Šta je novo?

Problemi sa telekomom u Rusnju

twister

Čuven
Učlanjen(a)
25.12.2001
Poena
660
Pre 1.5-2 god. kačio sam se na net skoro uvek na 50.6 a sada kada se zakačim na 44.5 to je 'odlična' konekcija. Već 6-12 meseci imam sve češće slučajeve da kada dignem slusalicu, i imam signal (posto imam i dvojnika) čujem kako šušti tj. isti zvuk kada modem uspostavlja vezu sa provajderom. Naravno, kada nisam na net-u, kabl od tel. linije nije u modemu tako da to nije u pitanju moj modem, niti je to moguće posto imam signal na slušalici. Mogu da pozovem nekoga ali skoro u 99% slučajeva samo ja čujem taj 'modemski' zvuk dok sagovornik to ne čuje.
Sve je češći slučaj i da ne mogu da pozovem ništa što počinje sa '0', a često se ne može dobiti ništa što je u Beogradu (fiksni brojevi). Ja sam iz Rušnja.
Kada god prijavim kvar, dešava se standardna radnja. Majstor dođe, pozove poštu i kada ih dobije kaže im da oni pozovu moj broj. Nakon što telefon zazvoni, majstor mi kaže "Sve je u redu".
Slučajno sam u nekoj radnji u Rušnju čuo nekog matorog koji je pričao sa još nekim matorcima nešto tipa: "...zove i pita što mu je veza sporija? "Pa nije on ministar pa mu treba brz internet". Pa šta ako mu je smanjen protok za 20%?".
Iz daljeg razgovora sam shvatio da je on neki qrac u pošti u Rušnju. I bukvalno qrac, pošto je ličio na nekog ko je sa njive uskočio da radi nešto drugo. Ej bre, smanjio modemski protok za 20% jer korisnik koji je zvao "nije ministar".

Sada, kada je onaj majstor iz pošte dolazio, rekao mi je da pošta sada ima neki novi naziv (ne sećam se tačno koji) priključka tako da ti u startu stavljaju do znanja da ti daju broj za telefoniranje i da taj broj nije namenjen za konektovanje na internet. Pa koje su to fore? Isto, kada sam majstoru rekao da mi je veza pre neke 2 godine bila kol'ko-tol'ko dobra on reče: "Da, ali tada je centrala imala 1.200 pretplatnika a sada 1.600".
Pošto je ćale popizdeo što kada god mu treba telefon ne može da razgovara zbog dvojnika, majstor mu je rekao da je jedina mogućnost da podnese zahtev za dobijanje novog broja. I da mu tada možda mogu rešiti problem dvojnika ali bi onda stavili jedan PCM uređaj. Kada sam ja rekao da to ne dolazi u obzir, majstor se nasmešio i rekao:"pa to se sada masovno radi. Povezuju se do 9 pretplatnika na paricu (ili kako se to već tačno kaže).

Pre otprilike godinu dana kada mi je tel. račun bio mnogo sumnjiv, zatrazio sam dobijanje pin broja za proveru liste poziva. Nakon što sam dobio pin, sa sajta sam saznao da moja centrala ('digitalna') ne podrzava tu mogućnost i da jedino mogu da vidim ukupan broj potrošenih impulsa i račun za taj mesec. Centrala je "Pupin DKTS". Pa koje su to fore?

Pre otprilike 2 meseca dobili smo odgovor od pošte da "trenutno nema uslova za promenu tel. broja i da nemamo potrebe da ponovo tražimo isto niti bilo koji član koji živi na ovoj adresu pošto je naš zahtev evidentiran i bićemo obavešteni kada se budu stekli uslovi". A ćale je tražio NOV broj a ne zamenu.
A ovde lično znam dvojicu ljudi koji su skoro dobili brojeve bez dvojnika. Jedan je dobio jedan broj a drugi čak 2 broja bez dvojnika. Ovi majmuni u pošti kažu "Nema novih brojeva, tj. ima ali to su prioritetni brojevi..." (jasno je sta time hoće da ti kažu".

NEKO OVAMO uzima pare od novih pretplatnika i preopterećuje centralu, slaže PCM uređaje i bogati se, a ja umesto da imam bar isti kvalitet usluge, meni je ona još gora. I ne samo meni (svima koji koriste net).

Drugar je kaže pričao sa nekim iz pošte i kaže da mu je ovaj rekao da noću iz Rušnja istovremeno može imati samo 30 poziva.

Može li mi (ako takvog ima) neko ko radi u telekomu objasniti da li su sve ove stvari i sumnje koje sam izneo, stvarno i moguće?

Evo sada sam 10-ak puta prekidao vezu jer me ne konektuje brže od 38.0.

p.s. A da priča bude tragičnija evo i dodatka: U vreme inflacije ili post-inflacije (ne sećam se tačno), kada smo svi u komšiluku dobijali brojeve, majstori koji su došli da razvlače kabla su imali jedan problem. Naime sa 3 strane mog dvorišta prolazi ulica, a pošto oni nisu imali toliko dugačak kabl da zaobiđu moje dvorište (ili je u to vreme bio skup) pitali su ko od komšija iz moje ulice bi dozvolio da kabl pređe preko njegovog dvorišta do komšija iz sledeće ulice. Niko od komšija nije pristao i onda je moj ćale dozvolio pod uslovom da dobije broj bez dvojnika. Onaj ko je tada bio neki qrac u pošti se složio. Međutim vreme je prolazilo a ovaj iz pošte je govorio da jos nisu dobili proširenje. Pre 8 godina je otišao u penziju, a sve moje komšije sada imaju brojeve bez dvojnika osim mene. Uz unutrašnji deo dvorišta prolazi kabl a oda se u zadnjem delu račva u 2 suprotna pravca ka komšijama. Ako mi se situacija ne promeni i ćale i ja znamo šta ćemo da uradimo. Neke će nam bandere u dvorištu 'smetati' da posadimo krompir....

