Šta je novo?

Problem Samsung PS50B430

dulenator

Slavan
Učlanjen(a)
14.08.2005
Poena
365
Moja oprema  
CPU & Cooler
AMD Ryzen 7 7700 + AC Liquid Freezer III 420
Matična ploča
ASRock B650M Pro RS
RAM
2x16GB Silicon Power SP032GXLWU60AFDE
GPU
AMD Radeon RX 6800 XT
Storage
Crucial CT500P5SSD8, WD Blue WDS500G2B0A, SanDisk SSD Plus 1000GB, Samsung HD204UI + razni 2, 3, i 4TB HDD-ovi
Zvuk
ASUS Xonar DX + Microlab H-500D
PSU
Antec HCG Gold 850W
Kućište
Neko MS Industrial
Monitor
Acer S273HL + TCL 75C735
Miš & tastatura
Chicony WUG-0570
Ostale periferije
Logitech F710
Laptop
ASUS VivoBook S14 (M433UA-EB521)
Mobilni telefon
Realme 5 Pro
Pristup internetu
  1. ADSL
Posto sam imao pre nekog vremena neke kombinacije, zamenio sam LG 42" (PQ3000) plazmu za Samsung 50" (50B430). Sve super radi, ali sam pre neki dan primetio da mi se u odredjenim situacijama pojavljuju sitne crvene tackice po ekranu.
Najvise se primeti kad se pusti neka vizualizacija sa linijama koje se krecu po crnoj podlozi. Desava se i kad je neka svetla scena, pa naglo predje u tamnu, a crvene tackice ostanu na trenutak na ekranu.
To se nije desavalo ranije, koliko sam mogao da primetim i prisutno je samo na sredini ekrana.
Mene samo zanima, da li je to za reklamaciju ili nije?

Jeste, taj "efekat" koji se pojavljuje na tvojoj plazmi je tzv. burn-in efekat. Zanima me kada si kupio Tv i gde si ga kupio? Garancija za Samsung plazma televizore je 2 god. Treba da se javiš ovlašćenom serviseru radi verovatne zamene uređaja ali posle određenog vremena provedenog u servisu kada dobijaš potvrdu o zameni uređaja...

TV je kupljen u Tehnomarketu, par dana pred novu godinu (2010.). Prvih dana je bio kod druga i nije prakticno ni radio. Onda smo se menjali i kad sam ga uzeo, lepo sam ga "razradjivao" nekih 250 sati. Garancija jeste 2 godine.
Znaci pravac servis, kao sto sam i pretpostavio. :smash:

Ako se tačkice pojavljuju na momenat, a nisu stalno prisutne, to nije burn in, a i da jeste ne podleže garanciji, tako da i ako budeš išao u servis BI ne spominji. Na tvom mestu ja bih se prvo raspitao po stručnim AV forumima šta je u pitanju, čisto da me servis ne počne ubedjivati da je to neka "normalna" pojava. Javi obavezno o čemu se radi.

Bilo bi dobro ako bi mogao da okačiš neke slike tog "efekta".

Ova tema sa AVS foruma pogadja problem. Cekacu jos neki period, posto ima jos dosta vremena do kraja garancije, a ne bi da teglim TV na servis i da kod njih bude sve ok.

Ja imam isti problem sa crvenim tačkicama koje se pojavljuju kada se određena statična slika pomeri promeni posle 10-15 sekundi. Sudeći po iskustvima sa AVS foruma ne gine mi servis :(

Ako ima crvene tackice odnesi u servis, uvazice ti garanciju sigurno. U tom slucaju ce ti zameniti novi panel, ali budi spreman da cekas oko tri nedelje dok ne stigne u servis.

Dobro je sto je problem poznat serviserima, da ne moram puno da objašnjavam, posto je najgore to medjustanje - radi, ali sa povremenim greškama.
Trebao bi da ga nosim 18. na servis, pa javljam rezultate.

Dule, molim te javi šta si uradio pošto mi je veliki problem da cimam ovu grdosiju od 50" do servisa.

Inače, problem se izgleda vremenom pogoršava. U početku mi se ovo dešavalo samo u određenim igrama dok se sada problem ponekad javlja i prilikom gledanja TV programa i za sada se manifestuje tako što je cela leva ivica ekrana nešto svetlija (bukvalno samo prvi red piksela) a vrlo često se pojavljuju te crvene tačkice, pa izgleda kao da cela vertikala "varniči".

