Šta je novo?

Problemi sa laptopom HP nx9105 i par pitanja

pri3rak

Slavan
Učlanjen(a)
12.07.2007
Poena
304
Imam neke probleme i nekoliko pitanja...

Problem je grejanje ovog laptopa...Kupljen je nov juna 2005...do pre nekoliko nedelje na grejanje nisam imao primedbe, ali od tada stalno rade ventilatori, znaci odmah nekoliko minuta nakon ukljucenja oni krenu da rade i ne gase se, sve dokle se i racunar ne ugasi, ili ne ode u hibernaciju...Mada dodirivanjem samog laptopa ne mogu da primetim neko posebno grejanje...

Drugi problem je skaliranje ucestanosti procesora...Dok radim pod windowsom xp, uglavnom radi na 799MHz, cak i kada je nakacen na ispravljac, kad je na bateriji ide na 399MHz...Zvao sam tehnicku podrsku jos dok je bio pod garancijom i rekli su mi da je to OK,kao deo AMD-ove tehnologije procesora namanjene za stednju struje, da kad ga budem opteretio procesorski zahtevnim zadatkom ucestanost ce skociti.Elem pokrenem neku slozeniju simulaciju pod matlabom, ili neku 3D igru i nista, ne mrdne sa 799MHz, ali nekada jako retko skoci na punih 1600MHz.Kada sam pod linuxom mogu dici ucestanost na 1600MHz.

Procesor je AMD Athlon XP-M 2800+.

Tu me jos cudi to sto je na nVidia nForce 3 cipsetu, a procesor je 32 bitni...a recimo mplayer pod linuxom prijavljuje 64 bitni procesor...

Sledeci problem je osvetljenje ekrana.Kada se sa ispravljaca prebacuje na bateriju ekran postane svetliji, a ne obrnuto, sto nikako nije logicno...

Sledeci problem je tastatura, pri normalnom kucanju mi se desi da kursor skoci nekoliko reci u nazad, bez ikakvog razloga...

Imam jos jedan problemcic, pod windowsom touchpad ponekada uspori, tj. mis se po ekranu krece sa zadrskom, dok se pod linuxom cudno ponasa, nekako inertno, a i tapping pod linuxom ne radi, distribucija koju koristim je SuSE 10.1.

Napomena, svi drajveri na windowsu koji su korisceni poticu sa DVD-a koji je dosao uz sam laptop.

Sada par pitanja...

Razmatram upgrade na vistu...Pa me zanima, koliko najvise memorije mogu ubaciti u ovaj laptop, ja mislim 2Gb, i posto je to DDR1 memorija, da li je to sada mogudce naci za laptop, i ako je moguce kolika je okvirna cena...

Racunar ima IDE disk.Kupljen je sa 60Gb diskom, pa zamenjen sa 120Gb.Koliki je danas najveci IDE disk za laptop, i da li ga je moguce naci kod nas, naravno pomoglo bi mi ako znate okvirnu cenu...

Da li postoji aplikacija za merenje temperature procesora i diska, ili makar samo procesora kod ovog laptopa, i ako postoji kako se zove.Ovo pitanje sam postavio HP korisnickoj podrsci, i nasoj i americkoj, i nisam dobio nikakav odgovor...

Izvinjavam se za duzinu posta, nisam mogao krace...

Pozdrav svima...

Evo sta sam uspeo da nadjem i okvirne cene:
HDD Hitachi 160GB oko 100 eur
Memorija PQI 512 DDR333 oko 50 eur

Sto se tice temperature probaj program Everest.

Hvala!

Pogledacu za ovaj program.

U svakom slucaju trebaju mim moduli od po 1Gb, pa ako su ovi od 512Mb 50e, ovi su verovatno oko 90 do 100e.NEgde sam krajickom oka video da postoje diskovi od 250Gb za laptop, ali nikako ne mogu biti siguran, jedan takav bi mo bas odradio posao.

U svakom slucaju jos jednom hvala na odgovoru.Everest cu probati, pa uskoro pisem iskustva...

A sto ne bi uzeo disk i ubacio ga u eksterni rack (mnogo jeftinije), posto ni ovaj od 120GB nije bas mali za laptop (naravno moze i komplet eksterni disk ali je skuplje).
Drugo sto se tice osvetljenja ekrana, isto to se desavalo i meni (i zbunilo me je). Naime, stvar je jednostavna, osvetljenost ekrana koju podesim kad je na napajanju ostaje zapamcena, isto tako i kad je samo na bateriji zapamti podesenu vrednost, pa mi se eto tako zadesilo (probaj mozda je i kod tebe tako).:wave:

Veliko hvala za ovaj savet za osvetljenje!!!:happy: Upravo to je bio problem, a meni ovo ne bi palo na pamet priznajem, u svakom slucaju svaka cast za ovo!!!:Klanjanje

