Imam mail server na FreeBSD-u sa postfix-om, ClamAV-om i Amavisom. Nedavno je amavis počeo da puca iz meni nepoznatog razloga, pri čemu prijavljuje greške:
Feb 25 16:28:46 econel2 amavis[4111]: (!!)TROUBLE in child_init_hook: BDB no dbS: Unknown locker ID: bcb, . at (eval 61) line 30.
Feb 25 16:28:46 econel2 amavis[4111]: (!)_DIE: Suicide in child_init_hook: BDB no dbS: Unknown locker ID: bcb, . at (eval 61) line 30.\n
Malo sam proguglao i našao da nisam prvi koji je sa ovom mukom, i da se problem rešava restartom amavisa. To jeste tačno, ali je kod mene veoma kratkotrajno rešenje, jer se posle sat vremena javi isti problem.
Greške prestanu da se pojavljuju samo u amavis.conf namestim da bude:
$enable_db = 0; # enable use of BerkeleyDB/libdb (SNMP and nanny)
$enable_global_cache = 0; # enable use of libdb-based cache if $enable_db=1
ali mi se u tom slucaju mailq povecava iako se mailovi isporucuju.
Inače, sve je pocelo tako što sam u sistemskom logu počeo da primam poruke tipa
Feb 26 09:53:10 econel2 kernel: pid 51664 (perl5.8.8), uid 110: exited on signal 11
sa tom razlikom što je tada bila verzija perla 5.8.0.Mailq mi se gomilao. Mislio sam da će update perla to otkloniti, međutim bio sam u krivu. U /var/log/meseges se greške i dalje javljaju a sad imam i problem sa amavisom koji puca.
Ako neko ima ideju kako bih mogao da ovo trajno rešim, bio bih mu veoma zahvalan.
Feb 25 16:28:46 econel2 amavis[4111]: (!!)TROUBLE in child_init_hook: BDB no dbS: Unknown locker ID: bcb, . at (eval 61) line 30.
Feb 25 16:28:46 econel2 amavis[4111]: (!)_DIE: Suicide in child_init_hook: BDB no dbS: Unknown locker ID: bcb, . at (eval 61) line 30.\n
Malo sam proguglao i našao da nisam prvi koji je sa ovom mukom, i da se problem rešava restartom amavisa. To jeste tačno, ali je kod mene veoma kratkotrajno rešenje, jer se posle sat vremena javi isti problem.
Greške prestanu da se pojavljuju samo u amavis.conf namestim da bude:
$enable_db = 0; # enable use of BerkeleyDB/libdb (SNMP and nanny)
$enable_global_cache = 0; # enable use of libdb-based cache if $enable_db=1
ali mi se u tom slucaju mailq povecava iako se mailovi isporucuju.
Inače, sve je pocelo tako što sam u sistemskom logu počeo da primam poruke tipa
Feb 26 09:53:10 econel2 kernel: pid 51664 (perl5.8.8), uid 110: exited on signal 11
sa tom razlikom što je tada bila verzija perla 5.8.0.Mailq mi se gomilao. Mislio sam da će update perla to otkloniti, međutim bio sam u krivu. U /var/log/meseges se greške i dalje javljaju a sad imam i problem sa amavisom koji puca.
Ako neko ima ideju kako bih mogao da ovo trajno rešim, bio bih mu veoma zahvalan.