Šta je novo?

Problem sa viskofrekventnom bukom, molim pomoc hitno

undefined

Slavan
Učlanjen(a)
10.01.2007
Poena
350
Sticajem nesrecnih okolnosti zamenio sam vise komponenata u par dana.

Zamenio sam ventilator na kuler master 550w napajanju. Stavio Xilence 120mm PWM ventilator kojeg sam prikljucio na maticnu.

Onda je stari samsung monitor na momenat zazvucao kao da varnici pa sam hitno uzeo novi sada vec sto put prokleti dell u2312hm. On je pistao ko blesav prvog dana ali se kasnije ili smirio ili utopio u opstui glavobropoijajuci viskofrekventu buku.
Usput sam (u drugoj firmi od one gde sam kupio monitor, da slucajno ne bih mogao da sve nosim na servis na jedno mesto, da nesto u ovoj katastrofi ne bi bilo jednostavno) uzeo grafu MSI 7770 OC.

Bukvalno imam glavobolju od jako tihog ali jako iritirajuceg viskofrekventog pistanja. Kako da ustanovim u cemo je problem?

Za graficku i monitor je u teoriji jednostavno, prikljucim stari i slusam. Mada nije toliko lako posto pose 4 dana uz takvu buku imam pistanje u usima i kada je komp iskljucen :(

Sada sam presao na staru grafu i monitor i mislim da i dalje cujem buku (koje jeli pre nije bilo pre pocetka ove price, ili se bar apsolutno ije primecivala). Mozda su konacno propistali kalemovi na ploci? Ili sam razdrndao napajanje kad sam ga otvarao? Ili nesto 16to? Buka je toliko iritirajuca da ne verujem da je moguce postojala i ranije a da je samo bila maskirana zvukom mlazne turbine "kvalitetnog" kulera koji je kular master stavio na napajanja, ali ne mogu biti siguran.

Znaci zvao sam komsiju da poslusa, iz monitora covek nije cuo ama bas nista i njemu je delovalo da pistanje dolazi iz kucista.

Ali koliko sam guglao za MSI 7770 OC ne nalazim da se ama bas iko zali ili spominje visokofrekvento pistanje, bilo od ventilatora bilo od kalemova.

Nosi ti to u servis nemoj da se šališ sa zdravljem. Ne bi ti preporučio da dalje koristiš kompjuter dok ne otkloniš ovaj kvar. Može biti svašta, možda je do napajanja ili do ploče, ne znam. imaš na forumu profesionalnog servisera, Tarmi Ricmi se zove, kontaktiraj ga i VEOMA DETALJNO mu izloži tvoj problem. Pročitaj šta je napisao u ovoj temi: http://forum.benchmark.rs/showthread.php?263331-Servis

Tema jeste malo starija ali je itekako aktuelna. Kontaktiraj ga na privatnoj poruci i mislim da će ti moći pomoći.

pazi ... te zvuke mogu da proizvode samo pojedine komponente ... dakle u obzir dolaze : napajanje , maticna , graficka i eventualno monitor. Ides sistemom eliminacije. Uzmi i komp iskljucen .... monitor prikaci na drugi komp vidi situaciju. Izvadi napajanje ... prikaci na njega samo 1 ventilator i upali ga kratkim kontaktom (imas uputstvo ako ne znas da nadjes na netu) i poslusaj da li je to u pitanju. Zatim ako si eliminisao napajanje , uzmi lepo i vidi da li je maticna tako sto ces izvaditi graficku kartu i upaliti komp bez nje ... i na kraju isprobaj grafiku. Ventilator tesko da proizvodi "buku" koju ti opisujes. Pride nisi naveo da li se taj "zvuk" svo vreme proizvodi ili samo pod opterecenjem ili ? Da li si siguran da je uopste komp u pitanju ? ... Javi sta si uradio anyhow , ali da ne bi bacao pare bezveze/lupao glavu o zid .... Uzmi sistem eliminacije ... Pocni od napajanja pa idi dalje. Neki ljudi jednostavno imaju veci/manji prag sluha ... Stvari koje ti cujes i smetaju ti neko drugi uopste nece cuti ... Stoga servis/etc tesko da ce ti pomoci ako je covek koji treba to da ti sredi "gluv"/navikao na taj zvuk ...
P.S.
Hard disk takodje moze uci u kategoriju problematicnih stvari ... ali je to toliko redak slucaj i specifican zvuk da sam u startu to eliminisao kao problem.
P.S. Ako imas UPS/neki uredjaj tog tipa takodje moze biti uzrok "buke"

Poslednja izmena:
Pre svega iskljuci sve iz struje i odmori se bar jedan dan od kompa, pa onda sistemom eliminacije proveri sve.

