Šta je novo?

Problem U Excelu

passinger

Slavan
Učlanjen(a)
26.01.2006
Poena
309
Imam neke vrednosti (tekstualne) u koloni A, druge u koloni B itd. Radi se o spisak firma.
U koloni B (gde su nazivi firma) pojavljuju iste t.j. iste nazive. Znaci ista firma pojavljuje mi se dva puta ili tri puta (zbog toga sto u drugim kolonama ima druge vrednosti). Tako se stvaraju dva ili tri redova koja se odnose na istu firmu.

Ja treba da pronadzem iste nazive koje se pojavljuju u koloni B (znaci, da jedna ista firma koja se pojavljuje nekoliko puta) i da je obrisem. Znaci, treba iz sheeta da obrisem firme koje se pojavljuju nekoliko puta.

Ne znam dali sam bio jasan, ali hitno mi treba pomoc. :(

Pozdrav svima

Poslednja izmena:
Imas opciju Advanced filter u Data-Filter meniju.
Kada se pokrene pojavi se dijalog prozor.
U opciji list range selektuj kolonu gde se pojavljuju dupli nazivi.
Na dnu chekitaj opciju Unique records only i OK.
Dobices filtrirane podatke, gde se firma koja ima vise puta naziv pojavljuje samo jednom.
Ako si to hteo....

Ovo sto exte predlozi je pravo resenje, ali ima jos jedan korak, ako tako filtriranu tabelu oces da snimis kao novi sheet. Selektuj celu tabelu (klik na sivi pravougaonik iznad prvog reda i levo od kolone A), pa copy i paste u novi sheet. Kopirace se samo filtrirani podaci.

.
Dobices filtrirane podatke, gde se firma koja ima vise puta naziv pojavljuje samo jednom.
Ako si to hteo....
Da, to je to.

Samo ja bih zeleo da ta firma koja se duplo pojavljuje da bude izrbrisana skroz. Znaci, da mi Excel pronadze firmu koja se pojavljuje nekoliko puta i da mi NE ostane da se pojavljuje samo jednom, a ovim postupkom dobija se upravo to.

Ja zelim da nadzem diplikate i da ih izbrisem kao podatak.

Kako?

Poslednja izmena:
Da, to je to.

Samo ja bih zeleo da ta firma koja se duplo pojavljuje da bude izrbrisana skroz. Znaci, da mi Excel pronadze firmu koja se pojavljuje nekoliko puta i da mi NE ostane da se pojavljuje samo jednom, a ovim postupkom dobija se upravo to.

Ja zelim da nadzem diplikate i da ih izbrisem kao podatak.

Kako?

Isto preko filtera, samo "Auto filter" Kad mu zadaš auto filter pojaviće ti se padajući meni u vrhu tabele, za svaku kolonu. Otvoriš taj meni u koloni B i dobićeš spisak svih različitih sadržaja u koloni B. Odabereš onaj koji se odnosi na firmu za koju hoćeš da brišeš duplikate i filter će ti izlistati sve što se odnosi samo na tu firmu. Onda odabereš šta ćeš da brišeš i obrišeš (sve ili selektivno); bilo da obrišeš samo podatke ili pak da markiraš ceo red pa ukloniš ceo red, kako ti već odgovara.

a sto ih ne sortiras po koloni B (data->sort->Column B)
i onda kad excell grupise sve iste nazive jedne ispod drugih,
uzmes i rucno obrises sve one redove koje te ne interesuju?

:) Pa, stvar je u tome da ne bude rucno. Mora da postoji nacin. :) Imam preko 2000 redova. Ono s autofilterom mi je malo pomoglo, ali nije ono pravo.

Mora da postoji nacin da Excel pronadze duplikate i da ih obrise. Samo radi se o kombinaciji koju ja ne znam.

Ovako: Firme su u redovima 1, 2, 3... itd. U koloni A je recimo osnivac firme, u koloni B je naziv, u koloni C je neki datum, u koloni D neki drugi podatak... itd. Svi podaci u koloni A, C, D... su razlicite i meni nevazne. Vazna mi je samo kolona B gde je naziv firme. Meni treba da pronadzem firme sa istim nazivima, znaci treba mi neki mehanizam kojemu ja kazem: "pronadzi mi iste vrednosti (t.j. iste nazive u koloni B) i obrisi sve redove koje imaju istu kolonu B".

