Šta je novo?

Problem sa USB US Robotics modemom...

secret

Čuven
Učlanjen(a)
14.11.2003
Poena
604
Modem je (external) US Robotics 56k faxmodem USB (5633) i pravi probelem pri svakom podizanju sistema ...

Odnosno da bi se WINXP normalno startovao USB priključak ne sme da bude uključen u modem pri startovanju (black screen) već se isti ukjučuje onda kada lik želi da se prikopča na Net.

Kako instalirati modem, a da čovek ne mora da se bakće sa uključivanjem-isključivanjem usb kabla, tj. da se xp normalno startuje bez "black screen" aka zatupljivnaja XP-a.

Drajveri su instalirani po priključivanju modema na comp. kada pri startovanju xp-a "find new hardwer" ...browse cd...drivers 2000-xp.

Modem se vidi kao "device working properly" u "device manager-u" i kaci se na net normalno, ali kako rekoh pri svakom podiyanju xp kabl mora da je out/off da bi se se xp normalno startovao u suprotnom sledi beskonačni "black screen"...

Glupo je da se (inače stariji) čovek, svaki put saginje i uključuje/isključuje usb kabl prilikom startovanja xp-a.

Pokušao saM DA drajvere instaliram na prazno(sa ne priključenim modemom tj. kablom) ali ... isti problem again..

ANY SOLUTIONS/SUGGESTIONS...

Mislim da se resenje krije u nekom patchu za win koji se tice usb-a. U svakom slucaju trebalo bi instalirati sp1 (ako vec nije) i na ms knowledge base potraziti ovakve probleme. Vidi da li mozda neko setovanje u biosu kontrolise ovakvo ponasanje. E sad da li se na tom usb-u iskljucuje bilo koji uredjaj koji bi mogao na njega da se kaci, ili se to desava samo sa tim modemom.
Ne znam, ja bih prvo gledao bios, eventualno novija verzija, pa tek onda win.
Takodje, ovo mi se cini da ima veze sa power managmentom
Za neke ploce bazirane na VIA chpsetovima bilo je par par patcheva (VIA-inih) koji su resavali razne probleme na usb-u

Evo ti jos jedna mogucnost.

Prilikom instalacije drivera za usb periferije,proizvodjaci naglasavju PRVO INSTALIRATI DRIVER PA POSLE UKLJUCITI UREDJAJ,ili UREDJAJ UKLJUCITI U TOKU INSTALACIJE DRIVERA U KOLIKO TO DRIVER TRAZI (tj. napise na ekranu)...

Imao sam problem prilikom instalacije usb stampaca slican tvom,naime pri svakom dizanju windowsa trazio je driver......

Probaj da uninstaliras modem,zatim ga iskljuci iz kompa,pa onda instaliraj drivere,pa ga tek onda ukljuci u usb (ili ako ti bude trazio ubaci ga u toku instalacije).....

Ja sam tako resio problem....

DS9 je napisao(la):
Mislim da se resenje krije u nekom patchu za win koji se tice usb-a...

Resenje je to 99%, patch se zove Windows XP Hotfix - KB822603, mozes ga naci (link) u sobi Operativni Sistemi, cini mi se...
:wave;

SuperStarr je napisao(la):
...
Resenje je to 99%, patch se zove Windows XP Hotfix - KB822603

izgleda da je ovde u pitanju onih 1%

Posto se sada sistem ne blokira po startovanju XP-a, ali da bi se prikljucilo na provajdera mora da se vadi usb kabl iz/u modema...jer windows javlja po kliktanju na dial up shortcut da ne postoji modem aka error 792 ili sl.

Interesantno je da sve sljaka sa resetovanjem racunara...kada se i xp normalno podize i kada je moguc pristup internetu bez vadjenja kabla...

dok to nije slucaj sa totalnim shutdownom, kada se xp startuje normalno, ali ipak mora opet da se vadi kabl u/iz modema ...

Ne racunajuci pomenuti microsoftov patch koji se tice usb-a, postoje i jos neki update-ovi koji se ticu drajvera za plocu (via4in1, intel inf update), a mislim da imaju veze sa usb-om. Pa ako nisi to instalirao mozda bi trebalo.
Rece da ti se prijavljuje greska 792, ali mi se prema donjem dokumentu cini da ona ne znaci da modem ne postoji.

http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;Q299307

http://support.microsoft.com/default.aspx?scid=kb;en-us;Q299307
procitao sam clanak i pade mi napamet,da li si prckao po service-ima....ja sam jednom iskljucio neki service i nisam vise mogao da napravim dial-up konekciju (ubio sam se dok sam provalio u cemu je stvar).......ako jesi proveri sta si sve disable-ovao....

