Šta je novo?

Problemi sa napajanjem uredjaja - pucketanje

woky

Cenjen
Učlanjen(a)
29.11.2013
Poena
154
Pozdrav forumasi.

Naime, od pre par dana pocelo je da mi se javlja pucketanje (elektricne prirode) u napajanju racunara. Naravno cim sam cuo zvuk, znao sam da nesto ne valja te sam iskljucio racunar. Medjutim pucketanje i dalje traje, cak i kada se napajanje iskljuci na prekidac (samo malo tise onda). Prestaje tek kad izvucem naponski kabal. Izvucem, ostavim 5 minuta i vratim nazad i pucketanja nema.

Ali... evo sinoc krenulo isto pucketanje samo iz monitora (nov, kupljen pre par nedelja). Kontam da je problem iste prirode i da zvuk dolazi iz transformatora u monitoru.

Sta ne valja ovde? Da li je u pitanju produzni ili uticnica u zidu, neki overload? Da li je iko imao ovakav problem? Produzni je neki standardni sa 5 uticnica i prekidacem, koristim ga vec godinama.

Pri radu racunar ne pokazuje nikakve simptome pregrevanja, ne restartuje se i slicno.

Da li treba da se brinem za PSU i monitor sada kada se vec javilo pucketanje?

Probao sam monitor u drugu uticnicu u sobi da stavim, isto pucketanje. Vec sam se pomirio s tim da je otislo nesto unutra. Medjutim, nakon 15ak minuta probao ponovo i nema vise pucketanja. Kao da je u pitanju neki nagomilani elektricitet unutra... Nisam vise pametan, da li nesto ne valja sa strujom u mom stanu ili je ipak produzni taj koji pravi problem.

Hvala na pomoci!

Proveri uzemljenje svuda, vrlo je važno. Voltmetrom proveri da između faze i uzemljenja ima oko 220v a između Nule i uzemljenja oko nule.

Poslednja izmena od urednika:
Probaj komp ceo na drugu uticnicu u stanu takodje i sa drugim produznim, pa onda javi.

Ovo moze da ima uzroka poprilicno.
Od nagomilane prasine,smole kojom se ucvrscuju kondezatore
grficka i monitor se "kolju",probija neki kondezator...

Hvala na odgovorima. Voltmetar i slicne uredjaje nazalost nemam, probacu da ukljucim kuciste i monitor u druge uticnice pa cu videti kako ce se ponasati.

Sinoc sam ukljucio racunar (bez povezanog monitora na grafu niti u struju) da radi, cisto da vidim da li ce se javiti pucketanje. Do sada nista, prede standardno.

Ako je od neke vaznosti, skoro sam rasklapao racunar, vadio proc, grafu, ram, hdd-ove da ocistim od prasine. Nije prvi put da to radim, tako da bih eliminisao to kao problem. Uostalom, valjda bi se greske pri vracanju komponenti malo drugacije manifestovale.

Pogledaj da li je dobro povezan monitor i graficka(dobro prisarafljeno)
Probaj sa drugim kablom.

update:

Pustio racunar da radi 24h (bez monitora), potom prikljucio monitor i nastavio jos 24h. Nije se javilo nikakvo pucketanje ni na napajanju ni na monitoru.

Jedino sto sam promenio je sto sam izvukao dupli prikljucak iz produznog (jer produzni ima 5 a meni treba 6 uticnica). E sad moguce da je to bio problem, mada ne vidim sto pre je radilo. A moguce i da je u pitanju bila vlaznost vazduha, s obzirom da nisam bio jedno 2 nedelje u toj sobi a situacija je takva da hoce nekad vlaga da se javi. Nakantao temp. u sobi da se isusi malo vazduh i dobro proluftirao. I dalje pratim sta se desava, probacu opet da ubacim taj dupli prikljucak pa cemo videti jel do toga.

Update 2:
Nije do duplog prikljucka i nije do nacina povezivanja monitora sa racunarom (probao i VGA i displayport). Ovo je nesto jako cudno...

Seo malo nesto da igram veceras kad ono krene pucketanje (nije ga bilo jedno 5-6 dana), ovaj put sam uzeo da snimim nemili dogadjaj.

Prvi video, ne vidi se nista jer je slabo bilo osvetljenje a blic mi ne radi no nije ni bitna slika, bitan je zvuk. Dakle monitor je raskopcan skroz od racunara, ubacujem power kabal u napajanje racunara:

https://www.mediafire.com/?o5rm4p5tpc6p5fi

Drugi klip je nesto sto sam tek veceras otkrio a to je da se pucketanje javlja i na zvucnicima. Medjutim na ovom klipu se vidi i kako pucketanje odjednom nestaje isto tako iznenada kao i sto se javlja:

http://www.mediafire.com/watch/b0abfxrl4e21foc/VIDEO0002.mp4

Probao sam da utaknem uredjaj u drugu uticnicu kada se javi pucketanje al isto se desava. Dakle taj period traje jedno 15ak minuta i gotovo se uvek javi jednom nedeljno. Meni je inace racunar ukljucen manje vise stalno.

Poslednja izmena:
To ti je neki staticki elektricitet,neko staticko praznjenje.
Usled koga se javlja pucketanje.
To na snimku 2 je tvoj staticki elektricitet,ako si primetio
zvucnici su pucketali sve dok se ti nisi "ispraznio".
Da se ti negde ne "napunis" elektricitetom?
Ako su ti zvucnici preblizu monitora odmakni ih.
Da slucajno ne drzis fiksni telefon sa bazom za punjenje
blizu ili neki drugi elektricni uredjaj ?
Sve od uredjaja odmakni dalje od kompa.