To je standardni kvar kod plazmi (pored jos gomile kvarova koji ce ti se tek desavati). Servisi su upoznati sa tim i resice ti to sigurno u garanciji. S obzirom da je u pitanju 50ica mozes traziti da ti dodju iz servisa po to cudo. Verovatno ce te lagati da ne izlaze na teren al na malo vise insistiranja dolaze.

Ok, hvala na savetu.

Pu, pu, nemoj da mi baksuziraš sa tom "gomilom kvarova" nadam se da će se završiti na ovome :)

Kod mene je problem najvise izrazen kad ide tv slagalica na rts-u. :d
Kad su svetlije nijanse plave, odmah se primete sitne crvene tackice.
Javljam sta i kako, cim odnesem na servis.

@dulenator

Jel ima nekih vesti? Šta si uradio u servisu? Pre neki dan sam išao do BG Elektronika na Bogosloviji. Poneo sam i snimak sa mobilnog gde se vidi šta se dešava u nadi da će na osnovu toga poslati nekog na teren (tj. kod mene kući) da mi to sredi. Međutim oduvali su me na keca, moraću da im donosim TV. Nisu pogledali snimak ali na reakcije momka na prijemu na moje opisivanje problema stekao sam utisak da znaju o čemu se radi.
Nosim TV sledeće nedelje pa ćemo videti...

Iskrslo mi je nesto drugo (po obicaju) i nisam nikako mogao da ga odnesem na servis, pa mi ostaje da jedan dan posle 1. oktobra obavim to. Valjda cu do kraja garantnog roka da ga odnesem. :d

i šta se dogodilo? Sale, dilenator? vidim da je sada SAMSUNG PS-50C430 ispod 80.000 što je stvarno bestbuy, al nekako bih pre da sacekam vas i da vidim da li ste rešili probleme! :)

Nemam vremena nikako. Ostaje mi jedino da cekam januar, posto cu tad uhvatiti neki slobodan radni dan.
Nista skoro od mene nece biti. :p

Evo ukratko... Posle razočarenja što BG Elektronik neće da obezbedi prevoz TV-a niti da pošalje terensku službu morao sam da iznajmim pik-ap i prebacim TV do servisa. Za svaki slučaj snimio sam kamerom kako izgleda kvar i odneo im to na CD-u da se ne bi pravili pametni i vratili mi nepopravljan TV jer se problem kod njih nije ispoljio. Posle dvadesetak dana zvali su me da podignem TV, zamenjen je panel.
Ono što sam primetio na novom panelu je da skoro da nema IR-a koji je bio prilično izražen na prethodnom panelu. Nadam se da će se završiti na ovome...

Napokon sam odneo TV na reklamaciju (nakon samo 6 meseci :d), pa javljam utiske, cim nesto saznam.

Ja vidio model PS50C450B1 kod nas u PG za 750e i rekoh da pogledam ima li sto o njima na forumu, kad ono ovaj thread ..izgleda da ce ipak biti LCD TV prije nego li plazma.

Bez obzira na na sve ja bih opet uzeo plazmu jer kod kuće imam i LED LCD i slika prosto ne može da se poredi. Ali preporučujem da se zaobilaze jeftiniji modeli. Moji matorci imaju neku LG plazmu već godinama, plaćena je papreno (u to vreme je bila u top ponudi) i ekran ne pokazuje nikakve znake zamora, nikad nije pokazivao bilo kakvu sklonost ka zadržavanju slike ili burn-in-u.
Ova moja je sa donjeg ranga ponude, posle zamene panela bila je super međutim sada, 6 meseci kasnije, opet se mučim sa zadržavanjem slike (image retention) iako su za gledanje TV programa contract, brightness i cell light smanjeni koliko god je moguće a da slika i dalje izgleda ok. Takođe, uključen je i Power Saving mod na maksimum.
Za gledanje filmova sa HTPC-a koristim malo agresivnija setovanja (contract preko 90, brightness 50, cell light 7, isključen Power Saving) i čim statična slika (recimo meni ili desktop HTPC-a) stoji duže od minut odmah za njom ostaju blagi obrisi na crnoj pozadini kada je sklonim. To se nije dešavalo kada je panel bio potpuno nov...

Definitivno je panel. Javili mi da je porucen novi i da se ceka do dve nedelje. To je to.

Nazad
Vrh Dno