Šta je novo?

Problemi sa laptopovima i kako ste ih resili (kvarovi, garancije i slicno)?

@Ulrich , naravno da je preporucljivo, svaka pasta vremenom mora degradirati - ali nema potrebe precesto, to je vec pitanje pristupa.

@faca Koji laptop je u pitanju? Neki imaju Fn lock u BIOS-u, a neki imaju posebne tastere za Fn lock.
 
Acer Aspire A515-45 Ryzen 5500.

Имам на тастатури тастер Fn, али се не може искључити, само ради кад се држи Fn+F1,2,3.
 
Dobro ti je rekao @Jericho , udji u BIOS i vidi da li imas negde podesavanja za Fn dugme. Kod nekih laptopova mozes da podesavas sta ce da radi u kombinaciji sa Fn, da li glavna funkcija dugmeta (F1, F2, F3.... ) ili one multimedia i slicne opcije oznacene dodatno na istom tom dugmetu.
 
Na koliko,uopšte,je preporučljivo menjati termalnu pastu na laptopu?......i koliko dugo može da stoji ta fabrička pasta?......kod ovog mog,već je tri godine stara,da li je vreme za menjanje?

Vidim po netu razna iskustva,neki menjaju na skoro svakih godinu dana,neki nisu menjali po 5 ili 10 godina (?!)....itd
Fabrička otprilike tu oko 3 godine iz mog iskustva. Posle krene rapidno da degradira. ALI, nije pasta problem u većini slučajeva već prašina koja blokira hladnjak, pa sve manje vrućeg vazduha izlazi napolje.
To po 5 do 10 godina može samo na laptopovima koji imaju bolje hlađenje sa procesorom koji se ne greje mnogo. Pa kad i pasta bude šuntava, sama masivnost bakra i ventilatora nadoknađuju to. Mana je ta što će se ventilator nonstop vrteti, dok bi da je sve ok i ventilator kulirao 99% vremena.
 
Meni se isto dešavalo na laptopu za R7 driver.
Neki dan sam se udubio u problematiku jer sam skapirao da su performanse grafike prilično loše, izguglam grešku koja se pojavljuje pred kraj instalacije i ladno windows revertuje amd driver na njihov generički te sam morao da ugasim win auto update drivera i rešio problem
Ne znam izgleda da ne zaledi ako prvo instaliram driver za 8570M pa onda za intel hd 4000 , ako u toku instalacije 8570m povuce driver sa windows update za intel hd 4000 zaledice. Windows update kao da spijunira koje driver instaliras.
 
Da li je realno ako pustim da se baterija isprazni na 0% na Samsung 7 NP740U3E , mada on baca na stand by na 5% pa posle ne moze da se upali ali ako ostavim da prenoci da se isprazni na 0% bios se vraca na fabricka podesavanja? To mi se nikad ni na jednom laptopu nije desilo. Ovde vec 2 puta mi se desava.
 
Viđao sam laptopove sa tim "bagom". Nemaju cmos bateriju i onda regularna čuva podešavanja. Loše rešeno, ali tako je kako je.
 
Pretpostavljam da kad mi baterija vrisne i kad nestane struje da ce mi resetovati stalno bios , haha haos.
 
Generalno da, ali dosta ljudi to i ne primeti jer butuje i sa default bios podešavanjima, dok se vreme automatski namesti kada se nakačiš na net.
 
Meni je legacy boot csm a na fabrickom biosu mi je uefi gpt(secure boot upaljen) pa moram da se cimam da menjam podesavanja.
 
A koliko je posto brzi UEFI GPT BOOT sa Secuure bootom upaljenim u odnosu na Legacy CSM MBR boot?
 