Hmm odmor od kompa, lepo bi bilo kad bi bilo teorisjki moguce. Trebam projekat za ispit da predam do subote uvece. Mada sam to skoro sigurno do sad fejlovao.

Njakao sam komponente u kompu ceo dan. Monitor izgleda da se smirio ili se stvarno vise ne primecuje od svega drugog.

Ploca, mozda nesto sitno.
Novi kvalitetni hiper tihi xilence vent, o da. Ne mnogo ali ulazi u te tonove.
Nova grafa, sa sertifikovanim kondenzatorima i po svim testovima tisa od refetentog 7770 modela, takodje vrlo.

Svaka stavaka pojedinacno bi verovatno bila ispod praga iritacije, mozda i ispod praga detekcije. Sve zajedno=kucam ovo sa vatom u usima. Sutra nosim komp tamo gde sam uzeo grafu i da molim boga da nisu gluvlji od mene.

a zasto ti ne bi razmislio da uzmes lepo kuciste koje ima dobru zvucnu izolaciju. Ima ih par komada i na nasem trzistu. Veruj mi da mnooogo toga zavisi od kvaliteta kucista. A posto vidim da tebi smetaju zvuci koje 90% ljudi ne bi ni primetilo a kamo li obratilo paznju , mislim da ti je ovo zapravo dobra solucija. Neki Antec , CM , Fractal Design sa dobrom zvucnom izolacijom i da ne bude busno ko swiss cheese bi te resilo 99% muka potpisujem.
P.S.
Ti ako zaista cujes taj xsilence vent ... Jedino jos noctua-u da probas sa sve silencerima ... vrti se na 800 obrtaja i stvarno nema leba da se cuje cak ni ako si na 30cm od nje ...

***... imam po defaultu blagi tinitus (zvonjenej u usima) koje konstanta spoljna galam moze da pojaca do vrlo vrlo neprijatnog nivao. Kad samo bio u civilnoj isao sam za to par puta na VMA gde su mi rekli "*** tako ti je to, e uzgred jako doboro cujes visoke tonove".

Za Xilence sam i ja zaprepascen da je on deo problema, ali kada sam ga izvadio iz napajanja i stavio na proc cule se dovoljno jasno. Bem li ga, mozda su kalemovi na ploci pa se cuje od iza kulera pa deluje kao da je od njega. Mada sam danas bukvalno iskljucio sve kulere i sve hardove i dvd da cujem "golu" plocu i mislim da se nista bitno nije culo. Problem je i to sto se po auto regulaciji ploce vrti uvek na preko 1400 (a po spec je raspon od 600 do 1600)

Kuciste je trenutno neki stari CM centurion kupljen 2007. koji ima "sundjer" samo sa prednje strane. Razmisljao sam samo da nabavim taj "sundjer" i stavim na bocne strane kucista.
Naravno da je kuciste sa full izolacijom bolja opcija. I koliko god sam bankrot ovih par zadnjih dana me je bacilo u dovoljan ocaj da odradim to mozda.

Grafa grafa... za slucaj da ipak ne civle kondezatori... Da li smem da pretpostavim da grafa sa 2 mala ventilatora proizvodi zvuk viseg tona od onih sa jednim vecim?

A ***. Zadnji put kada sam uzimao ceo komp mislio sam da sam se pretrgao kada sam uzeo kuciste i napajanje od po 50-60 jura, i nasao sam se vrlo klasno i ekonomski uvredjenim kada sam ovde na bencu na 100 mesta procitao da bez 70-80 jura i za jedno i drugo nema zivota. Izgleda da su "oholi burzuji sa vise para nego pameti" bili u pravu. Mada i dalje bih da umrem od smeha secajuci se da sam sa prastarim no name kucistem i napajanjem imao 0 problema sa bukom, nege u doba intelove severnig sumarka.

