Šta je novo?

problem u root-u XP-a

Clamaran

Čuven
Učlanjen(a)
15.12.2001
Poena
619
U root-u sam nedavno pronasao dva skrivena fajla (hiberfil.sys i pagefile.sys) koja zajedno zauzimaju oko 700MB (primetio sam da na disku imam manje prostora nego sto treba da bude). Naravno, ne znam koji ih je program tu zapisao ni cemu sluze. Ne mogu ni da ih obrisem niti da ih kopiram. Kada WinXP dignem u safe modu, hiberfil.sys ne postoji i disk je prazniji za njegovu tezinu, ali i dalje ne mogu da kopiram/obrisem ovaj drugi.

Any hint?

a sto brises nesto sto ne znas cemu sluzi? :) kada ne znas nesto cemu sluzi a nalazi se na sistemskoj particiji, kucaj u googlu pa trazi malo informacija pre nego li uspes da oboris sistem ;)

hiberfil.sys je fajl koji tu stoji kada ti je ukljucena opcija "Enable hibernation". velicina fajla je jednaka velicini sistemske memorije.

Pagefile.sys je Swap fajl i postoji na svakom racunaru. velicina mu moze biti fiksna i promenljiva. Svako ima svoju teoriju o najboljem konfigurisanju swap fajla, ostaje ti da prelistas malo forum i web, i odlucis se sta tebi najbolje zvuci...

Miroslav je napisao(la):
a sto brises nesto sto ne znas cemu sluzi? :) kada ne znas nesto cemu sluzi a nalazi se na sistemskoj particiji, kucaj u googlu pa trazi malo informacija pre nego li uspes da oboris sistem ;)

Nisam ni mislio da ih brisem, nego samo da ih prekopiram u neki drugi folder i da vidim da li ce sistem da radi bez njih, pa bi ih onda vratio. U svakom slucaju, postavio sam pitanje na forumu, zar ne?

hiberfil.sys je fajl koji tu stoji kada ti je ukljucena opcija "Enable hibernation". velicina fajla je jednaka velicini sistemske memorije.

hvala

Pagefile.sys je Swap fajl i postoji na svakom racunaru. velicina mu moze biti fiksna i promenljiva. Svako ima svoju teoriju o najboljem konfigurisanju swap fajla, ostaje ti da prelistas malo forum i web, i odlucis se sta tebi najbolje zvuci...

jos jednom hvala, mislio sam da swap fajl ima ekstenziju swp

editovane quote sekvence - drapin

A ako neces mnogo da se zezas, samo iskljuci hibernation - to tesko da ti zaista treba u zivotu, a ovo drugo u krajnjoj liniji nemoj ni da diras - Windows sasvim korektno sam odredjuje sta mu treba, a ti se pomiri sa tim fajlom pagefile.sys jer zaista bez njega ne moze (...sem u nekim ekstremnim situacijama, da ne duzimo sada ).

swp fajl je potreban svakom operativnom sistemu. Nix sistemi naprave zasebnu partiju samo za swap fajl (mnogo mi se svidja ta ideja, mozda je cak i sprovedem u delo na windowsu, znaci prva particija 1gb samo za swap, druga windows i programi, treca ostalo...)

Miroslav je napisao(la):
swp fajl je potreban svakom operativnom sistemu. Nix sistemi naprave zasebnu partiju samo za swap fajl (mnogo mi se svidja ta ideja, mozda je cak i sprovedem u delo na windowsu, znaci prva particija 1gb samo za swap, druga windows i programi, treca ostalo...)

Kako mislis to da uradis?

Koliko je meni poznato, u Win-u paging file mora biti na istoj particiji kao WINNT dir

drapin je napisao(la):
A ako neces mnogo da se zezas, samo iskljuci hibernation - to tesko da ti zaista treba u zivotu...

Zašto teško da mu zaista treba? Pa to je sjajna stvar, ne pamtim kada sam poslednji put, počev od Windowsa 2000, uradio pravi shutdown.

+- je napisao(la):
...

Kako mislis to da uradis?

Koliko je meni poznato, u Win-u paging file mora biti na istoj particiji kao WINNT dir
Boze sacuvaj, ne mora uopste ! Ovo sto je naveo Miroslav je dobra varijanta, a kazu ljudi ( nisam nikad probao ) da je jos najbolje kad se stavi na sam pocetak nekog drugog fizickog diska u odnosu na onaj na kome je Win (...onaj fazon sa brzim citanjem sa dva diska naizmenicno ).

drapin je napisao(la):
...

Boze sacuvaj, ne mora uopste ! Ovo sto je naveo Miroslav je dobra varijanta, a kazu ljudi ( nisam nikad probao ) da je jos najbolje kad se stavi na sam pocetak nekog drugog fizickog diska u odnosu na onaj na kome je Win (...onaj fazon sa brzim citanjem sa dva diska naizmenicno ).

Da, da, ovo je defitivno moja greska!

Tacnije, skoro sam gledao neke switcheve za instalaciju win-a iz prompta (winnt.exe, winnt32.exe), i bilo je mnogo interesantnih stvari, ali se ne sjecam da sam negdje vidio gore pomenutu mogucnost....vise sam razmisljao kako misli da prilikom instalacije, sistemu kaze da postavi paging file na drugu particiju.
A sto se tice RAID-5, Mirror i stripe-ovanih diskova generalno, ne samo da mozes da premjestas swap po particijama, siris preko nekoliko diskova (ovo narocito u slucaju Mirror-a s obzirom da oni upravo citaju sa oba mirrora u isto vrijeme....brze, sigurnije..mada generalno skuplje), vec mozes cak i da pravis po nekoliko paging file-ova i razbacujes ih po particijama!
Istina, ukoliko imas ukljuceno pisanje memory ili kernel dump-a, paging file zaista ne mozes premjestiti sa sys particije....mada, naravno, mozes napraviti drugi na ne-sys particiji!

Nazad
Vrh Dno