Šta je novo?

Problemi sa Finderom na Lionu

_korso_

Cenjen
Učlanjen(a)
22.04.2011
Poena
151
Desilo mi se u zadnja 2 dana da Finder narodski receno pukne, dakle po jednom dnevno i to kada sam bio u istom direktorijumu punom samo arhiviranih fajlova (~350MB, 80 fajlova).

Do sada sam imao Lion koji je instaliran preko AppStorea (update SL). Pre dva dana sam instalirao Lion (clean install prvo sa CD-a 10.7.0, a onda update na 10.7.1).

Od tada se ovo i desava (do sada se ni u Lionu instaliranom preko AppStorea ni u SL ovo nije desavalo, a imao sam i tada isti dir, sa istim fajlovima).
Inace mogu da kazem da radi brze i generalno bolji je celokupni utisak kada sam odradio fresh instalaciju Liona.

Console log izlaz:
Kod:
Process:         Finder [243]
Path:            /System/Library/CoreServices/Finder.app/Contents/MacOS/Finder
Identifier:      com.apple.finder
Version:         10.7 (10.7)
Build Info:      Finder_FE-751000000000000~5
Code Type:       X86-64 (Native)
Parent Process:  launchd [231]

Date/Time:       2011-08-20 12:31:41.554 +0200
OS Version:      Mac OS X 10.7.1 (11B26)
Report Version:  9

Crashed Thread:  8

Exception Type:  EXC_BAD_ACCESS (SIGSEGV)
Exception Codes: 0x000000000000000d, 0x0000000000000000

Citao sam na netu, pa i bas na apple forumu, da ljudi imaju dosta vecih problema sa Finderom na Lionu - gde je isti prilicno neupotrebljiv (stalno pucanje i sl...), tako da sam sa ove strane jos i dobar.

Ono u sta sumnjam jeste da sam podatke povratio sa TimeMachine backupa. Dakle ne conf fajlove, Library i slicno, samo gole podatke, tipa txt fajlove, knjige, img instalacija programa, filmove itd... Jedan od dira koji je ovom prilikom povracen je i problematicni.

Takodje sam ovoga puta promenio short username (dakle svoji home dir), tako da je u TM backupu bio jedan, a sada je drugi short username. I nekako sam skontao i ponavljam procitao na netu da moze da pravi problem .DS_Store tog dira. Generalno ako on pamti podatke koja je absolutna putanja do tog dira (sada se sigurno razlikuje jer je username promenjen), mozda se zato ovo i desilo. Ili ga nesto vezano za user home dir buni ili nesto trece.

Posle brisanja svih .DS_Store fajlova iz mog home dira, pa i iz problematicnog, cini mi se (mozda gresim ili je samo neki placebo) da sistem malo brze reaguje + sto problema sa pucanjem Findera nemam vise. Mada se desilo 2 puta u dva dana, pa da "ne cuje djavo", a i da se ne vraca .

Da li je imao neko slicnih problema, ili zna vise o ovome. Mozda nekom i bude od koristi ovo sto sam napisao.

Ne znam ništa o tome, ali sam u nekoliko navrata već spomenuo da je Finder pod Lionom prilično bagovit! Meni doduše nije pucao nešto mnogo, ali ja i ne provodim puno vremena u Lionu, pa je moguće da moj sud i nije previše relevantan po ovom pitanju. Pucao mi je preview takođe a bogami i Safari, zapravo... šta god da sam probao pod Lionom, delovalo mi je blago rečeno neubedljivo! Eto...

E sad, otkako je ovaj 10.7.1 update izašao vidim da su ga malo ubrzali i zategli, što naravno popravlja seobuhvatan utisak, ali zbilja osim što sam to primetio nisam trošio dalje vreme na Liona. Probao sam par caka da vidim da li su otklonili neke sitne bagove koje sam otkrio do sada, i vidim da su isti i dalje tu, tako da će Lion, što se mene barem tiče, još malo da po-pričeka...

Poslednja izmena:
Pa generalno cinjenica je da sistem nije stabilan 100%. Postoje bugovi u raznim delovima.
Gledajuci npr. macrumors forum, problemi su takvi da sistem nekima biva neupotrebljiv.
Ono sto je takodje vrlo verovatno, da ljudi kojima se javlja ko zna sta su sve instalirali, koliko su te masine odrzavane itd. Pa problema tako moze da bude ako imas i brdo sw koji generalno radi nestabilno. Tako da kada se sve sabere i oduzme, nesto je i do Liona, nesto i do samih korisnika i sw koji se koristi.
Takodje je malo i nerealno da verzija 10.x.0 bude stabilna kao npr 10.x.5, ali mislim da je Apple mogao bolje.
Sto se tice updatea od 13 MB za 10.7.1, nikakvu krucijalnu stabilnost i zategnutost po meni nije ni doneo.

Generalno meni se javljaju problemi koji su bili i pod SL. Npr. Sparrowu dosta cesto pukne indeksirana baza emailova, pa je ponovo bilduje, pa npr. IChat vrlo cesto izbacuje kada startujes sistem da ukucas lozinku iako je sacuvana u keychainu itd... E sada da li je do app ili do Liona ko zna...

Poslednja izmena:
Vrh Dno