Ja sam imao slične slučajeve i skoro uvek je uzročnik bilo napajanje.
Koliko vidim iz priče ti si na svom napajanju zamenio ventilator i u suštini to je i dalje napajanje staro 5-6 godina.
Moja ti je preporuka da probaš samo napajanje da zameniš.

Slično sam imao kod sestre na kompu, a problem je bio biper na ploči. :) Ako imaš eksterni na kućištu, proveri da se nije uklještila neka žica.

I tako sam odneo komp u servis. I dva radnika tamo nisu cula ama bas nikakve problematicne zvukove. Ekstra.... :( Preko sat vremena smo blejali pored mog kompa i njima se ama bas nista lose ne cuje.

Sutra cu jos jednom da jurim komsije da mi slusjaju monitor (boze koliko ova recenica glupo zvuci...) pa da vidim mozda nejga u ponedeljak da nosim u sega magatornov servis. Sta je to 2k dinara za taksi do Banovog i natrag. :(

Bar sam zamenio kulere. Noctua imestu xilenca na prcu i dva jedna chifteka za zadnju stranu i napajanje. Mislim da je sada tise. Jedino nisu imali 8icu da zamenim prastaru sa prednje strane kucista koje zuji na 2k rpm.

Kada (da kucnem u drvo i ne napisem "ako") mi se smire usi probacu jos jednom da stavim xilence na kuciste.

U osnovi dalji plan je. (kad budem zavrsio/pao projekat i ispit)
- Prodaj ovde ili na pc berzi MSI 7770 i kupi Asus (testovi kazu da je najtisi 7770 model unaokolo)
- Zameni napajanje. Sta je to 100 evrica za seasonic
- IF iritacija usiju continues THEN nova ploca, proc i ram.

A svega ovoga ne bi bilo da je prea odmoh otisao u podrum i iskopao staru katodnu 17icu. Mada je i ona procvrcala i propistala negde 2006-7 i zato sam i uzeo stari Samsung 206bw. :(

PS. Opcija "Idi covece kod ORL na pregled" otpada, been there, done that, didnt do shit.

A da li si voljan da probas da nosis "cepice" za usi dok radis za kompom ... Ne ... Ne salim se :) ... Ne bih voleo da sam na tvom mestu covek ... Nadam se da ces se resiti muka uskoro!

Zadnja 2 dana sam sa vatom u usima. Pretpostavljam sada na kraju da me je ipak "malo" pukla promaja od klime negde pocetkom nedelje. Neke godine izbegnem to neke ne. Garsonjera 15 kvadrata. Komp pored mene, monitor ispred mene, frizider meter ipo udesno, klima dva ipo metra iza ledja. :(

Edit. Promena toliko komponenti odjadnom, plus sto je monitor prvog dana stvarno cvrcao skripao i pistao je ipak jako uticala.

Poslednja izmena:
Update razvoja situacije.

Konacno sam uspeo jedong ortaka da namolim da svrati i oslushne. Monitor je ponovo potvrdjen da nije (vise) problem. Kuciste to jest sam komp... interesantan prica. Od spreda sa zatvorenim kucistem... kao da mozda ima nesto ali covek nije bio siguran.

Izvuci komp ispred stola na tepih, otvori. Gurne glavu prema oblasti izmedju proca i grafe. I maltene covek kaze joj i trgne se kad ga je konacno nanjusio (the zvuk to jest). Od 20 sekundi pored toga je coveku bilo neprijatno. Zvuk skoro necujen dok se bukvalno ne zalepi glava pored te oblasti u kompu, gde odjednom postaje izuzetno neprijatan. Pretpostavljam da se dobro prenosi tako da sedeci za stolom mogu da ga uopste ne cujem a da osetim posledice na usi.

Probao sam posle da iskljucim grafu da se utvrdi jel napjanje na grafi ili ploca... izgleda da jeste ipak ploca. Mada je za to malo izlaganja coveku ostao kratkotrajni pritisak i pistanje u suima tako da je moguce da je "pozitivna dijagnoza ploce" ipak samo senka zvuka koji je jeli sa grafe.

