Šta je novo?

Problem.Ventilator postao bucan nako "novih" driver-a

bruyoni

Čuven
Učlanjen(a)
10.12.2002
Poena
620
U pitanju je kartica Albatron 5900XT bez nasviravanja, operativni sistem je WinXP (relativno sveza instalacija, nedelju dana). Instalirao sam detonator verziju 71.89. kolko je to novo ne znam, i od tada kad god se win pali ventilator na kartici od starta win-a krece da se vrti ko u 3D modu (znaci ko blesav, a tako se i cuje) pa postoji li nacin da se to sprecinekim cackanjem po driver-ima ili reg-u ili da se jednostavno privniknem na sustanje.

Zahvaljujem

Ma to ti je kuler na kartici prosvira.Uzmi pa ga ocisti i podmazi nekim ulje.

Stavi druge drajvere, mislim da su trenutno najsveziji 77.77.
Pozdrav

Ispravite me ako gresim, ali je moguce da su ti drajveri ubrzali ventilator (po logici stvari), i da je zato postao bucniji.
Osim toga, stvarno je moguce da je to slucajnost, tako da bolje pokusaj da ocistis ceo ventilator, mada nisam siguran za podmazivanje :trust: .

Meni se to desavalo na MSI FX5900SP-VTD128. Sa drajverima 6x.xx ventilator se vrteo sporije, a kada se instaliraju 7x.xx davao je neprijatan piskav zvuk, jer se okretao brze. Inace, ventilator je menjao zvuk tacno kada se podigne graficki drajver u Windows-u (malo pre Welcome poruke)...

Hvala svima

Dali je cist ili ne je nebitno, jer je bas ocigledno da podigne obrtaje (pri boot-u je tih a onda bas kao sto Delimir kaze naraste broj obrtaja i pisti). Probacu sa novijim driveri-im ali tek kad ih skinem, ali dotle... ima li mozda neki zaobilazni nacin?

@bruyoni
Ima.Vata u usi, i kreni sa downloadom.

Probaj da skines i instaliras gainward expert tools programcic koji radi sa svim NVidia karticama i u njemu mozes da podesis 2d i 3d brzinu ventilatora a ne zauzima mnogo memorije i resursa. Ja sam ga koristio dok nisam modovao bios svoje kartice i podesio brzine tamo.

Instalirao 77.77 i nista nije pomoglo! Broj obrtaja ostao isti.

Odo da probam naci taj expert pa da vidim sta ce biti

Ne pomaze ni expert. :bottle:

Odo da dovedem kabel od slusalica sa stuba...
:,,:

Wolfman je napisao(la):
Ispravite me ako gresim, ali je moguce da su ti drajveri ubrzali ventilator (po logici stvari), i da je zato postao bucniji.
Osim toga, stvarno je moguce da je to slucajnost, tako da bolje pokusaj da ocistis ceo ventilator, mada nisam siguran za podmazivanje :trust: .
POMAZE 😀 posao dobro odradjuje (ovo ce glupo da zvuci ali...) kuhinjski zeitin :d uzmi malo u spric i sipaj na zadnjem delu kulera na mali metalbi kruzic...ali samo MALO...prvih 1 min ce cudno da se cuje ali posle ima da klizi...skoro da se totalno necuje :d :d
meni je to dosta pomoglo sa jednim bas upeklim kulerom :wave:

Poslednja izmena:
I jos jedanput : ne radi se o zaribalom ventilatoru !!!
Ventilatori kod GeForce kartica 5 i 6 (verovatno i 7)
rade u 2 ili vise rezima.U 2D modu sporije a u 3D modu brze !
Kod bruyoni-a kartica se vrti nonstop kao da je u 3D modu.
I naravno zejtinom se ne podmazuju ventilatori kada postoji
WD40 ili neko masinsko ulje.

Ja sam bas pre neki dan editovao bios moje 6800 kartice i na njemu
lepo stoje voltaze, brzine jezgra i brzine ventilatora u % za razlicite
rezime rada kartice.Mada ovde je trip u windows-u ja mislim a ne
u samoj kartici.
Pozdrav

wd40 nije za podmazivanje ovakvuh stvari kao sto su kuleri ili nesto sto se puno koristi.vec vise za malo zardjale srafove itd...

Poslednja izmena:
E uze mi Termi rec iz usta! Nije ventilator zaribao.

Voodoo a odkud ti blesava ideja da jestivo ulje jeste?!
Moze i WD40 jer kad ispari razredjivac ostane sloj prijanjajuceg maziva koji nije za visoko aktivne kontakte ali super sluzi za bedno opterecene ventilatorcice. Ako bas oces pravu stvar onda lepo ocistis lezaj i namazes osovinicu kolomastom.

PS: Za zardjle srafove sluzi odvijac sprej!

Pitaj kevu kad zapekne zejtin , najbolje mas.mast ili poznatije kao tovatna mast,najduze se zadrzava sve ostalo sem zejtina resava problem na kratko.

Poslednja izmena:
Znate sta, ajde vrati lepo stare drajvere, nece ti se nista dogoditi zbog toga. Ako ne pomogne, lepo reklamiraj graficku, jel moze?

ma ja nisam hteo da eizikujem sa wd40 a i drugo u spreju je pa je tesko naneti mali kolicinu cak i sa onom malom slamkom...a ja sam mu ovo predlozio jer moze odma da uradi jer ga sigurno ima...now no more komennto 😀

Wolfman je napisao(la):
Znate sta, ajde vrati lepo stare drajvere, nece ti se nista dogoditi zbog toga. Ako ne pomogne, lepo reklamiraj graficku, jel moze?

Ne.
To je laksi nacin. Ja sam teo da ovi trenutni ostanu jer mi ProE mnogo lepse radi a da nekim okolnim putam smanjim obrtaje. Ako ne mogu da se smanje spreman sam da istrpim tu neugodnost.
A i garancija kod Simpsona mi odavno istekla 😀 A i nema razloga za pozivanje na garanciju

Poslednja izmena:
boban56 je napisao(la):
Sto bi trpeo buku,smanji hardverski.
:smash: :crash: :eyebrows: :zgran: :smash: :crash: .
HAHAHAHHAAHAHHA 😀 😀
ali salu na stranu ovo je dobar pedlog

Taj predlog mi je prisutan ali samo kao poslednja varijanta. Najvise jer bi zahtevao finansijsku potporu. I vreme da nadjem odgovarajuci komplet.

A :crash: ne dolazi u obzir... 😀

Poslednja izmena:
Ako nekom jos smeta nasao sam privremeno resenje (dok ne kupim CoolVivu ili Giant-a) koje sam slucajno otkrio

Kad se podigne Win otidjite na shut down i bacite komp u Stand by i to ce onda iskljuciti ventilator pa ce ga po budjenju ukljuciti ali na neki nizi broj obrtaja. Ako ne uspe iz prve probajte 2 puta jer je meni pri prvom stand by-u samo spustio obrtaje pa ih onda ponovo digao, ali iz druge je bilo OK.

Nazad
Vrh Dno