Šta je novo?

Problem sa ventilatorima na gtx 1660 Super

• Začetnik teme Deleted member 251447
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 251447

Guest
Pozdrav,

Imam problema sa ventovima na grafickoj: Gtx 1660 Super OC 6gb (gv-n166oc-6gd)
Graficka me je super sluzila gotovo 4 godine, koriscena uglavnom za surf i ponekad cs:go - cs2.

U zadnje vreme su ventilatori postali jako bucni na svim brzinama, racunam odradili su svoje i narucim sa KP zamenske prvo Gigabyte T129215 DC12V 0.50AMP, a zatim Gigabyte PLD09210S12HH DC 12v 0.40AMP (takvi su bili i orginal na grafickoj) Spojeni su split kablom na jedan header na grafickoj.

Desava se kod oba modela zamenskih da levi vent radi u svim brzinama, a desni nece da se upali dok na stavim 60% brzinu u msi aftetburneru. Pokusao sam da pravim razne krive ali ne pomaze. Probao sam i gigabyte software za kontrolu brzine isto se ponasa. Za moju verziju gpu biosa ne postoji update, probao sam i novi splt kabal medjutim isto tek na 60% brzine se desni vent pali, isao sam od 0% do 60% i gledao kad ce se upaliti. Graficka odlicno hladi nema potreba za menjanjem paste i termalnih padova.

Stari ventovi se vrte sinhronizovano na svim brzinama samo kazem jako su bucni i posle ciscenja. Zero rpm mode i cuveno rondanje kad se zavrte sam resio krivom sa 33% minimum non stop.

Meni vise nista ne pada na pamet, osim da stavim minimalnu krivu na 60%.
Da li neko od Vas iskusnijih ima neki predlog?

Poslednja izmena od urednika:
To je prvo sto sam probao kada sam zamenio ventove. Upalio PC i gledao kako se ponasaju tokom boot-a oba se vrte, zatim se oba ugase dok temp gpu-a ne bude 51-52c i onda naglo zavrte oba i posle 30sekundi desni se ugasi i ostane samo levi da se vrti non stop. To je na fabrickoj krivi, na starim ventovima su se oba vrtela dok ne spuste temp na 47-48c i onda se ugase sve dok ne dodju do 51-52c pa se opet upale ( zero rpm mode). Al sa oba zamenska modela se ne ponasaju kao stari, kao sto sam rekao desni nece da se zavrti dok ne dobije 60% brzine.

Nevezano za ventove, kakve su temerature kartice, zasto su novi ventovi bucni a podesio si krivu? Mozda je zrela za zamenu paste.

Normalno je da između 2 ista ventilator bude nekih +/- 5-10% razlike u brzini a time i startnih napona i jačine struje, Ako su neke Dž marke možda i više. Ako se ne pregreva, nije neki veliki problem. Neznam kako je na toj kartici ali recimo na mojoj sa 3 fena je fabrički da prvo pali srednji pa posle preko 10c razlike i druga 2. Manje buke dok se ne zagreje baš dobro, skoro do 75c.

@Astmario
Nismo se razumeli stari ventovi su mi bucniji na 33% nego novi na 60%
Sto se tice temp sat vremena cs2 ne prelazi 59c i 66% brzine ventova. Gpu clock 1965mhz, gpu core load 97%, tdp 128w. U idlu je temp 40c

@CountMike Poznato mi je to za modele sa 3 venta, video sam diskusije na redditu.

Izgleda da je kontrolor dizajniran da radi samo sa orginalnim ventovima. Na starim ventovima su uvek oba radila, da li u zero rpm modu ili rucnoj krivi sinhronizovano su radili. Dok kod dve vrste zamenskih modela se samo jedan vrti non stop, a drugi se pali tek na 60% brzine, kao da mu treba vise snage da se pokrene.

Zaboravih na očigledno pitanje, kako su povezani jedan sa drugim ? Uporedi sa starim žicu po žicu. Ako su došli u paru već povezani, moguće je da su namerno tako i pravljeni. To nebi bilo loše.

Dva venta su povezani split kablom i na jedan 4-pin header na grafi.
Dobio sam sa novim ventovima i nove split kablove. Povezao sam prvo na stari kabal isto kako su i stari ventovi bili povezani, stari kabal je malo kraci i lakse se uklupi u masku. E onda da bi eliminisao pitanje kabla stavio sam i novi, al dodje mu na isto.

Hoces da kazes da su napravili da se jedan vent vrti non stop, a drugi da se upali tek kad predje 52c?

Dobro tu je i hladnjak veci pa moze pasivno da hladi vram, a taj u sredini da hladi samo cip i tako drzi grafu tihom.
Moguce da su ventovi pravljeni za takve modele.
Kod mene su se uvek oba vrtela i gasila istovremeno prema temperaturi cipa. Fabricki do 51-52c ugaseni, iznad toga se pale.

Jedno glupo pitanje, da nisi mozda koristio EVGA Precission software? Da li si mozda koristio Gigabyte software za graficku? Pitam zato sto kod nekih modela grafika kontroler za ventilator je na samoj grafickoj i kada se namesti u softveru bez obzira sto vise nemas software i sto cak kartu prebacis u drugi komp kod nekih modela fan curve i nacin rada ventilatora ostaju kako je programirano u tom kontroleru. Resenje je ucitati software i staviti "default" da nestanu te vrednosti i onda fan curve vodi dalje BIOS na grafickoj.

Sve vreme sam koristio samo msi afterburner i tek prekljuce skinuo gigabyte control center koji ima u sebi podesavanja krive cisto da probam da li ce sa njim raditi. Izbrisao sam ga, mada mogu da ga instaliram i stavim default, ali i pre instalacije njega sam imao problem sa novim ventovima. Svakako cu probati.

Probao u gigabyte software-u stavio fan control na default. Brzina je bila na 34% vrtela se oba venta nekih minut i desni stao. Temp otisla na 53c brzina na 36% i samo jedan vent se vrteo i drzao tu oko 52c pustio sam tako 10min da vidim hoce se desni upaliti al jok.

Za sada nemam resenje, jedino sa neke stare u servisu da se skinu ventovi i to je pitanje da li ce raditi i u kakvom su stanju.

Da se vratimo na stare ventilatori i buku. Da li i dalje rade, ako rade i nesto su bucni jesi li ih otvarao/podmazivao? Ako nisi pokusaj. Za konkretne ventilatore ne znam kako izgleda ispod nalepnice, ali se generalno dele u 2 katergorije:
1. Stariji tip, gde skines nalepnicu i vidis beli plasticni prsten/osigurac koji ostrom iglom pazljivo skines, ocistis sve i podmazes nekim guscim uljem, jedna kapljica i to je dovoljno.
2. Noviji tip, gde kad skines nalepnicu ne vidis nista. Tu je demontaza tako sto se ventilator "iscupa" iz lezista, bukvalno vuces dok ne izadje, nece mu nista biti samo pazi na peraja. Postupak je dalje isti, ciscenje, podmazivanje i na kraju "nabijes" ventilatro nazad.

Vrh Dno