Šta je novo?

Problemi oko klokovanja Intela

• Začetnik teme Začetnik teme bakiba
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

bakiba

Slavan
Učlanjen(a)
14.12.2004
Poena
319
Imam plocu 865PE Neo, onu prvu verziju (800fsb, 400ddr...), 2*512 kingstone pc 3200/400. Procesor 3.0 512kbc, 800fsb. Graficka 6800 (oc 400/800) i JNC napajanje (shatro 400w). Mnozilac je naravno 15. Ja mogu da klokujem procesor i vise od 3.2 (sto se grafike tice). Znaci 15*214 je O.K., mada i tada imam miniminimalnih problema sa zvukom. Ali ako dignem procesor na 3.3 ili vise (15*220 ili vise), od zvuka nista. Posto ni 3.2 ne mogu da postignem (sto se "artifakata" tice) sa povecanjem rada memorije iznad 4xx, ja sam je oborio na 3xx (FSB-DRAM 5:4). Znaci samo mi je zvuk problem. Ima li resenja i da li je u pitanju slabo napajanje? Molim da mi neki strucnjak objasni zasto zvuk popusta (naravno CMI integrisani).Nadam se da sam bio dovoljno jasan.
P.S. Moram stici do 11000 u 3dmarku 03 🙂, ali vazno je zdravlje a zene i pare ce doci same :,,:

Poslednja izmena:
prvo kupi bolje napajanje, ja ne bi smeo da se igram na takvoj mashini sa jnc napajanjem. a za zvuk... kad mozes da kupis takve komponente kupi i neku kvalitetniju zvucnu i vozi. inace ne verujem da je uzrok problema sa zvucnom napajanje, verovatno je do ploce. ne podnosi dobro oc.

Pa i ja tako nekako razmisljam. Hvala u svakom slucaju. :wave: A sto se tice kupovine "ovakvih komponenti", jeo sam`leba i masti da dodjem do njih. Kur moj cu da predjem na 939 i pci-e. 😡
P.S. Citam i ja casopise. Ali hajde ti preporuci neko napajanje ako te ne mrzi.

Poslednja izmena:
A sto je toliki problem stici do 11000 u 03 sa GF6800? Ne znam sta te koci, na koliko si sad?

Na oko 10450 sa 77.77. Mozda stvarno nesto kochi. Ovaj registry traje godinu dana. Jos sam na jedan otvoreni vertex viska dobio oko 150 poena. (inace korstim SP1).

Poslednja izmena:
Koliko je klokovana i da li je otkljucana grafika? Ja sam imao laganih ~11600, nista extra primerak, sa dosta matorim drajverima... Davno je to ipak bilo 🙂

Grafika je klokovana na maksimalnih 400 a memoriju drzim na 800 jer povecanje ne daje neke posebne rezultate, karta je otkljucana je na 12x1.6vp. A moguce da bi mi sa starim drajverima bio veci score. Ali sta bi bilo sa framerateom u novim aplikacijama? Inace tebi svaka cast za rezultat, samo reci koji si procesor imao. Ja cu sada da spustim u drajveru image settings na high performance a klokovacu jezgro za jos 5mhz a memoriju za jedno 40. Pa da vidim rezultat.

Najvise sam izvukao 10767 (405/840). Na 410 uvek zakuca na prvom CPU testu. Kad pustim da zakucavanje prodje i 3dmark krene dalje (nikad se ne srusi) dobijem 11000, ali nije mi na srcu 😡 Laku noc i dobro jutro. Treba danas raditi.

posto ti je zvucna integrisana na PCI ona je zavisi od dizanja FSB-a, a kada probijes limit PCI kartica se baguje tj. nece da radi
ako imas mogucnost da zakljucas AGP/PCI de im se ne dizu MHZ-ovi u odnasu na FSB, to uradi i kartica ce raditi, ja to imam na IC7, i tako drzim a FSB je 231, integrisana radi mada ima i SB live
moj kum je bas zbog toga kupio dodatnu zvucnu koju je paltio oko 500 din. i sad nema problema