E a za ovo oko diska, pa imam gadnu naviku da trpam sve i svasta na disk.Evo recimo imam instaliran win xp pro sp2 i suse 10.1.Na windowsu imam gomilu "teskog" softvera poput matlaba orcada visual studia i slicno, slicna situacija je i sa linuxom, i pod podacima imam na winu oko 20Gb, i slicno na linuxu tako da mi nije ostalo previse.Uglavnom i sa 120Gb sam uspeo da kuburim sa prostorom, a ovih 250Gb bi mi dalo mogucnost da stavim jos neke stvari koje mi trebaju recimo sada mi treba neki VHDL kompajler koji hvata oko 1.5Gb a meni je na C particiji slobodno oko 2Gb, pa kada u obzir uzmem i swap...huh:exploder: Nekako volim da stavim sav softver za koji znam da cu koristiti izdefragmentiram disk i nista ne diram, radim redovno odrzavane masine i evo je vec je prezivela godinu bez reinstalacije, a i prosli put je reinstaliran zbog novog diska...

Pozzz i jos jednom veliko hvala!

ako želiš riješiti problem grijanja laptopa, trebaš undervoltati procesor.
ja sam na svojem smanjio temperaturu za 20 C, čak do 30 u full loadu.
pogledaj ova link:

http://forum.pcekspert.com/showthread.php?t=54855&highlight=undervolt

Veliko hvala za ovu informaciju!Upravo skidam neke programcice, pa cu napisati kako sam prosao.Inace za ovo sam tek danas poceo da naslucujem posetivsi HP-ov support forum, ali tamo o underclockovanju nema nista, a priznajem da za to prvi put cujem, i svidja mi se ideja, skroz.

Sto se tice temperature probaj program Everest.

Evo tek danas sam skinuo taj program, nasao sam ga i pre, nego sam imao neki peh, da mi je pucao prenos, pa sam ga nasao na "alternativnom" izvoru.Stvarno mi se dopada, meri temperaturu bez problema, i meni se procesor greje oko 52 do 54 C.Malo mi se to ne svidja, jer je ipak kao mobile, i ima power now tehnologiju, i jos kada uzmem u obzir cinjenicu da radi uglavnom na 799MHz, nekako mi je sve to bezveze, ali probacu sa onim alatima.

Mala digresija, kada kupujete laptopove, obavezno se pre kupovine jako dobro informisite, ja sam se recimo zezno sto sam kupovao procesor po imenu, tipa athlon ima vise kesa od semprona, e nije ovaj athlon xp-m ima duplo manje, ili isto (ne mogu 100% da tvrdim).Onaj sempron je bio 3000+, mada to danas kod AMD-a nista i ne znaci, ali ono sto zanci jeste da je onaj laptop sa sempronom bio oko 26000din jeftiniji, al to je druga prica, jer sam uz ovaj morao da uzmem i docking station, wireless keyboard i mouse.Jedino je imao 2x vise memorije.Mala napomena nx9105 postoju u varijantama sa sempronom, athlonom xp-m, i athlon xp 64 i to 3400+ 3700+, i sa razlicitim diskovima, kolicinom memorije, rezolucijom ekrana, neki idu sa wireles- om, neki bez, neki sa BT, neki bez,i tako, da ne bude zabune, i svi su nx9105, naravno imaju jos jednu oznaku iza koja je razlicita, ali se ne vidi lako na laptopu.

I jos samo jedan pogled, ako i jesam zezno stvar oko procesora, cistom nepaznjom i previdom,samo da sam pogledao specifikcije procesora sve bi mi bilo jasno, ono sto je bilo OK, je to da je od HP-a.HP kao HP nije bitan, da ne ispadne da ih reklamiram, vec mi je drago da za laptop imam jaku podrsku iz velike firme, pa tako neke malene i nejake firmice sa malo jeftinijim modelima ne bih gledao upravo zbog ovoga.

Na kraju, bice jos price od mene, nadam se da cu sve resiti na kraju, pa cu pisati kako je islo_Ovih dana cu ici na live chat sa HP -ovom podrskom, da vidim ovo oko tastature.Na dalje sledece godine sledi ozbiljan upgrade, menjacu memoriju, procesor i disk, danas sam saznao da se ovde moze ubaciti XP 64 3400+ a cena mu je oko 50 funti, tako da se izvukoh oko loseg izbora procesora, jedno treba videti sta je sa coolerom, i treba imati u vidu da je na xp-m disipacija oko 60W a na xp 64 oko 80W, ali po pricama onih koji su ovo uraditli ovo se ne oseca, a ni baterija nesto ne traje krace.U svakom slucaju i ovde ce pasti undervoltovanje, pa nece biti problema, nadam se.Jedini problem ce biti vista, jer HP ne pruza podrsku za vistu na ovom sistemu, pa su svo driveri za xp, ti driveri bi trebalo da mogu da se nadju na maticnim siteovima proizvodjaca,pa kada dodje vreme i ovo se uradi, pisacu opsirno.Za sada cu pokusati samo da ga sredim da radi normalno.

Veliko hvala jos jednom svima, pa se citamo.

Nazad
Vrh Dno