Šta je novo?

Problemi sa Sambom

pera451

Slavan
Učlanjen(a)
19.07.2008
Poena
319
Jedno vreme Samba mi je fino radila (Debian + XP).

A onda je komunikacija nestala, a da nista posebno nisam radio. Otada vise ne uspevam da je povratim.

U pitanju su dva racunara, povezana na Netgear ADSL router.

Istovremeno sam primetio da mi se u podesavanjima za mreznu kartu pod stavkom DNS "spontano" pojavila adresa 192.168.0.1. Ne secam se da sam ja to postavljao...

Znaci, pod Debian-om postoji putanja "Windows Network", samo se u grupi ne vidi nista. Pod XP-om - nista od Linux-a. Do pre koji dan sve je radilo kako treba...

IP adresa jednog od racunara je 192.168.0.2, a drugog 192.168.0.3.

Any ideas? Hvala...

Ako ti comp dobija adrese preko dhcp-a i to od adsl rutera, onda je normalno da za gateway i dns dobijes adresu 192.168.0.1 (sto bi trebala da je adresa adsl rutera).

Ovako 'na slepo' tesko je reci sta nije u redu, svakako proveri da nemas startovane firewall-ove na debianu i xp-u.

Za dublju analizu potrebno je da okacis /etc/samba/smb.conf i /var/log/samba/smbd.log i /var/log/samba/nmbd.log

poz.

Stvar se u medjuvremenu jos iskomplikovala. Sad na Debian racunaru uopste vise nemam mrezu, mada je eth0 aktivirana... Odnosno dobijam ono NODHCPOFFERS...

Reboot-ovao sam masiinu, ukljucio i iskljucio router...

Za sve to vreme XP masina radi li radi... :(.

Da li Debian može da pinguje ruter? Ti si one 192.x.x.x adrese unosio ručno ili je to opseg adresa koje ruter dodeljuje? Ako si pisao ručno a DHCP server je uključen na ruteru, na Debianu pokreni netconfig i odaberi DHCP, stisni Enter par puta i treba bar da možeš da pinguješ. Ako ruter automatski dodeljuje adrese iz tog opsega, promeni opseg u 192.168.1.2 do 192.168.1.3.

Baš sam danas u jednoj kladionici koja savršeno radi pod Linuxom nameštao neki wireless i napatih se kao majmun (provajder je kriv). Mislim da nema potrebe spominjati da sam ga pre nekoliko meseci uspešno sredio za 10 minuta, možda ne ni toliko, dok pametnjakovići iz provajdera nisu nešto njakali itd itd...

Privremeno cu malo da promenim strategiju. Imam utisak da je koren svih problema Realtek sa 8168 chip-om.

Naime, na istu masinu sam instalirao i XP i sve fercera.

Dakle, pre nego sto probam nesto dalje, pre svega cu da umesto on-board LAN-a privremeno ubacim neku karticu za koju znam da je odlicno podrzana - tipa neki 3Com i slicno, pa da onda vidim kako se masina ponasa.

Imam taj utisak posto je ponasanje jako cudno. Recimo, jedno vreme je IP adresa bila 192.168.0.3. Odjednom je pod Linux-om postala nesto 169..... Kada se digne XP, opet je 192.168.0.3, kakva je bila dok je sve bilo OK.

Zato imam utisak da tu modul r8168.ko nesto muti, pa cu prvo da probam na taj nacin...

Ponasanje nije cudno, u linuxu tvoja mrezna karta je postavljena tako da automatski dobija adresu preko DHCP-a. Ta 'cudna' adresa (169.X.X.X) je tzv. APIPA adresa; standardno ukoliko mrezna kartica ne moze da kontaktira dhcp server kroz odredjeni vremenski period, onda joj se dodeljuje adresa iz tog opsega.

Ocito je da nemas vezu sa ruterom, a razloga je bezbroj. Moguce je da taj modul (drajver) ne radi dobro, ali je mnogo verovatnije da tvoj problem lezi negde drugde. Ponavljam, ja bih prvo proverio da ne sece firewall saobracaj (udjes u admin deo, potrazis spisak svih startovanih daemnona, disableujes iptables/iptables2).

"Nova" karta

Za par dana ce mi se utisci sleci pa u moci vise da kazem. Koliko vidim, firewall je neaktivan i nema cak nikakva pravila definisana.

Dok ne resim problem, vratio sam se na S.u.S.E. koji bolje poznajem.

Sa "novom" kartom pod S.u.S.E-om imam staru dobru 192.168.0.4.

Sad cu da krenem korak po korak. Prvo staticke adrese, onda ostalo...

Nazad
Vrh Dno