Šta je novo?

Problem sa XFX 4890 u CrossFire-u

Sharpshooter

Slavan
Učlanjen(a)
03.12.2007
Poena
350
Nabavio sam XFX 4890 (kobajagi referenta) i dodao je u CF svojoj MSI 4890 SuperOverClocked kartici. Na obe su stavljeni vodeni blokovi i hladnjaci, a kao predostrožnost hlađene su dodatnim ventilatorom po VRM sekciji. Obe karte su podešene da rade na 900 mhz GPU i 975 mhz MEM, za svaki slučaj. Kao primarna karta stavljen je XFX.

E sad provalio sam da pri opterećenju (igre, Furmark, 3Dmark, itd) jedna od kartica ne radi sa 100% opterećenja. Po Afterburneru (posle sesije FurMarka) jedna karta (MSI) je bila opterećena 100%, dok je druga (XFX) bila opterećena samo 65-70%. Inače FurMark prijavljuje klok obe karte od 900 mhz. Ako spustim klok MSI-u na 650 mhz i provrtim Furmark, tek su onda obe karte 100% iskorišćene.

Koliko sam provalio na netu dosta ljudi se žalilo na probleme sa XFX 4890. Uglavnom se problem manifestuje kao dosta niži skor u 3DMark-u i manji FPS u igrama.

Stvarno ne mogu da verujem da je jedna "renomirana" kuća kao što je XFX toliko bezobrazna da za istočno evropsko tržište uvaljuje skart kartice koje su zamaskirane kao ispravne.

To sam kasno sinoć provalio, pa nisam napravio screen-ove, ali ću iste okačiti ovde čim se vrnem sa posla, takođe ću testirati posebno svaku kartu na istim klokovima pa da im uporedim rezultate. To bi bio dokaz da sa XFX-om nešto nije u redu.

E sad, koliko vidim dosta ljudi je svoje karte reklamiralo i reklamacija im je prolazila.

Link:
http://www.overclock.net/ati/634248-xfx-4890-bad-batch-discussion.html

Prilozi

• IMG_4062 (1).jpg
    IMG_4062 (1).jpg
    247.1 KB · Pregleda: 89
A da te ne guši procesor kada se obe grafike overklokuju?

meni smrdi na napajanje. a i zashto gledash furmark kao merilo. pusti neki mark ili igru pa vidi kako skaliraju ocovane.

teško, ovaj Chief od 850W je mrcina, mogao bi 4 karte da izgura. Osim toga nije više od par meseci staro.

Pogledajte onaj link što sam okačio, nisam jedini sa problematičnom XFX kartom. Čim dođem kući izvrteću markove sa svakom kartom posebno, pa da vidimo.

Ne može procesor da guši u Furmark-u, a i pri ovoj rezoluciji (1920x1200) teško da je procesor usko grlo u bilo kojoj igri.

Evo izvrteo sam standardnu bateriju testova i rezultati su prilično razočaravajući. Provrteo sam samu XFX 4890, samu MSI 4890 i obe u CrossFire konfiguraciji. Obe karte su bile podešene na istih 850 za GPU i 975 za MEM. Drajveri su najnoviji 10.10.

U proseku na istom taktu XFX 4890 daje bukvalno 20-25% lošije rezultate od MSI 4890. Napravio sam tabelarni prikaz radi lakšeg snalaženja.

3DMark06

XFX 4890@850/975: 14185
MSI 4890@850/975: 16684

3DMark Vantage

XFX 4890@850/975: P 9216; GPU 8532
MSI 4890@850/975: P11193; GPU 11998

Furmark

XFX 4890@850/975: 1371
MSI 4890@850/975: 1853

Crysis warhead

XFX 4890@850/975: 17,58 / 28,76 / 36,27
MSI 4890@850/975: 20,95 / 37,36 / 48,02

Far Cry 2

XFX 4890@850/975: 20,20 / 30,74 / 52,46
MSI 4890@850/975: 29,37 / 39,39 / 62,73

Rezultate u CF režimu neću ni da kačim jer su mnogo jadni :mad:

Kao što sam ranije naveo kada MSI spustim na patetičnih 600 Mhz karte se izjednačavaju po brzini.

Prosto je neverovatno šta je XFX uradio. Ako se pogleda gola karta može se primetiti da su štedeli na svemu. Analogna naponska, jedna faza manje, jedan sloj manje na PCB-u, lošiji ventilator, itd. Prava karta za "Istočnu evropu". Tamo sve može da prođe, pa i ovo ******. Do sada sam imao 3 XFX karte koje su se odlično pokazale, tako da ovakvo iznenađenje nisam očekivao. Ovo je idealan način da se zauvek izgube kupci. Nikada više neću kupiti XFX u životu, pa da je daju za 50% cene. :mad:

Jako mi je žao što ne živim u USA pa da ih tužim kao volove :smackbum: AAAAARRRRRGGGGGHHHHHHH, dođe mi da je bacim kroz prozor i zaboravim na sve.

