Šta je novo?

problem sa update-om biosa Biostar

dzidza_bidza

Slavan
Učlanjen(a)
09.09.2005
Poena
375
U pitanju je Biostar NF3 250 AM2 ploca, pokusao sam da update-ujem bios iz Win-a ali nesto nije islo i morao sam da resetujem racunar, sada se masina upali ali izbaci gresku " BIOS ROM checksum error" ,detecting floppy drive A: i nista. Hteo sam da update-ujem bios iz dosa,ali na sajtu Biostara za pomenutu plocu uopste nema bios niti utility za flash iz dosa.

Ima li neko ideju kako da resim ovu glupost?

Vidi koji je bios bio Ami ili Award. Na drugom računaru na netu nađi dos flešer za dotični bios, napravi startup disketu, snimi bios i flešer, stavi disketu, butuješ pokreneš flešer, flešuješ, restartuješ. Druga varijanta ako bios nije zalemljen da ga izvadiš i da nađeš nekog ko ima poseban programator.

Prvu varijantu sam probao ali mi prilikom ucitavanja biosa prijavi gresku,nesto u faznu da to nije odgovarajuci bios.

Shtagod radio, nemoj da vracjash plochu u Telix, umrecjesh chekajucji da ti reshe garanciju.

ako fleshujes iz dos-a imas opciju da prisilno fleshujes.

posto si verovatno nabacio pogresan bios, flash program poredi tip biosa koji ti je trenutno na ploci a koji je pogresan, sa ispravnim biosom kojeg pokusavas da ubacis i nalazi razliku, pa odbija da flashuje. nsam siguran, ali mi se cini da switch "/f" tera flash program da izvrsi presnimavanje biosa bez obzira na eventualne poruke o greskama. bitno je samo da odaberes pravilan bios i da nikada ne restartujes masinu pre nego sto ti se na ekranu pojavi poruka da treba to da ucinis.

ako se radi o award bios-u, skini awardov bios utility (odgovarajuci awdflash.exe sa biostarovog sajta ili drugde), i u dos-u kucaj: "awdflash.exe /?", time ces izlistati komande/switcheve koje mozes koristiti za flashevanje. pronadji koji je switch sa 'force' mod (ako se lepo secam to je pomenuti "/f") i vozi.

Sa malim zakasnjenjem sa javljam, svakako bih pokusao sa resenjem koje je ponudio LowRadiation, ali ploca je vec otisla u Telix :d :S:

Hm..shta su ti rekli? Koliko cjesh da chekash?

Ma poslao sam preko firme,post expressom. Ali nije mi frka,kad stigne,stigne.

Nazad
Vrh Dno