Tako, Excel mi pronadze da su isti red 54 i 78 (imaju istu kolonu B, t.j. isti naziv firme), pronadze mi red 765 i 876, 65 i 897... itd... i, tako ja (manualno ili automatski) obrisem duplikate.

Eto... Nisam mogao plasticnije. Ali, to je efekt koji treba da postignem. ;)

Ne da mi ostane samo jedan red sa jednim imenom firme (ne da obrisem jedan duplikat, a drugi da ostane). Firme koje se pojavljuju vise puta me ne interesuju i njih hocu da obrisem. Zelim da mi ostanu samo firme koje se pojavljuju samo jednom.

A, opet, ne bih zeleo da mislim da Excel ovo ne moze da uradi. Pa cemu sluzi onda? :)

Ok, ja imam ideju al ti je malo komplikovano:

1) sortiras tabelu po koloni B (data -> sort)
2) udaris subtotal na tako sortiranu tabelu (selektujes tabelu pa data-> subtotal), na svaku promenu u koloni B, i stavis da ti racuna funkciju COUNT i subtotal stikliras kolonu B (kao rezultat bi trebao da dobijes tabelu gde u koloni B, izmedju dva razlicita imena firme stoji broj koji ti pokazuje koliko takvih imena firme ti se pojavljuje u tabeli)
3) insertujes novu kolonu pored kolone B
4) pored celije u kojoj ti se nalazi prvi naziv firme (recimo B3, znaci kucas u c3) kucas formulu if(b4=1,b3,0) i tako kopiras formulu za celu kolonu c, tj. svih 2000 redova
5) na kraju udaris filter i za kolonu C stavis da ti filtrira sve redove koje imaju vrednost da nije jednaka nuli (does not equal - 0) i dobices filtrirane sve firme koje se pojavljuju samo jedanput

- Ostaje ti samo da iskopiras tako filtrirane podatke u novi sheet i to ti je to!

Ovo rešenje je OK ... al' COUNTIF kao formula u novoj koloni i onda filter na sve vrednosti vece od jedan i njihovo brisanje bi bilo brže? Ili možda i nije?

Ovo rešenje je OK ... al' COUNTIF kao formula u novoj koloni i onda filter na sve vrednosti vece od jedan i njihovo brisanje bi bilo brže? Ili možda i nije?

ne znam kako mislis da postavis countif formulu??

Verovatno je covek mislio da ih prvo sve sortiras pa onda uradis countif sa uslovom provere tekuceg i sledeceg.

EDIT/
Ili mozes ovako, ali se snadji za prvi i poslednji zapis.
=IF(OR(B2=B1;B2=B3);1;0)
Posle ovoga odradi filtraciju i imaces sve one koje ti se pojavljuju kao duplikat i moci ces da ih obrises.

Poslednja izmena:
Verovatno je covek mislio da ih prvo sve sortiras pa onda uradis countif sa uslovom provere tekuceg i sledeceg.

EDIT/
=IF(OR(B2=B1;B2=B3);1;0)
Posle ovoga odradi filtraciju i imaces sve one koje ti se pojavljuju kao duplikat i moci ces da ih obrises.

moze,
samo prvo sort po koloni B

Ako ti je toliko komplikovano uradi onda kako ti je chundra napisao:

Umetnes novu kolonu C i u njoj u drugom redu od pocetka baze kucas formulu:
=IF(OR(B2=B1;B2=B3);1;0)
Kopiras i pastujes formulu na ostalih 2000 celija kolone C.
Onda filtriras po koloni C tako da ti izbaci sve redove koje sadrze nulu, i to je to
s obzirom da formulu pises od drugog reda, za prvi red moras rucno da uneses (i za zadnji)

ps. ovako napisana formula ti vazi samo ako baza pocinje od prvog reda u sheetu. Ako pocinje od drugog reda sheeta onda ide sve za jedan broj veci tj. B3=B2;B3=B4 itd....

EDIT/
=IF(OR(B2=B1;B2=B3);1;0)

Pa sad ... nisam išao tako daleko sa mislima ...
Dakle ... nova kolona ... u njoj formula =COUNTIF (B:B;B3)
To se onda fill na resto i to je to. Kao rezultat u koloni se dobijaju brojevi ponavljanja. Custom filter data >1 i to je to. Mada ... možda opet i nije :)
Da probamo sa nekim primerom?

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno