Šta je novo?

Problem sa zvukom

boki78

Slavan
Učlanjen(a)
04.02.2008
Poena
395
Kupio sam novi kompjuter i imam problem sa 5.1 zvukom, koristim Asus Xonar DG karticu ali sam probao i integrisanu na ploči Gigabyte GA-P67-DS3-B3 i zvuk je opet nekako nejasan i mutan. Naime razdvajanje svih kanala je dobro i radi 5.1 ali zvuk nije čist. Znam da imam smešne Genius 5050 zvučnike ali na prethodnoj konfiguraciju zvuk je bio čist i jasan (ne govorim o kvalitetu) sa običnom SB Live 5.1 karticom. Zvučnici su mi u redu jer je spojen i tv preko njih i zvuk je ok, takođe zanimljivo je da kada pustim Winamp i stereo zvuk je takođe ok što upućuje da su i kartica i kablovi dobri. Menjao sam i drajvere, korstio sam prvo drajvere koje sam dobio uz karticu a sada imam UNI Xonar Audio najnoviju verziju. Dakle imam problem samo kada gledam film sa 5.1 zvukom, filmove inače gledam preko KM Player-a ali sam probao i druge player-e i situacija je ista.

Bio bih zahvalan ako neko ima ideju kako da rešim problem.

Problem je rešen, naime sudarale su se Asus Xonar DG i integrisana zvučna na ploči Gigabyte P67-DS3-B3. Uradio sam reinstalaciju sistema i isključio integrisanu zvučnu i sada je sve u redu.

cheers

Na žalost prerano sam se obradovao, problem i dalje postoji a ja od kako sam kupio novu konfiguraciju pokušavam da ga rešim (7 dana) ali na žalost bezuspešno.

Da ne bih bio konfuzan, prvo da kažem koju konfiguraciju imam. Ploča je kao što sam i gore spomenuo Gigabyte GA-P67-DS3-B3, procesor Intel i3, memorija Kingston DDR3 1600Mhz, HDD Seagate 1TB, Grafička je Sapphire 6770 1 GB DDR5, zvučna Asus Xonar DG i kućište i napajanje Chieftec 500w. Koristim Genius 5050 zvučnike.

Problem je što mi je loš zvuk od kada sam uzeo novi komp. Loš zvuk podrazumeva da se govor na centralnom zvučniku ne čuje baš razgovetno, kod frontalnih nisu jasno definisani visoki i niski tonovi, stvaraju "mutan" zvuk. Pre toga sam na pomenute Genius zvučnike koristio uz komp star 9 godina sa Asus pločom 478 socket i SB live najobičnijom karticom i zvuk je bio mnogo ali mnogo bolji od ovog. Da tema ne bi sada skrenula ja znam da su moji zvučnici jako loši ali opet i znam kakav zvuk imam sa njima na starom kompu i razlika je drastična. Stereo zvuk je malo bolji ali i on nije baš kako bi trebao da bude. Nova konfiguracija inače radi ok i jedino imam problem sa zvukom.

Probao sam ja mislim sve, isključio sam integrisanu karticu, menjao sam drajvere (prvo sa diska, pa najnovije sa zvaničnog sajta i na kraju one predložene od lepog kokana) reinstalirao sam sistem, prvo Windows 7 32 bit a sada i Windows 7 64 bit, izvadio sam karticu i stavio je u stari komp ali zvuk je opet isti, nosio sam komp kod drugara sa HI-FI sistemom i opet se loše čulo. E sada sve ukazuje da je problem sa Xonar-om ali čudno je što sam imao isto tako loš zvuk i kada sam izvadio Xonar-a i ostavio samo integrisanu, to me u stvari najviše zbunjuje. Naravno pre toga sam obrisao i drajvere od Xonar-a ali zvuk je opet bio loš i sa integrisanom i najnovijim drajverima. Sada mi još ostaje varijanta da nabavim drugu zvučnu i da je probam kako će raditi kod mene, to ću verovatno uspeti od nedelje da uradim.

Nadam se da sam uspeo da objasnim problem i šta sam sve pokušao, ako neko ima bilo kakav savet bio bih jako zahvalan! Veliki pozdrav.

Samo da dodam da za gledanje filmova koristim KM Player, probao sam u njemu i AC 3 filter i ffdshow ali bez poboljšanja. Probao sam i DVD preko Power DVD 11 i opet isto. Igrao sam se i sa svim podešavanjima ali opet ništa...:(

Posle 9 dugih dana konačno sam rešio problem. Napisaću i o čemu se radi, jer možda se neko bude susreo sa sličnom situacijom.

Gigabyte GA-P67-DS3B3 ploča mi podržava ATI CrossFireX™ tehnologiju i ima 2 PCI-E slota a ja sam grafičku karticu ubacio u PCIEX4 slot koji je predviđen za drugu grafičku, za opciju kada se ima jedna grafička je predviđen PCIEX16 slot. Po meni je Gigabyte napravio veliki propust jer je pored tog PCIEX4 slota stavio i dva PCI slota. Zbog veličine grafičke karte prvi PCI slot je fizički neupotrebljiv jer se ništa ne može staviti u njega dok se u drugi PCI slot jedva može ubaciti kartica (u mom slučaju zvučna Asus Xonar DG) ali se onda ona maltene dodiruje sa grafičkom kartom. Uglavnom prebacio sam grafičku u PCIEX16 slot koji je i namenjen za varijantu kada se ima jedna grafička kartica, time sam razdvojio Sapphire 6770 1 GB DDR5 od Asus Xonar DG, više nisu bile nenormalno blizu jedna drugoj i sve je proradilo. Imam dve teorije, ili je ploča imala neke smetnje zato što sam ubacio grafičku u slot koji nisam trebao ili je grafička smetala zvučnoj zbog blizine u kojoj su bile, praktično su se dodirivale.

U svakom slučaju problem sam rešio i jako sam srećan zbog toga, takođe nadam se da će gore napisano i pomoći nekome ako bude imao sličan problem. Veliki pozdrav!

Vrh Dno