Prilozi

• XFX 3DMark06 850-975.jpg
    XFX 3DMark06 850-975.jpg
    480.6 KB · Pregleda: 43
  • MSI 3DMark06 850-975.jpg
    MSI 3DMark06 850-975.jpg
    454.5 KB · Pregleda: 34
  • XFX Vantage 850-975.jpg
    XFX Vantage 850-975.jpg
    456.8 KB · Pregleda: 32
  • MSI Vantage 850-975.jpg
    MSI Vantage 850-975.jpg
    424.3 KB · Pregleda: 32
Evo i rezovi Crysis warhead-a.

Prilozi

• XFX Crysis warhead 850-975.jpg
    XFX Crysis warhead 850-975.jpg
    432.9 KB · Pregleda: 44
  • MSI Crysis Warhead 850-975.jpg
    MSI Crysis Warhead 850-975.jpg
    424.6 KB · Pregleda: 38
Prosto ne mogu da verujem da iste ref karte a razliciti skorovi. i sve to zbog ustede u delovima/kvalitetu. Prvi put da vidim ovako nesto. Smor :(

Moj 4870 Gainward Gs daje bolje rezultate nego taj XFX! Bruka

Karta je izvađena iz kompa, spakovana i sutra ide na reklamaciju, pa da vidimo šta će da kažu.

Ovo dođe kao prevara kupaca. Ako sam kupio 4890 očekujem performanse kao barem referentna 4890-ca. Pa zato je i ATI definisao referentne (minimalne) klokove. Znači kupiš 4890 (i platiš je kao 4890), a dobiješ u stvari 4850. Klasična prevara, samo me interesuje da li su u AMD-u upoznati sa time šta njihovi partneri rade?

Neđo javi se. :smash:

Karta je izvađena iz kompa, spakovana i sutra ide na reklamaciju, pa da vidimo šta će da kažu.

Ovo dođe kao prevara kupaca. Ako sam kupio 4890 očekujem performanse kao barem referentna 4890-ca. Pa zato je i ATI definisao referentne (minimalne) klokove. Znači kupiš 4890 (i platiš je kao 4890), a dobiješ u stvari 4850. Klasična prevara, samo me interesuje da li su u AMD-u upoznati sa time šta njihovi partneri rade?

Neđo javi se. :smash:
kao prvo, ako je neko parce tehnicke robe neispravno po bilo kom osnovu, to ne znaci da je kupac koji nije imao srece sa njim automatski prevaren! U ostalom ljudi su izmislili garancije kao sredstvo zastite kupaca...

kao drugo Nedjo nije teh. podrska XFX-a :D

kao trece, sa tvojih scr. shotova se vidi da XFX ne podize klokove u 3DM-u sa 2D vrednosti!

resenje (verovatno) je da sa Atiflash-om "skines" BIOS sa MSI karte, pa da ga potom flashujes na XFX*

*ovo je nezvanican savet clana foruma i sav rizik povezan sa ovom operacijom je na tebi!

P.S
Ne postoje kartice "za istocno trziste"! pa nije to deterdzent i milka cokolada ;)

U svakom slucaju ovde nije rec o ikakvoj prevari i prodavac ce ti ispostovati garanciju bilo servisiranjem (najverovatnije flashovanjem BIOS-a) ili povracajem novca... tako se to radi i u USA ;)

P.S
kada si ih pojedinacno testirao, jesili ih obe zabadao u slot 9:

overview1.jpg

Na X48 bi u slotovima 5 i 9 trebalo da ima po 16 PCIe linija, kad zabode i trecu u slot 1 onda se 16 linija podeli izmedju slotova 1 i 5...
Dokle god je jedna, moz' da je gura gde 'oce (na ovoj ploci)

Stvarno zanimljivo..Ovo dodje kao neki uporedni test proizvodjaca i dobitak u renderingu.
Jebte pa dese se razlike izmedju brendova ali ovoliko:S:
Svakako su mu slotovi na 16x i logicno je da je koristio primarni svakako u toku testa sa obe karte pojedinacno..
Jedino da kartu pegla biosem.Pitanje je da li ce da mu uvaze reklamaciju pod ovim uslovima jer karta nije defektna i radi bez anomalija (artifakta).Sto podbacuje u odnosu na drugu moze da postoji milion raznih izgovora servisera.Poenta je da karta radi..Svakako sa srecom ..Ako uvaze reklamaciju vrh.

