Šta je novo?

Problemi sa celom konfiguracijom ili samo Abit Nf7-s plocom ??

zarko_bg

Slavan
Učlanjen(a)
24.10.2004
Poena
301
Pozdrav dobri ljudi,

ja sam laik za ove stvari zato sam se i obratio Vama strucnjacima za pomoc.
Naime letos sam kupio u jednoj beogradskoj firmi kompjuter i vec na samom pocetku su
poceli problemi. Prvo je combo uredjaj unistio prvih 20 diskova koje sam pokusao da narezem
zatim su i krenule neke cudne stvari sa samom masinom i maticnom plocom.

Radi se o ploci Abit Nf7s sa AMD Barton 3.0 procesorom. Ima 256rama na 400mhz, his excalibur ati radeon 9200s
karticu i tv tjuner. Kuciste neko obicno na 300w ako se ne varam.
tv tjuner je PixelView play tv Pro.

Naime kompjuter mi se ponekad iz cista mira resetuje, ili kada je recimo na neki nacin preopterecen.
A onda je poceo jos letos hladnjak (kuler ili kako vec na ploci) da se sve glasnije cuje ponekad pravi
takve zvuke da mi deluje kao da bas nesto nije sa njim uredu.

Zatim ponekad mi se desava da se cuje neki alarm (bas kao alarm za kola) rekao bih "iz ploce". Cim se to dogodi ja
gasim sve aplikacije i resetujem racunar i onda je sve u redu.
Vrlo mi se cesto pojavi posle palenja kao i nakon tog restarta i plavi ekran na kome pise neki error u "memory page "..fault itd.. uh ili nesto slicno nisam ni ja siguran vise. Ali kao upucuje da je mozda neki hardware lose intstaliran.

Imam garanciju za njega, ali bih prvo voleo da ne odem tamo kao mutav i isto tako se vratim obrlacen vec da mi neko
objasni sta bi mogao da bude uzrok problema ? Sta taj alarm upozorava uopste ? I da li je ovo normalno ...

Pozdrav svima i HVALA UNAPRED>

ps. izvinjavam se administratoru ako sam postavio temu u pogresnu sekciju i zamolio bi ga da je u tom slucaju premesti tamo gde joj je mesto :)

moze biti da ti se procesor pregreva (a uzrok toga je verovatno kuler koji kao da nece jos dugo) mogao bi da nadjes nekog da ga zameni i ubaci ti dodatni ventilator da izvlaci vazduh iz kucista

Evo ja da zapocnem pa ostali nek dopunjuju...

Sto se same ploce tice posto i ja imam NF7 zvuk je od ventilatora na ploci koji crkava mada i meni prvih 10sek zuji ali radi ok...(Upotrebi search za vise detalja).

Zvuk alarma je PREGREVANJE PROCESORA nosi pod hitno da ti to srede...

Napisi koju imas memoriju ako znas i koji kombo i kad si uzeo konf.Moguce da memorija nije u redu zbog plavog ekrana .... i restarta

A takodje jadno neispravno kung-fu napajanje uzrok za restartovanje u windows-u ili prilikom nekog opterecenja.

Eto ukratko.
Ne znam da li da pominjes ime firme da ih napljujemo/pitanje za moderatora/.

Cao.

Pregrejavanje procesora, kung-fu RAM ili pokvareni, tesko da ce biti nestabilno napajanje.Windows....ma neeeeeeeee.

Brat mi ima slične probleme na veoma sličnoj konfiguraciji.Česti restarti,nekad posle 2-3min bez i jedne pokrenute aplikacije,a nekad pri dužem konvertovanju ili snimanju sa SS2...
Pratio sam temperature u Aidi zadnjih nekoliko dana:65-66 celzijusa pri divixovanju i oko 60-62 kod snimanja sa SS2.DA li su to prevelike temperature za Barton 3000+?
Pozdrav

Prevelike???!?! OGROOOMNE... ladi to kako znas i umes.

Meni je ace :eyebrows: memorija na def. freq. isto to radila .....

Izgleda da je u mom slučaju ipak bila prevelika temperatura razlog silnih restarta.Sinoć sam ubacio jedan najobičniji ventilator od 8 cm da izduvava vazduh iz kućišta i temperature su pale za 7-8 stepeni.Sad je pri divixovanju 59-60,a uključio sam sem AutoGK sve programe koje sam mogao otvoriti.
Hvala svima za savete

Ja imam NF7-S2 (bez doticnog kulera) , ali kuler pouzdano znam da riknjava u 99%
slucajeva na toj ploci. Nista strasno, samo ga ako mozes malo podmazi sa zejtinom ili nekim uljem. Tako je i meni riknuo na grafickoj, pa sam ga skinuo, skinuo nalepnicu i sa higijenskm stapicem (stapic za usi), natapkao ulje na krajeve rotora, i radi sad k'o zmaj.
A sto se tice alarma, i meni je pistao. Nedavno mi je riknula ploca (asus a7v8x-x), pa sam kupio S2. pre nego sto sam flesovao bios temperatura na procesoru je bila 41, a sad je u istim uslovima 35/36 C. isto mi se desavalo da mi se racunar ugasi a zvucnik na ploci cuje kao kola hitne pomoci :mad: , to mi se isto desavalo i kada bih memoriju i/ili procesor postavio na agresive u biosu, ( poruka tipa; violence at adress 0.000000f, ili kako vec ). Mozda je glupo ali probaj da ucitas optimalne vrednosti za procesor i ram, ako to vec nisi uradio.

PS. I ova fora sa dodatnim kulerima u kucistu pomaze, ja sam moje skinuo jer imam lose napajanje, inace sam kupio 2 kulera za izbacivanje vazduha napolje.
I obavezno apdejtuj BIOS, jer moze kao i meni da ti verovatno resi 99.9% problema sa stabilnoscu, i ocitavanjem temperature.

p0z, javi sta si uradio... :wave:

Vrh Dno