Poslednja izmena:
То се неки реле (релеј) чује на првом видеу? Не би требало тако да преклапа. Могуће да је напајање фелерично. Је ли има прекидач за 110/220V. Стави на 220V ако има.

А, видим да се и из монитора чује. Можда је лош контакт код утичница за напајање. Да ли је шуко утичница (има и уземљење)?

Poslednja izmena:
Ima uzemljenje. Ali je ta uticnica u zidu koji je imao problema sa vlagom, ne ostaje mi nista no da promenim skroz uticnicu za produzni tj. da ga nakacim na skroz drugo mesto u stanu al to ce biti malo komplikovanije.

Takodje zvucnici su najstarija komponenta tu, prakticno kuciste, monitor i zvucnici su dosta blizu jedni drugom. Na stolu se jos nalaze modem i wireless ruter. Zanimljivo je da kada sam "izvukao" sav visak elektriciteta iz zvucnika, sve je prestalo da pucketa (racunar i monitor koji su prethodno raskaceni skroz od svega).

Pretpostavljam da krene od jedne komponente pa se "prosiri" na ostale s obzirom da je sve povezano... Nemam pojma ni ja vise, pocinje ozbiljno da me zabrinjava. Pokusacu da raskacim zvucnike skroz i stavim produzni u drugi zid pa da probam, problem je najveci sto se ovo manifestuje totalno nasumicno. Nikad ne znas kada ce da krene.

Promenio popodne uticnicu, evo vcrs isto pucketanje. Iskljucio sve, uzeo samo kuciste, pocupao sve od napajanja iznutra (da eliminisem komponente kao uzrocnike) i isao redom od uticnice do uticnice.

Izgleda da problem lezi u instalacijama, negde ima viska elektriciteta. Od jedno 6 uticnica koje sam probao na 3 samo nema nikakvog pucketanja.

Videcu da pozovem nekog elektricara da pogleda sta je u pitanju, ne mogu ovako, iako uredjaji rade pretpostavljam da nece dugo u ovakvom rezimu. Hvala jos jednom svima na pomoci, javljacu dalje sta se desava, cisto ako jos neko bude imao isti problem.

Poslednja izmena:
Moguće da si oštetio komponente u prvoj utičnici pa sad konstantno pucketaju. Trebao si da koristiš UPS ili neki APC produžni kabal sa dva osigurača.

Proveri da usisavanjem nisi cimno prikljucak za power dugme na ploci! ako nije dobro legao na iglice zna da zeza pa nekada prihvati kontakt a nekada ne!

Mislim da to nije problem s obzirom da se racunar normalno ukljucuje/iskljucuje. A i problem se manifestuje i na monitoru i na zvucnicima.

Elektricar je bio danas ali dzabe kad u toku dana sve radi normalno. Izmerio napone, sve je OK. Najverovatnije je u pitanju neka smetnja u stanu ili u zgradi. Jako je zaj*bano sad provaliti sta je uzrocnik smetnji. Mislim da je najbezbolnije resenje da uzmem neki ispravljac napona ili neki APC produzni, ako ima neka preporuka?

Imam neki Mustekov UPS kome doduse baterija nije u najboljem stanju ali ni ne treba mi za backup nego cisto za peglanje napona i zastitu...

Ako ti je taj UPS dovljno jak, bio bi najbolje rešenje, samo pazi na bateriju jer većina ne radi dobro sa lošom baterijom. Struju najviše "prljaju" elektromagnetni uređaji, kao recimo frižideri, veš mašine, električne testere itd.

moram da se ubacim...moj slucaj je ciftek od 500w bulk i od kad sam ga uzeo desi se da napajanje pucketa (tak tak) to se desava npr. leti kad u sobi uljkucim klimu ili zimi kad otvorim prozor zna po nekoliko puta. Evo sad npr. ugasio sam komp. i kako je prolazilo vreme od gasenja jedno 10ak minuta jedno 4-5 puta je "taknulo". Ocigledno se problem javlja pri promenama temperature sto sam mogo da zakljucim ali konkrteno mehanicki sta bi moglo da bude? hvala.

moram da se ubacim...moj slucaj je ciftek od 500w bulk i od kad sam ga uzeo desi se da napajanje pucketa (tak tak) to se desava npr. leti kad u sobi uljkucim klimu ili zimi kad otvorim prozor zna po nekoliko puta. Evo sad npr. ugasio sam komp. i kako je prolazilo vreme od gasenja jedno 10ak minuta jedno 4-5 puta je "taknulo". Ocigledno se problem javlja pri promenama temperature sto sam mogo da zakljucim ali konkrteno mehanicki sta bi moglo da bude? hvala.
Mehanički, samo ventilator, od ostalog probijanje elektrolita ili parašina + vlaga na štampi. Loše navijen ili rastresen transformator može sličan zvuk da napravi. To sve naravno ako si siguran da dolazi iz njega a ne neke druge komponete kao recimo HDD.

^dok nisam stavio to napajanje nije se takav zvuk nikad cuo tako da... ne znam ni koliko je opasno a i kako bi dokazao to jer jeste pod garancijom jos 10ak meseci?

Sam si napisao odgovor na problem, kod naglog zagrevanja ili hladjenja dolazi
do skupljanja ili sirenja materijala.
Spojeni su razliciti materijali, neki se brze oslobadjaju toplote neki sporije.
Jedani ce se brze skupiti/rasiriti i na mestu spajanja ili dodira eto klika.
(drastican primer kod starih tv aparata posle gasenja, gde dolazi do naglog hladjenja)
Problem moze biti jedino ako ti puca lak kojima je zasticen kalem na trasformatoru...

Poslednja izmena:
Vuk40,CountMike tnx

Vrh Dno