Šta je novo?

Problem SBB nova podesavanja i mreza!

MilosZemun

Slavan
Učlanjen(a)
14.11.2005
Poena
304
Imam tri racunara u mrezi.Koja su povezana preko switch-a na sledeci nacin: U switch je ukljucen kablovski modem od Sbb i lan kablovi od sva tri racunara.Znaci svaki racunar ima pristup internetu ne zavisno od drugih racunara.Ranije su i Lan i internet funkcionisali bez problema.Ali od kako je Sbb postavio da stavimo automacki IP adrese,sada mi funkcionise samo internet na svim racunarima ali ne i Lan.Sta da radim da bi mi radio i Lan posto sada nemam fiksnu IP adresu?

Kako ti radi internet na sva 3 racunara sa switchem samo?
Mislim da ces morati da uzmes neki router.

Pa radi mu internet ali nije preporučljivo iz bezbednosnih razloga.
Ima na sajtu SBB-a fajl u pdf formatu gde je sve objašnjeno.

Zato sto sbb od 15 februara definitivno dodeljuje po jednu dinamicku IP adresu po korisniku, imas 4 varijante povezivanje:
1.Da zamenis switch sa ruterom (sa odgovarajucim brojem portova i brzine)
2.Da eventualno nabavis 1 portni ruter ili cable/dsl modem ruter sa takodje najcesce jednim portom, i na njega prikljucis switch.
3.Nabavis jos jednu mreznu kartu i postavis je u racunar koji ce da bude gatway. Znaci svi se racunari ostati povezani preko switch kao sad, a na jedan ce biti prikljucen sbb modem.
4.Isto kao i pod 3 samo sto ti ne treba dodatna mrezna nego ces modem povezati preko USB-a.
Sva podesavanja koja treba da se urade u win ili ruteru nisu komplikovana. U varijanti 3 i 4 da bi radio net mora da radi i doticni racunar.
poz

Da ne otvaram novu temu, ako izbarem varijantu 1, da li to znaci da ja mogu da nakacim router na modem (router sa npr. 4 porta), pa na jedan od portova iz router-a nakacim switch (npr. sa 16 portova) i onda u taj switch ubacim 8 kompova? Jel moze to? Ako moze, da li to znaci da ce svaki od ovih 8 kompova imati drugaciji IP?

Da napomenem, pojma nemam o mrezama :d

Pa moraju da imaju različite IP adrese da bi se videli međusobno. ;)

Filip je napisao(la):
Da ne otvaram novu temu, ako izbarem varijantu 1, da li to znaci da ja mogu da nakacim router na modem (router sa npr. 4 porta), pa na jedan od portova iz router-a nakacim switch (npr. sa 16 portova) i onda u taj switch ubacim 8 kompova? Jel moze to? Ako moze, da li to znaci da ce svaki od ovih 8 kompova imati drugaciji IP?

Da napomenem, pojma nemam o mrezama :d
Ruter ti dodje kao pametan switch iliti hub. To sto si naveo moze. Bitno je da izmedju modema i svih ostalih switchova, kompova i ostalog postoji barem jedan ruter.
Bez obzira na sve prema spolja imaces samo 1 dinamicku IP. Naravno u internoj mrezi svaki od kompova ce imati svoj IP. E sad svaki ruter po defaultu ima uklucenj DHCP tj. dinamicko dodeljivanje IP adresa. Ako nista ne diras i sve kompove podesis na automatic IP to bi trebalo proraditi. Za posebno dodeljivanje IP u internoj mrezi i iskljucivanje DHCP-a potrebno je malo vece umece.
Sustina rutera je da mnogobrojne zahteve kompova ka vecoj istanci (u ovom slucaju internetu tj. sledecem gatewayu - cvoristu) kanalise, usput uspostavi odredjeni red, i isporuci ih kroz figurativno samo jedan kanal. I posle da ih vrati istim putem.

Poslednja izmena:
HVALA! Mnogo si mi pomogao! Ova recenica mi je resila sve dileme:
dj13 je napisao(la):
Bitno je da izmedju modema i svih ostalih switchova, kompova i ostalog postoji barem jedan ruter.
,)
Ajde odmah jos jedno pitanje, posto vidim da se razumes u tematiku, ako imam npr. kablovski net SBB-a i BG wireless, kako mogu da napravim mrezu a da ne kupujem 2 router-a, 2 mrezne u svakom kompu itd? Jel postoji neki router u koji bih mogao da ubacim oba kabla i da sve funkcionise sa po jednim kablom od router-a do svakog komp-a? I koliko kosta tako nesto?
Jel moze preporuka za neki wireless+earthnet router (za prvu varijantu, odnosno samo za jednu mrezu - SBB-ov kablovski? :D )

Poslednja izmena:
Filip je napisao(la):
Ajde odmah jos jedno pitanje, posto vidim da se razumes u tematiku, ako imam npr. kablovski net SBB-a i BG wireless, kako mogu da napravim mrezu a da ne kupujem 2 router-a, 2 mrezne u svakom kompu itd? Jel postoji neki router u koji bih mogao da ubacim oba kabla i da sve funkcionise sa po jednim kablom od router-a do svakog komp-a? I koliko kosta tako nesto?
Jel moze preporuka za neki wireless+earthnet router (za prvu varijantu, odnosno samo za jednu mrezu - SBB-ov kablovski? :D )
Postoji tako nesto i zove se dual ili twin router. Mislim da ces kod nas tesko naci. Ako gresim nek me neko ispravi. Po netu vidim da su oko 150$ i vise. Takvo delenje net konekcija se naziva Load Balancing (u prevodu malo jedno malo drugo).
U teoriji koju ne poznajem dovoljno (a praksu jos manje), Load Balancing bi se mogao napraviti i u nekom np. kompjuteru serveru. U tvom slucaju na jedan komp turis 3 mrezne. 2 mrezne za SBB i BGW a treca za internu mrezu. Onda sledi doktorski deo podesavanja servera. I kad proradi net onda ce svaki od X kompova koristiti malo jednu, malo drugu net konekciju u zavisnosti od balansiranja servera.
Za preporuke i savete mozes da se obratis Netiksu . Njima su mreze specijalnost. poz

Problem sa umrezavanjem i netom

Imam 3 racunara koja su povezana preko switch-a.I do skoro je normalno radio i LAN i internet kablovski SBB.Ali kako sada Sbb dodeljuje samo jednu IP adresu uradio sam sledece: Ubacio sam cetvrti stari racunar koji mi sluzi kao gatway posto se nikada nece gasiti,na njemu je WINDOWS 98 a na ostalim racunarima je WINDOWS XP.Stari racunar(gatway) je prikljucen sa kablovskim modemom preko USB,ima i mreznu karticu preko koje je prikljucen sa SWITCH-om a na njega su zakaceni ostali racunari.INTERNET mi radi samo na GATWAY-u ,a LAN na svim racunarima sem sto nijedan komp ne moze da pristupi na racunar sa WINDOWS-om 98 ali ga vide, a on moze na sve racunare.Kako da sherujem internet konekciju u windowsu 98,tj. kako da namestim da mi radi net?
Malo sam oduzio ali mi je stvarno hitno a ne znam kako da namestim!
Molim za pomoc a ako vas ne mrzi moze da bude i malo detaljnija jer nisam bas strucan!
HVALA!

Nazad
Vrh Dno