Šta je novo?

Problem sa USB-om i njegovom malom strujom

mladen2008

Slavan
Učlanjen(a)
10.09.2009
Poena
320
Ne znam kako da nazovem ovu temu, ali imam seledeci problem:
Skoro sam vadio fireware karticu iz kompjutera i od tada kada povezem fotoaparat na USB dobijem neku cudnu struju preko metalnih delova fotoaparata koje jedva da mogu da pipnem tj, da drzim fotoaparat posto bas drma. :) Stavio sam i produzni kabal USB-a i prikljucak na njemu kad pipnem isto ima neki malu struju. Da li neko zna sta to moze biti? Da li to ima neke veze sa masom ili nesto slicno? Mozda to nema veze sa fireware karticom koju sam vadio, ali od tada sam primetio taj problem, pre toga ga nije bilo.
Hvala unapred na odgovoru i pomoci.

Ili ti probija negde faza na masu ili ti je nulovano uzemljenje u kuci.... ni jedno ni drugo ne valja :(

Probaj da menjas napajanje ili da odneses kuciste kod nekog ko nema tih problema (tj el instalacije su mu ok :))

Pa prvo sam mislio da je to zbog tv kartice koju imam posto kabal za antenu isto malo pecka, ali sam probao kuciste bez antene i isto je.
sam0425.jpg

Utikac mi je kao na ovoj slici bez one zice gore i dole tj, uzemljenja.
sam0426.jpg

Ali sam probao samo kuciste da probamu kuci sa ovim utikacem. Sve je bilo isto.
sam0427.jpg

Ovo mi je produzni kabal koji isto nema uzemljenje
sam0429.jpg

Ali sve od ovoga me cudi, zato sto ranije nisam imao takvih problema, a sad se pojavili. Neko mi je spomenuo da stavim neku gumu na srafove od maticne ploce, ali ponovo isto. Najvise sumnjam na napajanje, posto ponekad pecka usb, a ponekad ne.
Sta mislis?
Imas li neku preporuku za napajanje? Kuciste mi je Codegen M609, cini mi se da pise 450w na napajanju. Jel to dovoljno za 4 jezgra?
sam0428.jpg

Prvo baci napajanje, zatim baci taj produžni, a utikač na prvoj slici zabetoniraj :) i to pod hitno da ti ne ode komp ceo i sve šta kačiš na njega u offside. Komp mora da bude u šuko utičnici/produžnom! Za svaki slučaj pozajmi od nekoga bilo kakvo napajanje da bi bio siguran da je do njega. Naravno, pošto prvo baciš i izgaziš taj produžni.

Poslednja izmena:
He he u to sam i sumnjao.
Nameravao sam da kupim neki stabilizator kao produzni, da li neko moze da mi preporuci nesto kvalitetno? APC, Lestar ili Blueberry?
Hvala na odgovoru.

Ma koji god, samo naravno, bodeš ga u šuko, a ne u taj koji je zreo da se zamalteriše.

Ako ti nije uzemljen racunar, sasvim je normalno da te trese struja....

Na samom "ulazku" u napajanje postoje dva mala kondezatora koja su vezana izmedju faze i mase i nule i mase i tu su da kada ima mase, kupe smetnje. Kada nema mase, izmedju njih se stvori "pola" ulaznog napona u odnosu na "zemlju" i to je ono sto te trese kada pipnes kuciste. Struja koja moze da prodje kroz njih nije dovoljna da "ubije" ali moze da lepo "zatrese". Uzemlji to podhitno.

Nazad
Vrh Dno