Brži je UEFI, ali je nebitna brzina jer sa ssd-ovima i legacy butuje brzo. Procente ne znam da ti kažem, nisam iz te sfere gledanja u sitna crevca za tako random stvari. :)
 
Da li vredi po tebi raditu upgrade za ovaj laptop na jesen na 16GB i 512GB Msata SSD? Procesor je i5 3337U 2.5-2.7ghz znam da je realna snaga procesora slicna kao i3 3110M ali meni ne treba jace , procesor ne moze da se menja? MSata Samsung SSD je u njemu i jedan modul Hinix 8GB DDR3 1600mhz , nikad nije otvaran , moram da kupim one male krstake srafcigere kod kineza pa da skinem donji poklopac sa 10 srafova i sa nekom starom kreditnom karticom da skinem poklopac , da li bi ti da si na mom mestu ovo radio?
 
Šta god da radiš ne pokušavaj da otkačiš bateriju sa ploče, izvor (pri kraju).
 
Ne bih ja tu ništa dirao. Ako se pregreva ili eventualno preventivno bih zamenio pastu/termalne trake/očistio prašinu/podmazao ventilator i to je to. Apgrejdovao sa više memorije ili većim ssd-om ne bih radio ni u snu. Promene procesora isto nema, jer je lemljen.

Pride, sad kad sam guglao ploču tvog laptopa, video sam da ima cmos baterijicu. Ako je ima i bios ne pamti podešavanja, onda je ona prazna. Sa obzirom da je cr2032 na kabl (2pinski, crvena i crna, plus i zemlja), zavisi od konektora da li ćeš naći istu takvu bateriju igde. Ako nema, skineš tu baterijicu, otkineš punktovane kontakte i bukvalno prilepiš na drugu cr2032 baterijicu. ALI, lepiš sa dooobrom trakom koja baš drži (neka od kvalitetnih prozirnih dvostranih traka) da ne mogu kontakti da pobegnu, pa obaviješ krug-dva sa izolirkom da ne dotakne baterija nešto što ne treba. To posle poklopac drži da ne ide nigde. Naravno, ako nikad nisi radio ovo (vidim da spominješ krstaste kineske šrafcigere - NE RADI sa njima, poješće ti šrafove ti kineski krš šrafcigeri kao dobar dan jer su prilično loši), pa razmisli da li da se uplićeš u ceo proces ako nisi sigurica.
 
Što se tiče CMOS baterije KP->baterija za laptop cr2032. (pod uslovom da je zaista cr2032)
Obrati pažnju na polaritet konektora, ako ne odgovara uglavnom može da se zameni izvlačenjem pinova iz kućišta konektora.
 
Što se tiče CMOS baterije KP->baterija za laptop cr2032.
Nema standardnog konektora za nju. Svaki proizvođač voli da izvodi svoje neke fore, pa je neki uži 1mm, neki širi 1mm, neki viši 1mm, itd. S toga prvo provera, pa kupovina. Na slepo nikako.
 
^Pa da, nema standarda, svi švrljaju.
Ako ima nekoga ko zna da lemi može da iseče novi konektor i nastavi na kabl starog konektora i izoluje termoskupljajućim bužirom.
 
Pa šta znam temperature su uglavnom oko 65 do 70 stepeni , jednom su išle do 70 i nešto ali bio je na krevetu pa zato , ako pasta nije menjana od 2013 to jest fabrička je pasta onda nisu loše temperature ali što da otvaram sto puta laptop , razmišljao sam da kupim pastu , 8GB rama i Msata 512GB sve odjednom ali ne sada , što da otvaram 3 puta laptop. Ne znam ne žurim da se ne razbacujem sa parama. ali svaki laptop lupam od 2010 do 2015 ima mane , desetka je tek 2015 godine izašla svi laptopovi u tom periodu imaju bagove na 10 i 11 to nije ništa čudno a i podrška im je odavno ugašena. Laptop 7 generacije je neki minimum lupam i5-7200U full hd , dodir i svetlo tastature manje više , nema veze šta je tu je za surf i multimediju mi nije loš.
 