Koja je ovo LOPOVSKA država!

Meni se na krovu kuce nalazi razdelna centrala ili koji vec k...
sto puta su mi skotovi dolazili pentrali se i razbijali crepove, grom je drmao u kucu jedno 3-4 puta zbog centrale itd... jel mislis da su mi ikad i dinara dali za odstetu/popravku krova itd?
a da se nesto desi centrali, cik pogodi ko bi isao u zatvor...
znaci jedino mozes da se nadas prirodnoj nepogodi koja bi opalila banderu...
moze npr zemljotres, kliziste ili poplava, zavisi vec gde je taj rusanj...

Jos kad poskupe impulsi od sledeceg meseca, hehe

Zbog izgradnje novih zgrada, kod mene su napravili novu centralu. I sad normalno telekom da bi izmuzeo shto vishe para dolazi u moju zgradu koja je prikljuchena na centralu dunav [normalno sa jednim uredjajem od svega 7-8 linija od kojih 3 do 4 su razdeljene na 48 stanova ]. I sad dolazi majstor meni ispred stana i pochne da objashnjava kako dobijamo novu digitalnu centralu kako ima ovog, pa onog smatrajuci me za debila koji ce radosno da se odrekne starog broja kao i adsl konekcije za koju se jebavao 4 do 5 meseci. I ja se napravim pametan pa ga pitam jel su postavljeni dslam uredjaji koji omogucavaju adsl konekciju na shta mi ochigledno neobaveshten majstor odgovara - ,,Jel to ono isdn za kompjuter, ima ima kako da nema". Normalno samo sam se nasmejao i zalupio vrata. Ako mi iskljuche telefon ima jedna masna tuzba da padne.

GoJNiK je napisao(la):
Jos kad poskupe impulsi od sledeceg meseca, hehe
Jel' ova informacija tacna i ako jeste za koliko? Najvise me zanima cena i trajanje impulsa u lokalu zbog SMIN-a.

Poslednja izmena:
bilo na svim vestima...
a koliko, pa duplo...
bice samo 2 zone... tj lokal i ne lokal

Da duplira se cena impulsa. Sad je 0.3037din. A od novembra ce i pretplata da poskupi, isto duplo.

Pardon, cena impulsa ostaje ista, ali se vremenski interval impulsa smanjuje. Znaci od maja ce biti u lokalu 1impuls/1min u skupljoj tarifi, a 1impuls/2min u jeftinijoj. (u odnosu na sadasnjih 2min/4min)

Ima samo jedan savet da vam kazem...nemojte da ulazite u tuzbu sa telekomom ako nemate mnogo zivaca i para .....Twisteru nediraj banderu jer nije tvoja ...da dobro si me cuo jeste u tvom dvoristu al nije tvoja ....po zakonu naravno

danijel00 je napisao(la):
Meni se na krovu kuce nalazi razdelna centrala ili koji vec k...
sto puta su mi skotovi dolazili pentrali se i razbijali crepove, grom je drmao u kucu jedno 3-4 puta zbog centrale itd... jel mislis da su mi ikad i dinara dali za odstetu/popravku krova itd?
a da se nesto desi centrali, cik pogodi ko bi isao u zatvor...
znaci jedino mozes da se nadas prirodnoj nepogodi koja bi opalila banderu...
moze npr zemljotres, kliziste ili poplava, zavisi vec gde je taj rusanj...

Mi smo napisali zalbu direktoru na izvodjace radova (to moze da se uradi) i morali su da srede sve sto su sjebali na krovu nase zgrade.

danijel00 je napisao(la):
bilo na svim vestima...
a koliko, pa duplo...
bice samo 2 zone... tj lokal i ne lokal

Sto se ovoga tice, imas li informaciju sta ce sve spadati u lokal? Ako ce se povecati taj "lokal" onda ce to za neke biti pojeftinjenje.

Za ovo za Rusanj je stvarno bezobrazluk sta se radi. Em placaju skuplje telefon nego mi (svi brojevi na 8), em sto im je losa veza.

DarthAginar je napisao(la):
Twisteru nediraj banderu jer nije tvoja ...da dobro si me cuo jeste u tvom dvoristu al nije tvoja ....po zakonu naravno
Ma nisam ja hteo da je koristim, i ne smatram je mojom... a sto nije moje nema sta da trazi u mom dvoristu.

p.s. ovde ima par twistera a ja sam onaj sa svim malim slovima i bez '$' umesto 'S'.

Poslednja izmena:
nece sigurno za nikog biti pojeftinjenje... ono sto je na istom pozivnom broju ce biti "lokal", ali ce kostati ko kad sad zoves sa jednog kraja zone na drugi (npr oko 100km), a druga zona ce biti preko...
e sad ovo pricam na osnovu onog sto je nekad jos zahtevano od nas... krajnji cilj je cela srbija == jedna zona...

Vrh Dno