Nema od zvuka ništa preko 220, provereno (nema veze sa napajanjem), na istoj ploči i memoriji sa P4 2.8c (14x). (Zvuk iznenada nestane pa se pojavi, a oće i da blokira ponekad). Isključi yvuk u biosu pa probaj dalje sa memorijom šta postižeš.
Sa nekom PCI zvučnom smrdljušom (sweex) OC nema problema sve do 235FSB sa Kingston VR DDR400. (naravno max labave latencije). Max sa tom memorijom kod mene bilo 242 ali, naravno, nestabilno. Inače napajanje 300W i 9600xt

Ova plocha ima skromni AMI bios, bez opcije za zakljucavanje AGP/PCI. Hvala svima, zokish je praktichno ugasio ovaj thread. :smash:

Poslednja izmena:
Posto sam shvatio kako se zakljucava AGP/PCI stigao sam sa 3.00 do 3.41 (znaci u biosu stoji 226). Mada mi nije jasno kako 15x226 daje 3.41. Moze da ide i do 330 ali pokusaj da procesor radi na 3.5 je vec nemoguca misija. Ali ima jedna "sitnica". Na 3.4 pa i 50mhz vise procesor radi stabilno, ali radi i zvuk!!!!! :banana: :smoke:
Znaci cpu fsb 226 (moze jos 3-4 vise ali bolje ovako zaokruzeno)
ddr clock 376
agp/pci clock 66.71/33.35
cpu vcore 1.5375v-malo povecanje
+bolje latencije zadovoljan sam. Sve radi ko pizzino oko. Naravoucenije: prvo hopni pa reci skoc. :guitar:
P.S. Probacu i do 3.5 😡

bakiba je napisao(la):
Ova plocha ima skromni AMI bios, bez opcije za zakljucavanje AGP/PCI. Hvala svima, zokish je praktichno ugasio ovaj thread. :smash:

bakiba je napisao(la):
Posto sam shvatio kako se zakljucava AGP/PCI...

E, ovo menja tvoj OC potencijal, a nagrada za trud ti je saznanje da sve sada radi. Obzirom da sam, sećam se i ja blokirao AGP/PCI takt i opet imao problem sa zvukom (recimo obavezno u Far Cry) kupio sam zvučnu karticu i sa običnom memorijom na najlabavijim setovanjima imao stabilno 232 a za tzv. slikanje 242. Ovo je izvučeno sa naponom na memoriji od 2.8V i naponom na procesoru od 1.575V jer je ploča malo obarala deklarisani napon u biosu. Proveri napone koje ti daje napajanje. Temperature pri opterećenju su bile oko 65°C (Northwood jezgro kao i tvoje).
Još sam skidao i pasivni hladnjak sa NB i menjao onu žvaku sa pastom.

Šta još da ti kažem, od Kingstona VR serije max oc do 15% i to na 3.4.4.8 (naravno mislim na stabilno) a ti ispipaj šta možeš da izvučeš još.

poz

Trudicu se da ostvarim 3.5mhz. Hvala na savetu oko latencija. :wave:

probaj da dizez i napon na za CPU
ja sam na mom abitu ic7 isao do 1.8 northwood [email protected] pri 231FSB moze i 3.1 ali sto ti kazes lepse mi ovako okruglo 🙂 napon 1.675

CPU Pentium 4E 2.8GHz Prescott - 14 x 235 = 3.3GHz, 1.33V (1.28V)
Ploca: GA-8I915G Pro - FSB: 235MHz
Memorija: PQI 2x512MB - 188MHz, 2.5-4-4-8, 2.9v
Napajanje: neko skupo, zaboravih mu ime
Zvuk: SB Live!
Grafika: integrisana

mozda bi moglo jos malo da se overklokuje ali cini mi se da se northbridge pregreva, vec sada je vreo a hoce i da zakuca u 3D-u (pri FSB 225MHz radi stabilno). Hladjenje pomenutog cipa je pasivno sa originalnim hladnjakom a na CPU stoji originalni BOX cooler. Kad kupim neku PCIe graficku i zamenim hladnjak za NorthBridge pokusacu jos da ga podignem.

Nazad
Vrh Dno