Kupljen nov laptop i prilikom prvog uključivanja primećeni mrtvi pixeli. Koliko ima ovde mrtvih pixela ?
Da li tražiti zamenu, povrat novca ili servis ?
Ili možda odustati od kupovine ?

dead pixel.JPG
 
Zamena nece biti prihvacena sa par mrtvih piksela - proizvodjaci imaju toleranciju koja je bar 5-6; servis nije moguc (tj. mogu samo probati softversko "odglavljivanje" ili fizicko masiranje - sto mozes i sam da pokusas ako je samo zaglavljen, a ne mrtav).
Jedino mozes odustati od kupovine ukoliko si kupio online.
 
Pretpostavljam 😡, iz tog razloga sam i okačio sliku, mada meni se čini da ovde ima najmanje 5 mrtvih pixela.

Srećom jeste online kupovina znači imam mogućnost odustajanja od kupovine (nisu pomenuli mogućnost kada sam prijavio problem prodavcu) ili da pošaljem u ovl. servis sa zahtevom za zamenu laptopa ili povraćaj novca.
 
8 dana od isporuke je rok za odustajanje od kupovine - robu saljes PRODAVCU o svom trosku sa izjavom o odustajanju od kupovine, sve ostalo je ulazak u rizik reklamacije koja za mrtve piksele moze lako biti odbijena. Koji je proizvodjac, nadji sta navode kao standard za mrtve piksele.
 
Kao sto iznad kolega rece, nikako ne prijavljuj problem jer ces uci u nezgodni proces koji moze da potraje. Samo vrati i otkazi kupovinu, samo sve mora da bude kao kad ti je stiglo
 
Kakva glupost mi se desava sa laptopom,nemam blagu predstavu sta je ovo..........tj laptop je sasvim normalno radio,baterija se normalno punila,praznila itd....u biosu sam podesio da se puni do 80%,kao to je preporuka proizvodjaca da bi baterija duze trajala......na samoj bateriji laptop je mogao da izdrzi do sat vremena,u pitanju je HP omen star tri godine.....ja sam ga najcesce koristio na punjacu...

I desilo se da laptop nije koriscen 10ak dana,danas ga ukljucim,ukljucim punjac i vidim da baterija stoji na 58% napunjenosti....ajde koristim laptop neko vreme,pogledam bateriju i ocekujem da je napuni do 80% kako je do sada uvek bio slucaj,kad ono baterija i dalje stoji na 58% (available pluged in)....pomislim da punjac iz nekog razloga ne puni bateriju,pregeldam ali sve je povezano kako treba....izvadim punjac iz laptopa,laptop se ugasi (?!)...pokusam da ga upalim nece....ukljucim ponovo punjac,laptop se normalno upali i sve radi normalno ali baterija ponovo stoji na 58% i ne mrda ni gore ni dole....(?).....pogledam par programa koji kontrolisu bateriju,dobijem izvestaj da je baterija na 100% healtha,odnosno wear level je 0%......kao navodno sve je u redu sa baterijom.....nista nisam menjao u power opcijama itd...

Znaci ispada da laptop moze da se ukljuci samo kad je na punjacu i nivo baterije je uvek 58%.....bez punjaca se ne pali........da li neko ima ideju koji je ovo andrak i sta da uradim da bi laptoop radio normalno kao i ranije,tj da se baterija normalno puni i prazni?
 
Ne moze da ima 3 godine stara baterija 0 wear level , programi brljave kad baterija crkne.
 
Ali vise puta sam u prethodne 2 godine proveravao wear level,uvek je bio 0....

Da li ima neki pouzdan i 100% ok program koji testira bateriju?

Ovo je baterija,bas sam nedavno otvarao laptop da bih ga cistio....gde se moze kupiti ista takva originalna baterija ako se ispostavi da je ova kljoknula?20220814_111442.jpg
 
Poslednja izmena:
Pa ukucaj na kupujem prodajem "HP Omen baterija" pa malo proguglaj , sve zavisi koje ti je puno ime modela.
 
Nazad
Vrh Dno