Kojih 650 i kojih 900 Mhz?

pogresno sam video...Sad vidim u MSIburneru da mu je u 3Dmarku islo core za MSI 850(16.7k) , a XFX na 950(14k....skor manji nego na 4770:zgran:)

Najveci 2D klok na ovim biosima za XFX 4890 je 500MHz za core...
Kao što sam ranije naveo kada MSI spustim na patetičnih 600 Mhz karte se izjednačavaju po brzini.
...mozda MSI AFterburner pravi problem na toj XFX...?

Poslednja izmena:
Ovako:

@Nedjo: XFX je testiran u "Slotu 9", kao i MSI, tako da to otpada, pa i da je testiran u "slotu 5" kakve veze ima pošto su oba x16. Ranije sam MSI i vozio sve vreme u donjem slotu i nije bilo nikakvih problema.
Što se tiče screen-ova, mislim da si pogrešno pročitao redove "Fan speed" i "Core clock" u Afterburneru :p. Na graficima se lepo vidi kako kartica spušta i podiže klokove u zavisnosti od opterećenja. Sve kao standardno 240 u idle i 850 pri load-u. Po meni kao da je zamaskiran stvarni clock karte (600 mhz). A kako bi nazvao ove osakaćene XFX 4890-ce, ako ne kao karte za "istočna tržišta". Lično mislim da većina "običnih" korisnika neće ni provaliti ovakvo potkradanje i da je XFX išao na foru APP (ako prođe, prođe). Prodaćemo 6000 ovih karta, 500 korisnika će da provali da nešto sa njihovim kartama nije u redu i njihove reklamacije ćemo da uvažimo, a ostali neka se igraju na svojim 4850-cama. Mi smo dobri u svakom slučaju :,,:

Očigledno niste pogledali ovu temu:
http://www.overclock.net/ati/634248-xfx-4890-bad-batch-discussion.html

Koliko sam provalio "loše serije" su:
HD-489A-ZDFC
HD-489A-ZDFL

@PCBeast: Kako karta radi normalno??? Ako sam kupio 4890 očekujem performanse stock 4890. Po ovome mi ispada da sam kupio 4890 (i platio ga kao 4890), a u stvari dobio 4850 :hump:.

Ako neko sumlja u rezultate spreman sam da izvadim obe karte iz kompa, pa da ponovimo testove na bilo kojoj mašini koja bi vas zadovoljila.

Evo uporednih slika ref 4890 i ovih "narodnih" XFX 4890

Karta je već izvađena iz kompa i danas ide na reklamaciju. Prvo G****, pa u P****m.

Prilozi

• sapphire-hd4890-11.JPG
    sapphire-hd4890-11.JPG
    383 KB · Pregleda: 48
  • XFX 4890.jpg
    XFX 4890.jpg
    163.2 KB · Pregleda: 50
Gde si kupio karticu ako nije tajna?
...a i sta se ti bunis...ocigledno da kartica nije namenjena onima koji vec imaju jednu i znaju kako bi trebala 4890 da radi:d...
Ignorance is a bliss

Kartu sam kupio polovnu, a inače je iz Gigatrona. Uvoznik je koliko znam Pakom.

Ovako:

@Nedjo: XFX je testiran u "Slotu 9", kao i MSI, tako da to otpada, pa i da je testiran u "slotu 5" kakve veze ima pošto su oba x16. Ranije sam MSI i vozio sve vreme u donjem slotu i nije bilo nikakvih problema.

Znam da si isfrustriran, ali opusteno bre! Mojne da nabijas sebi tenziju. Cisto te pitam, kako bi rascistili sve mogucnosti!

Kada ti je zabodean XFX, sta ti Control Panel iscitava u Information Center/Graphics Hardware sekciji za vrednost PCI Express moda?

Jesi li probao da je zabodes u slot 5?

E sada ćeš još da me pitaš da li je padala kiša dok sam vrteo Furmark :)

Trenutno sam na poslu, a karta je izvađena iz mašine sinoć. Zašto pitaš to? Misliš da PCI-E slot radi u 8x ili 4x modu?

Inače GPU-Z kada sam proveravao je prijavljivao da obe karte rade u x16 modu.

