Šta je novo?

Problem - toshiba Satellite ?

stefl

Slavan
Učlanjen(a)
17.01.2007
Poena
319
Imam priliku da povoljno kupim laptop (polovan, Toshiba Satellite e60), ali ne znam da li je ispravan zbog sledeceg

problema, naime kada se ukljuci prvo ispise " Check system : Then press (F1) Key i kada pritisnem F1 dovijem sledecu poruku

<ЕX> 1990/01/01
ENTER DATE : ..../../..

Kada unesem bilo koji datum vise ne reaguje ni na jedan taster i tako stoji konstatno, mislim mozda je u pitanju password a

ako jeste kako bih mogao da ga se resim ( sem clear cmos, ne bih da ga rasklapam do baterije) ? Da li je neko imao slican

problem, bio bih zahvalan na svakoj vrsti pomoci !!!

Pozdrav svima :wave:

meni se cini da je CMOS baterija otisla, tako da mozda je samo to problem...

da li cujes neko pistanje, beep-ovanje i sl.? koliko sam shvatio ti ne izlazis ni iz BIOSa?

nezgodno kod laptopova, ako je otisla MB - to je skuplje nego ceo laptop.

moj savet ti je da se ne zezas sa time, ili makar neka ti prodavac "popravi" bateriju, da ne ispadne da si ti nesto uradio...

Pa da, po ukljucenju nema nikakvih zvucnih signala a od BIOS-a ni traga, ni glasa (znaci nema ni POST-a). I ja mislim da je baterija neispravna, pa je izgubio sva podesavanja BIOS-a ukljucujuci i vreme. E sad, da li je ista vrsta baterije kao kod klasicne maticne ploce (PC masina), da li postoji mogucnost zamene i koliko je to izvodljivo (kompleksno) ?!

Pozdrav !!!!

pa zamena ne bi trebalo da bude prevelik problem, samo sto podrazumeva otvaranje i rastavljanje laptopa, pronalazenja CMOS baterije na ploci, i sve to posle sastaviti.

Nezgodno je da te prodavac moze optuziti, ako ne proradi, da si ti svojim nestrucnim majstorisanjem pokvario laptop.

ako ti je bas zapelo, odnesi u neki Toshiba servis i neka ga pogledaju i kazu koliko kosta popravka - pa se dogovori sa prodavcem oko troskova.

Hvala na korisnim savetima, upravo sam nasao originalni manaul za ovaj model gde izmedju ostalog kaze :

The following table shows the approximate time required to fully charge a dis-
charged battery.
Charging time (hours)
Battery type Power on Power off
Battery pack (8 cell) about 8 or longer about 4
Battery pack (12 cell) about 14 or longer about 4
RTC battery about 18 Doesn’t charge

sto ako ja dobro razumem nakon oko 18 sati punjenja on dopuni i RTC bateriju ??? Prikljucio sam ga pa cemo videti ima li sta od toga ... Inace do linka sam dosao na osnovu istog problema na istom modelu citajuci neke strane forume !

Pozdrav :wave:

da, trebalo bi da bude bez prekida na punjacu makar 18 sati

Pokusao sam sa punjenjem baterije, medjutim bez uspeha, sve je isto, verovatno je RTC baterija skroz prazna ( mozda je problem i u maticnoj ploci ) !
Uglavnom odustajem od kupovine (zamalo da se prevarim) !!!

Pozdrav ! :smash:

Nazad
Vrh Dno