Šta je novo?

Problemi sa overklokom X2 3800+ AM2

• Začetnik teme Začetnik teme Igor67
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Igor67

Slavan
Učlanjen(a)
21.12.2006
Poena
304
Imam sledecu konf.
Ploca GA-M55S-S3
Procesor AMD X2 3800+ AM2
Memorija Kingmax DDR2 800

Problem je sledeci uspeo sam da dignem procesor bez dizanja napona do 2.3 i Memorija radi na 920 a sve preko toga nece i ma koliko dizao napon (cak do 1.5) ne zeli da se podigne ni na 2.4,
zanima me kako da podesim parametre memorije jer izgleda da ga to gusi, jer je na 2.4 upalio uz
memoriju na 400 Mhz. Unapred hvala na pomoci. PS bio bih zadovoljan i sa 2.6:banana:

Prvo smanji HTT mnozilac na 4x ili cak 3x
Drugo stavi memoriju na recimo DDR667 i to ce povecati memoriski delilac i necete memorija ogranicavati....
Trece koristi search na forumu i sve ces to detaljno naci.... Mozda nece biti iste komponente, ali princip je isti, sve su ostalo mijanse...

I ako se sistem digne na 2.6 to ne znaci da je stabilan... Ne zaleci se vec testiraj stabilnost...
Upisi u search testiranje stabilnosti i dobices extra materijal za procitati...

Da znam i to je pokusano kao sto sam rekao upalio je na 2.4 kada je memorija u ddr2 400 rezimu
inace HT uvek smanjujem da ne predje 1000 comand rate je 2T ali me znimaju memorijski tajminzi na kojima se najbolje klokuje ako neko zna zato sto izgleda da ga to buni.

Ovo je maksimum koji sam izvukao, a i dalje ne znam zasto nece vise (temperatura 30-40 Stepeni max.). Na slici vara napon prava vrednost je 1.5V.

Prilozi

• klok.webp
    klok.webp
    106.8 KB · Pregleda: 163
Poslednja izmena:
Prijatelju,prema onoj slicici,tebi RAM memorija radi na 409 MHz(tj 818 ddr2) sto je verovatno maximum za nju,i ona te 99% ogranicava!!!
Lepo promeni mem. divider u biosu tako sto ces staviti ddr2-667 opciju.Iskljuci sve moguce spread cpectrum opcije(ako ih bios poseduje).
HT mnozilac stavi na 3x(da stavis i na 2x ne utice ni 2% na perf. sistema).

Posle ovoga javi sta se desava.

Poslednja izmena:
Ispravka,u prethodnom postu sam mislio da podesis mem. divider opciju na ddr2 533 (posto je vec podesena na 667Mhz).Time bi postigao bar to da memoriju izdvojis koliko toliko iz problema oko daljeg OC-a.

Da sve je probano ali uzalud CPU nece da bekne na 2.4 GHz i vise u momentima kada je to slikano radio je na 2.46 GHz ali posle gasenja nije hteo normalno da butuje ni najnovija revizija biosa F4 ne pomaze tako da ostaje 2.3 GHz a memorija na 920MHz.😉

slicno se i meni desava , ali stavio sam memoriju (kingston 667) na 533 delioc , napon na procesoru je 1,3v (athlon 3200+) i maksimalni stabilni clock od 2,4 ghz . interesantno je da kad postavim delioc na 400 i podignem procesor na 2.6 ghz (1.4v) sistem nije stabilan iako nije dostigao specifikaciju za memoriju .

I dalje ne razumem - jesi li stavio ili nisi memoriju na 533 pa isprobavao dokle ce procesor?
U svakom slucaju, desava se ponekad - procesor nece ni da bekne posle neke granice.
I drugo, kao sto BigJoe rece - nije dovoljno samo oc-ovati, ta masina treba i da ti sluzi - pa,
ako je sistem nestabilan dzaba ti clock procesora. Udri search !

pokusao sve delioce tj 533 i 400 , htt stavio na 3x i na 2x ali sve preko 2,4ghz nije stabilno bez obzira na povecavanje napona procesora i memorije . (moze surf , filmovi itd al testove puca) ... naravno da treba da sluzi 😉 ... jeste do procesora al mislim da bi trebo izvuci bar 2.7 stabilnih . zavisi od modela al teoretski limit ovih jezgara (ORLEANS , po tekstovima na netu je oko 2.8ghz)

Testovi na netu su jedno, a u realnosti drugo....
Mislim treba ukomponovati extra plocu i memoriju i da te ubode extra primerak CPU-a da bi izvuko 2.8GHz, ipak je to DualCore...

Moj Orleans 3000+(na MSI k9N ultra) je sa apacerom 533 i kingmaxom 667(radili u dual ch. modu :d ) isao do 3Ghz za slikanje.Mogao je stabilno(prime ) da radi na oko 2.86 (1.4V+0.15V)Ghz ali je mem. radila na ~370Mhz(max ta dva modula u dual ch.) sto me je kopkalo ..Pa sam je prodao(oba modula) i uzeo kingston VR 2x512(533Mhz).Oni idu sa 2.2V do 450MHz 100% stabilno.E sad ima caka,sa njima u masini,bez obzira na ostale opcije u biosu,procesor ide "samo" do 2.7Ghz(300+9) a vec na 304 *9 nije nikako stabilan(bsod).Problem je sto akko je mem. div. na 667,cpu se lepo klokuje i dostize se HTT od 300Mhz i magicna brzina za mem. od 450 🙂.Svi ostali div. za memoriju(533 i 400) ne daju HTT-u da ode preko 260 Mhz 🙁.Problem je kako stvari stoje u nekompatibilnosti DDR2 IMC-a koji je u AM2 verzijama K8ica sa pojedinim modulima(drive strenght parametar pre svega).
***,imam CPU koji moze skoro do 3Ghz ali ne znam sa kojom memorijom :d.Ironija hehe.
Ma i ovako je brz kao Gonzales,nemam zamerki(osim sto nije dual core ,cekam Brisbane-a da uvezu u Serbiju 😀 )

Poslednja izmena:
probacu sa 667 i povecanim naponom , mada ... mislim da bi trebalo dostici 2.8 stabilnih na 1.4v ... ak ne vishe ce dobiti samo da ubacim jachi cooler i josh jedan ventilator da mi duva u memoriju

Poslednja izmena:
evo sa deliocom 667 i naponom od 1,92v na memoriji (kingston 667 vr) htt 240 , procesor 2,4 ghz (1,3v) , memorija radi kao DDR2 800 sa 5-5-5-15 1T parametrima stabilno . probacu da zategnem latence al mislim da nece ici

Front Side Bus Properties:
Bus Type AMD Hammer
Real Clock 240 MHz
Effective Clock 240 MHz
HyperTransport Clock 960 MHz

Memory Bus Properties:
Bus Type DDR2 SDRAM
Bus Width 64-bit
DRAM:FSB Ratio CPU/6
Real Clock 400 MHz (DDR)
Effective Clock 801 MHz
Bandwidth 6407 MB/s
DDR2-800 SDRAM 5-5-5-15 CR1 51.6 ns

Poslednja izmena:
koji bi bio bezbedan napon za memoriju bez hladjenja ?

Nazad
Vrh Dno