@Sharpshooter
Kao sto rekoh zaista ti zelim srecu da ti reklamaija uspe.
Ali iz razloga sto znam kako ide proces reklamacije i kako se karta testira u servisu cenim da ces imati problem.
Kada sam rekao da karta radi normalno mislio sam na funkcionalnost.Ona je operativna.Znaci nema anomalija ne izbacuje artifakte,ne pucaju ti teksture..Jedini problem je podbacaj u finalnom rezultatu.
Kada ti kartica stigne u servis,proci ce torturu 3D Mark-a vise puta,mozda se pogleda i temperatura cisto da se i na to obrati paznja.Kad sve to zavrsi uspesno bice proglasena ispravnom.
Niko u servisu ne vrti igre niti obraca paznju na score koji da 3D Mark.
Tvoj problem je specifican i tesko ga je okarakterisati i definisati u grupu kvara.
Kada se misli na kvar,90% se odnosi na neispravnost hw-a u smislu da nije funkcionalan,da je nesto defektno.Tvoj problem je jako delikatan i stvarno se moras potruditi da pojasnis situaciju maximalno i izrazis svoje nezadovoljstvo da bi te shvatili ozbiljno.
Savetujem ti da budes istrajan i uporan.

Poslednja izmena:
Odneo sam je danas u Gigatronov servis na Banovom, objasnio problem, pokazao rezultate (nije me mrzelo da odštampam iste). E sada dečko od koga sam kupio kartu ranije inače radi u Gigatronu, pa sam preko njega pogurao stvar (ponudio se da uzme kartu nazad, ali sam hteo da izguram stvar do kraja, pa sam istu ponudu odbio). Što se Gigatronovih servisera tiče zrela za reklamaciju. Sreća moja da su dvojca servisera pre ovoga radila u Pakomu, pa znaju ljude dole. Dobio sam od njih uveravanja da će da "poguraju" stvar, pa ćemo za jedno 10-14 dana znati rezultat.

@PCBeast: Pa ovo ti dođe kao da kupiš auto, za koga u katalogu stoji (i prodavac tvrdi) da ima motor od 3L i 220KS. Lepo ga oteraš na "rolling road" kad ono cvrc nije 220 KS nego 150KS i šta sad to nije prevara.

Ma sto posto su nekako zamaskirali stvarni klok karte. Realan klok karte je cca 600 Mhz.

Nedju sam inače cimnuo jer me zanima kako AMD dozvoljava svojim partnerima da ovako kaljaju njegove proizvode.

Ja tebe drugar razumem ali izgleda da nisi ukapirao kako to sve funkcionise.Nemaju oni vremena da se sa tim bakcu niti zele.Kada bi postojao tako detaljan test koji ima neko pisano pravilo sta sve spada pod kvar bilo bi super!
Druga stvar,pitanje je da li ce uopste da se karta istestira u maticnoj radnji,po svemu sudeci prosledice je uvozniku..
JA tebe podrzavam i stoji sve to sto si naveo ali mislim da ce se to tesko izgurati.Jedino ako ljudi bas zele da ti izadju u susret i da te ispostuju.Onda respekt,olaksao si muke.

Poslednja izmena:
Danas sam Gigatron ponovo zvao i karta je i dalje u Pakomu. Jao ako je vrate 45-ti dan i kažu da je ispravna, sledeće što im šaljem je paket bomba. :mad:

Šalim se naravno, ali ako je već ovoliko drže na reklamaciji bio bi red da je zamene. Do sada sve reklamacije sam rešavao za max 7 dana, a ovo je već treća nedelja :S:

Od sada govori tiho, donesi grafiku na reklamaciju i povedi povećeg kera koji voli da reži sa sobom.

Poslednja izmena:
Reklamacija je prošla :banana:
Jesam čekao 40 dana, ali se sve ipak lepo završilo. Pošto kartice naravno nema na stanju, vraćaju pare, tako da ću još i zaraditi :p

Vraćene pare, nabavljena druga 4890 referentna, tako da napokon mogu da završim mod.

Kako sad skaliraju dve "pune" 4890, baci neki screen,
posto sam uzeo 4870 cf, vrteo sam ih na taktovima 4890,
pa da uporedimo, i ako znam da si imao 4870 cf.

*** trenutno je priprema žurke za novaka u toku, tako da sam samo stigao da probam novopridošlu Sapphire 4890 sa referentnim hlađenjem. Koliko vidim bez promene napona ide do 930/1000 (memoriju nisam terao više), a sa blagim dizanjem radi na 960/1000. Ako stignem danas rasturam je i stavljam FC WB na nju pa se nadam da sa njim ide na 1000/1000. Kada sve to namontiram biće screen-ova dve karte na 850/975 i na 1000/1000.

Bice to neko ludilo....
Lepo se provedi za Novu, samo nemoj mnogo da se "ubijes" pa da tad pocnes da montiras wb

Gde si nasao tog referentnog 4890 Saphire-a?

Nazad
Vrh Dno