Šta je novo?

Problem sa write-caching policy

pandemic

Poznat
Učlanjen(a)
13.09.2019
Poena
45
Pozdrav svima!
Od skoro imam sledeci problem sa kompom. Dok mi je u Device Manger -> disk drives -> Properties -> Polcies -> "Enable write caching" ta opcija ukljucena, komp mi baguje dok radi tj. ukoci se na par minuta i onda proradi i tako u nedogled. Kada je ova opcija kesiranja iskljucena sve radi OK. E sad, do skoro mi je sve radilo normalno i sa ovom opcijom koju windows nakon podizanja sistema ostavlja po defaultu ukljucenu, a sada moram da je iskljucim. Isto mi se desava bez obzira da li je win 10 ili win11. Da li je pametno da ostavim iskljuceno kesiraje i zasto mi je to ranije radilo?

Konfiguracija koju imam je:
Amd Ryzen 4100
Asus Prime A320M-K
16GB Kingston Fury 3200 (2x8)
GeForce 1650
Kingston SSD 500GB
MSI napajanje 550W

A glavna informacija, interni disk/eksterni, USB, SSD, HDD, kako je povezan, neki detalji? Sintetički testovi diska, koji su rezultati?

A glavna informacija, interni disk/eksterni, USB, SSD, HDD, kako je povezan, neki detalji? Sintetički testovi diska, koji su rezultati?
Ovo imam od diskova, oba interna, externe diskove nemam:
SSD Kingston SNV2S500G
HDD Toshiba DT01ACA100
Hard Disk sentinel kaze da je health i performance oba drajva 100%.
Kao sto rekoh, externe diskove nemam, a na USB konektore su mi nakaceni MIDIMate, Focusrite Scarlet Solo i Mis.

I jos jedno pitanje. Da li mogu da ostavim da mi kompjuter radi na duze staze sa iskljucenim kesiranjem?

Prilozi

• clipboard_image_5d62b989b6d3aa43.png
    clipboard_image_5d62b989b6d3aa43.png
    118.6 KB · Pregleda: 33
Write cashing drži podatke u memoriji dok disk ne upiše sve iz keša. To nema veze sa tim koliko dugo PC radi jer to traje samo par sekundi. Isključi samo za HDD, očigledno je spor.

Write cashing drži podatke u memoriji dok disk ne upiše sve iz keša. To nema veze sa tim koliko dugo PC radi jer to traje samo par sekundi. Isključi samo za HDD, očigledno je spor.
Probao sam da ostavim ukljuceno kesiranje samo na SSDu na kom mi je i sistemska particija, ali ne vredi, komp zakucava...

Da mi ne riknjava SSD onda? Kako da ga testiram?

evo sta kaze HD Sentinel

Prilozi

• Screenshot 2024-06-23 223338.png
    Screenshot 2024-06-23 223338.png
    98.6 KB · Pregleda: 21
Pa samo učita i pokaže podatke iz SMART tabele kao i svaki sličan program. Jedino ocena za "health" može da bude upitna zato što nema stamdrada za to. Kada je 100% znači da nema nikakvih grešaka zapisanih u SMART tabeli.

Nazad
Vrh Dno