Imao sam slican problem. Naime, dotican modem na jednoj masini radi savrseno a na drugoj pri restartu nece da se ukljuci pri ulasku u windows. Na kraju posle silnih pokusaja jedino sto je urodilo plodom je zamena ploce. Neki chipsetovi to rade kako treba a neki ne.

DS9 je napisao(la):
Ne racunajuci pomenuti microsoftov patch koji se tice usb-a, postoje i jos neki update-ovi koji se ticu drajvera za plocu (via4in1, intel inf update), a mislim da imaju veze sa usb-om. Pa ako nisi to instalirao mozda bi trebalo.

Konkretnije, imao sam na umu npr. da za ploce na bazi via kt400 postoji tzv VIA USB 2.0 patch , koji, ako dobro shvatam, treba instalirati na winXP+sp1 (dakle posle opisanog MS patch-a). Doduse, jedini efekat koji sam ja video kod sebe, nakon instalacije ovoga je da se samo menja naziv kontrolera pod device manager-om (kako je i stoji u objasnjenju). Mislim, ovo dole.

VIA USB2.0 Patch (Under WinXP+SP1)

Support model 1. VIA 8235/8237 based SB chipset motherboard
2. The Operating is under WinXP with SP1

Description
• Patch WinXP+SP1 USB2.0 show "Standard Enhance PCI to USB Host Controller" to "VIA USB2.0 Enhance Host Controller".

• Driver version: 5.1.2600.1106
Date 2002-11-8

http://download.msi.com.tw/support/dvr_exe/viapatch.exe

Kao sto se moze videti, ovo je sa microstarovog sajta, ali bi trebalo da kaci sve ploce koje imaju VIA 8235/8237 chip.

Btw, iako svasta moze da bude uzrok ovakvog ponasanja, ja bih sada najpre sumnjao na neko setovanje pod bios-om, ili ga flashovao novijom verzijom (ukoliko postoji). Posto slabo iskustvo imam sa usb uredjajima, nisam bas sasvim siguran, ali znam da vecina ploca imaju u biosu stavku o dodeli IRQ usb-u. Pa bih u tom smislu alterirao setovanja vezana za to.

Ali ovde je u pitanju ABIT IC7 ploca..u stvari cela masina je kupljena pre mesec dana

Covek kupio i spoljasnji modem tipa USB i nastali problemi

Znaci dok je neprekidno napajanje onda restart ne smeta i windows(xp+sp1) se startuje normalno, a moguce je normalno i prikljucenje na net bez vadjenja usb kabla u bilo kom momentu rada

Medjutim cim se uradi shutdown i krene opet sa ukljucenjem...nista ne pomaze do vadjenja kabla

Ok, dakle ploca sa intelovim i875p chipsetom.
Al` ne znam sta vise da kazem. Probao bih da vidim da li je nakon shutdown (i ponovnog dizanja sistema) potrebno prepoznavanje nekog drugog usb uredjaja. Ako je odgovor pozitivan, onda je problem sa usb/plocom/win, dok je u slucaju negativnog odgovora stvar vise do samog modema.

Inace, ova ploca je prilicno nova, a vec je njen bios doziveo verziju 19. Kad se ovakve (bizarne) stvari desavaju ja bih fleshovao bios. Ako je racunar sklopljen pre mesec dana, pricna je verovatnoca da nema najnoviji bios na sebi.
http://www.abit-usa.com/downloads/bios/bios_revision.php?categories=1&model=5

Bez obzira na gornji link, ipak proveri ponovo tacan naziv ploce i revizije biosa - nece skoditi dodatna opreznost.

Ipak, ovo sa updateovanjem biosa bih ucinio nakon instalacije svih ponudjenih patcheva sa Windows Update, i pregleda Intelove/Abitove dokumentacije oko nekog njihovog patcha u vezi sa chipsetom.

Ili mozda prostacki da se proba samo drugi usb modem, mozda je neka nebulozna nekompatibilnost samo sa modemom tog tipa...

Pa srecno

Nazad
Vrh Dno