Probacu da u toku dana probam resenje za lakom za nokte na kalemu (veliki, jasno vidvljiv kalem na kome se jasno vidi da je kalem... mislim da je jedini kalem na ploci uopste, sve drugo su kondeznatori) na ploci. I da vidim hoce li nesto pomoci.

Ako ti je DFI LanParty X38 onda ih imas dva ili cak vise.

To je ta ploca. Moguce da se ne vide od kulera, bice problematicno jer to cudoviste (neki ogromni CM) ne znam ni kako da skinem. Uzeo sam bukvalno kao jedna deo od bivseg komse, plocu proc i kulercinu.

Ako su u smd teh. odradjeni mozda ni neces moci da dodjes do zavojnica.

Sve u svemu mega lol.

Kao prvo, koliko kod bio trapav, uspeo sam da ploca i kraficka prezive "lakiranje noktiju".

Bez nekog velikog poboljsanja. Takodje novi jeftini chiftek kuleri su vec protandrkali (znaci trajali su 4 dana). Rade oni u osnovi tiho... ako su u savrsenoj horizontali. Vertikalno postavljanje = tandrkanje. Sad ide dilema, 2000 din za noktua kuler za stari CM x550W ili da pljunem 9k za Seasonic 520GB (pitanje, da li ovaj model uzimati u toj cenovnoj klasi ako hocu dobro i tiho napajanje ili nesto drugo?)

Nastavak epopeje. Resio da jeli jutros preslusam prelakirane komponete. Da jeli konacno utvrdim jel grafa ili ploca. I "ajde za svaki slucaj da pogasim hardove" (sto nisam uradio kad je ortak broj 1 bio da radi vestacenje). Skoro nikakav zvuk. Ukljuci oba harda... u majku mu vidi komarac od 640 Gigabajta. Ja ne mogu da shvatam da mi je taj WD 6400 AAAKS sedeo u kompu 3 godine i da tek sad primecijume kako jezivo zuji. Ili je od skora prozujao.

Malopre je ortak br2 bio da da svoj sud. Taj hard je skoro sigurno, ali ali ali... "majku mu, mozda ima i nesto sa ploce". I da posle sat vremana sam ispratio coveka i u hodniku mi rece da sad ima pistanje u usima.

My computer kills peple('s ears).

Tako da sutra uzimam nov hard. Da pitam i ovde. Treba mi tih i pouzdan, tera ili nesto sitno preko. Brzina nebitna.

Poslednja izmena:
Ako je tih i pouzdan, onda WD Green serija ili Seagate Green serija, vrte se na 5400 obrtaja za WD a Seagate Green na 5900 obrtaja.

Doduše, WD RE4 hard diskovi su najpouzdaniji tako da možeš i njega da kupiš, ako ga igde budeš našao.

Evo pa pogledaj opise svake serije, WD kaže da je Green najtiša serija ali su to spori diskovi. http://wdc.com/en/products/internal/desktop/ a WD RE4 je ovde i za njega kažu da je izuzetno pouzdan e sad za tišinu nisam baš siguran: http://wdc.com/en/products/products.aspx?id=30

Reci mi šta i kako si tačno lakirao, i kojim lakom, nisi valjda neki koji nije bele boje ???

Poslednja izmena:
A postoji li mogućnost da izmestiš kućište u drugu prostoriju ili predsoblje, pa da dužim kablom povežeš monitor (ako si 100% siguran da nije do njega) + kupiš bežičnog miša i tastaturu, ti kako si krenuo ti ćeš bankrotirati, tj. kupiti još 1 ceo komp.
Ili da na 1 dan zameniš kućište sa drugarom-komšijom, ako nisu protivni, tj.

Au kralju. Imas neprijatan zdravstveni problem. Gumeni cepovi su keva za to il pusti neku muziku.
Kompjuter proizvodi veliku kolicinu visokofrekventnih zvukova i zbog zdravstvenog problema kao tvoj napravljenj su racunari bez pokretnih delova koji se ne cuju u radu. Al su skupi.

Vrh Dno