Šta je novo?

Problemi sa Epox 8RDA3+

neosoft

Čuven
Učlanjen(a)
24.02.2004
Poena
601
Imam Epox 8rda3+, Barton 2500+, Kingstonov 256MB 333. Posle otprilike svakih 20-30 restartovanja spusta mi fsb sa 166 (333) na 100 i javlja mi poruku da je CPU zamenjen ili klokovan, naravno CPU prepoznaje kao 1100+. Kad pogledam u bios-u fsb je podesen na 166, uradim save i radi dalje do sledecih 20-30 restarta. Bios je inace update-ovan. Isto to radi kod poznanika koji ima 2400+, 2x256MB 400 Kingston memorije, kod njega nije update-ovan bios. Zna li neko konkretno da mi kaze o cemu se radi i kako da namestim plocu?

jesi li stavio CPU interface na agressive umesto na optimal ? Ako nisi trk da to promenis, ako to ne pomogne, digni voltazu za CPU na 1.8V (btw. jesi spustao mnozilac kad si dizao fsb ?) pa ostavi tako da vidis sta ce da bude, ako ti se opet desi to isto, onda treba da "ublazis" latencije za memoriju, ako ni to ne pomogne, onda ti je ram modul neispravan. Ovo je cesta pojava sa "ACE" memorijom 😀

neosoft je napisao(la):
Imam Epox 8rda3+, Barton 2500+, Kingstonov 256MB 333. Posle otprilike svakih 20-30 restartovanja spusta mi fsb sa 166 (333) na 100 i javlja mi poruku da je CPU zamenjen ili klokovan, naravno CPU prepoznaje kao 1100+. Kad pogledam u bios-u fsb je podesen na 166, uradim save i radi dalje do sledecih 20-30 restarta. Bios je inace update-ovan. Isto to radi kod poznanika koji ima 2400+, 2x256MB 400 Kingston memorije, kod njega nije update-ovan bios. Zna li neko konkretno da mi kaze o cemu se radi i kako da namestim plocu?
Moze da se desi ako je Tray CPU da te zeza CPU interfejs. Naime, slicnih problema sam se nagledao na NF7-S v2.0, CPU se probudi na 1100 Mhz, i kaze CPU has been changed or unworkable! Press F1 to continue ........
Uz to CPU je prilicno los overkloker, s' obzirom da je gotovo nemoguce dostici 2100 Mhz. Drugi slican primerak CPU-a pravi dosta problema, narocito na 200 Mhz FSB-u, treci primerak radi na 225 Mhz na agresivnom interfejsu, a na 240 na Optimalnom.
Probaj da se poigras sa CPU interface opcijom.

Probao sam CPU interface na sve moguce nacine (jedino sa expetom nisam eksperimentisao), ali ne vredi. Nije mi tolko bitno da klokujem masinu samo da vec jednom proradi kako treba inace :smash:
Jedino sto bas i ne smem to je da podizem voltazu. Dali mogu da izgorim plocu cpu ili memoriju ako previse povecam voltazu ili ce ploca sama da vrati default podesavanja?

opcija CPU interface ima "optimal i agressive" opcije i samo te.Znam ti plocu, imam je (slicnu). CPU setting stavi na "expert" , stavi FSB 166, stavi multiplier 11, memoriju ostavi "by SPD", zatim odatle otidi na "power an voltage settings: stavku u biosu, znaci to nije medju onim stavkama gde si malopre bio, tamo stavi za CPU 1.7V (treba da je 1.65, al nema veze, stavi samo) stavi za ram (vdim) 2.77V. Probaj tako, pa vidi da li radi, neces nista sprziti niti ostetiti, ne brini. btw. koju temperaturu za procesor ti prijavljuje u biosu kad ti se desi da se vrati na 100x11 ???

Kao sto gx-x rekao, bilo bi dobro povecati voltazu za cpu ali i za chipset. Stavi za cpu bar 1,7V i vdd 1,8V. Bilo sta da se desi ( ne verujem zbog toga. jer je mala razlika ali veoma znacajna ) mozes joj da vratis bios na default-u pomocu jumper-a za "Clear CMOS" i sve ce biti kao sto je bio na pocetku. 🙂)

Poslednja izmena:
Hvala na svim savetima ali ovo bogami nece kako ja ocu. Vracam ga lepo u firmu u kojoj je kupljena pa nek oni razmisljaju. Izdrzacu jos neko vreme sa starim soltekom 75drv5

geokal je napisao(la):
Kao sto gx-x rekao, bilo bi dobro povecati voltazu za cpu ali i za chipset. Stavi za cpu bar 1,7V i vdd 1,8V. Bilo sta da se desi ( ne verujem zbog toga. jer je mala razlika ali veoma znacajna ) mozes joj da vratis bios na default-u pomocu jumper-a za "Clear CMOS" i sve ce biti kao sto je bio na pocetku. 🙂)

Ma kakvo dizanje voltaze?!! O cemu vi to ljudi?! Ja imam istu plocu i procesor i ja drzim napone na minimumu tj ispod defaulta cpu je na 1.4v Nisam video primerak koji na defaultu nece 1.4v na 1.833ghz tako da napon nije sigurno...
Pogotovu napon na chipsetu nema veze...
Probaj da ubacis novi bios... Pa ako to nije javi

Pozdrav :wave:

neosoft je napisao(la):
Hvala na svim savetima ali ovo bogami nece kako ja ocu. Vracam ga lepo u firmu u kojoj je kupljena pa nek oni razmisljaju. Izdrzacu jos neko vreme sa starim soltekom 75drv5

Lepo ti je rekao drfedja, tray CPU umeju da zezaju (pogotovu sa Epox pločama), i to baš kao što se sada dešava tebi.

A i teško će neko da ti neko prihvati garanciju sa opisom kvara posle 30 reseta vrati se magistrala na 100... zato što je mala verovatnoća da će kod njih isto da se desi, sa drugim procesorom. Uštedi sebi vreme i probaj prvo sa nekim box procesorom.

a koliki je mnozilac za tih 166MHz sa kojih vraca na 100. Mislim, jel` overklokovana masina, ili se to desava na defaultu.

DADE je napisao(la):
Ma kakvo dizanje voltaze?!! O cemu vi to ljudi?! Ja imam istu plocu i procesor i ja drzim napone na minimumu tj ispod defaulta cpu je na 1.4v Nisam video primerak koji na defaultu nece 1.4v na 1.833ghz tako da napon nije sigurno...
Pogotovu napon na chipsetu nema veze...
Probaj da ubacis novi bios... Pa ako to nije javi

Pozdrav :wave:

To sto kod tebe radi dobro (hvala za informaciju :banana: ) neznaci da treba i kod ostalih. Ipak sve zavisi od kojih jos komponenta imas, dali je ploca oc-a itd. :crash:

ma taj kingstone je u pitanju, zameni ram i sve ce da radi. To se recimo stalno desava sa ACE memorijom, a nije nemoguce da si naleteo na polu-ispravnog kingstona. Digni voltazu za memoriju na 2.77 i probaj tako, nece mu nista biti veruj mi, normalna stvar 😉

Nazad
Vrh Dno