
25.11.2002
Poena
649
Reće mi lik da TFT imasvoje mane za koje još nisam čuo, ali eto sada se ko ovjerio:

1. mali refresh rate
2. veliki pixel (min. 0.28)
3. nemaju novije TCO testove

i jedan u koji se nisam uvjerio:

0. kada se crta krug, monitor reprodukucje elipsu, ali ipak naravno printa krug

Pa kada to sagledam, bolje uzeti 19" CRT nego 17" TFT. Ali opet par pitanja:

1. koliko je prosjećno zračenje TFT-a, a koliko CRT-a?
2. kolika je prednost DVI tehnike povezivanja TFT-a sa graf. naspram analognog povezivanja na CRT-u?

||NeX|| je napisao(la):
2. kolika je prednost DVI tehnike povezivanja TFT-a sa graf. naspram analognog povezivanja na CRT-u?

1. TFT ne zraci uopste, a sto se tice CRT-a znacajno je zracenje smanjeno kod novih monitora, a sobzirom da cemo svi za koju godinu imati TFT ne treba da te brine kolicina apsorbovanih X zraka.

2. Izbegavas jednu AD/DA konverziju ali realno razlika u kvalitetu slike nije uocljiva.

||NeX|| je napisao(la):
Reće mi lik da TFT imasvoje mane za koje još nisam čuo, ali eto sada se ko ovjerio:

1. mali refresh rate
2. veliki pixel (min. 0.28)
3. nemaju novije TCO testove

1. mali refresh ? To sto si rekao je meni sasvim dovoljno da ustvrdim da te taj lik ili laze ili nema pojma. 60hz na tft-u nema veze sa 60hz na na crtu. Na tftu ti je dovoljan bilo kakav refresh, samo da ga ima :d
2. veliki pixel ? Opet taj lik nema pojma. Nema to veze sa crtom, slika je ostra poput seciva 🙂
3. da, TCO testovi su izuzetno bitna stvar ;P :d Velike kompanije vise maltene ni ne daju monitore na te sertifikate jer samo puno kostaju a nisu ama bas nikakav faktor prilikom kupovine. Ne boj se, to nema veze.

Dakle, taj tip nema pojma ctp;
Dalje:

1. TFT kao sto rece Paradigma ne zraci uopste
2. Opet, kao sto Paradigma rece, izbegavas jednu A/D konverziju. E sad to u teoriji znaci dosta, medjutim u praksi otkad sam kod jddipqd-a video LG1510s nakacen na ubogi Eagle GF2MX :d koji ima odlicnu sliku shvatio sam da su teorija i praksa 2 razlicite stvari 🙂 Sa bilo kojim iole novijim monitorom i iole valjanom grafickom sve ce sljakati ok.

Pozdrav

OptiPlex je napisao(la):
E sad to u teoriji znaci dosta, medjutim u praksi otkad sam kod jddipqd-a video LG1510s nakacen na ubogi Eagle GF2MX :d koji ima odlicnu sliku shvatio sam da su teorija i praksa 2 razlicite stvari 🙂 Sa bilo kojim iole novijim monitorom i iole valjanom grafickom sve ce sljakati ok.

Pozdrav

Stoji da ce sljakati ok, ali DVi je nekako DVI :d, razlika se vid,i tesko se opisuje, kao mp3 i CD, jednostavno tek sa DVI to je to.

Misko je napisao(la):
...Stoji da ce sljakati ok, ali DVi je nekako DVI :d, razlika se vid,i tesko se opisuje, kao mp3 i CD, jednostavno tek sa DVI to je to.

...a i ne moraš da šteluješ ivice ekrana (obod) pošto ti je opcija preko DVI-ja nedostupna - znači jedno dugme manje za podešavanje geometrije....

PS Više se namučih da napišem ovo, nego da naštelujem TFT preko analognog konektora... :beat:

||NeX|| je napisao(la):

Ne. LCD monitori u native rezoluciji imaju savršenu proporciju slike.

Pa kada bi bilo i malo istine u tome bilo bi bolje... Ali pošto ni jedna od onih tačaka nije istinita... LCD je mnogo bolji CRT-a.

Nazad
Vrh Dno