Šta je novo?

Problem sa TV signalom/TV Tunerom

PJ

Moderator
Super Moderator
Učlanjen(a)
03.09.2000
Poena
1,445
Kablovska mi je dovucena do krova, gde sam je zakacio na spliter 1>4 i razvukao signal na 4 mesta u kuci.
Na 3 mesta su CRT TV, a na cetvrtom LCD monitor sa externim tunerom.
Na tom cetvrtom imam problem sa kvalitetom signala tj. u pozadini prikazane slike se vrti neka senka. Izgleda kao da se slika uz levu i desnu ivicu trese.

Taj antenki izlaz koristim 2-3 meseca i u pocetku je bilo malo smetnji, a zatim su se pojacale.
U pocetku su se mogle primetiti tek kada je potpuno crn ekran, npr kada prebacim na DVD (crn ekran sa logom u sredini) ili na neki od izlaza TV tunera na koje nije nista povezano (crn ekran).
Sto je slika tamnija pozadinsko "vrtenje" :) je upadljivije.

Kada hocu da gledam nesto preko DVDa, iskljucim antenski konketor iz tunera i sve radi bez problema.

Probao sam taj kabal+tuner+monitor na drugoj antenskoj uticnici i sve funkcionise besprekorno.

Poznanik mi je rekao da problem moze da bude jednosmerna struja u kablu koji ide od krova do uticnice (definitivno je u njemu problem) i dao mi je rf konektor koji ima neku stampanu plocicu u sebi, ali je i sa njim ista stvar.

Poslednja varijanta mi je da cupam instalaciju iz zida i provlacim drugi kabal, ali je buzir zaliven, pa zamalterisan, tako da to nece ici bas lako :(

Unapred hvala na idejama/savetima/predlozima :)

Mozda da probas prvo da iskljucis ona 3 crt TV sa krova i da direktno kablovsku dovedes do LCD-a. Mozda ti LCD ima i suvise fin tuner pa kad dodje spucan signal sa (predpostavljam) obicnog splitera 1na4 (sirova analogija) bez nekog pojacavaca on pokupi i sum i brum i naravno da izmesa sve zivo. Drugi predlog je probati naci kvalitetan spliter (nasi kablovski operateri tako prodaju kablovsku po zgradama sa kineskim spliterima pa onda za to jos traze i pare), sa pravim pojacivacem signala (to mora biti nesto sto se napaja strujom).
Nemoj se ljutiti, ne mislim nista lose, ali mi smo okruzeni prodajom elektronskog djubreta i konfekcije, tako da covek mora da se potrudi da resi problem, sem naravno ako nisi elektronicar pa sam sebi resavas probleme.

IKOM mi je ostavio neki nemacki spliter 1>3, a ja sam naknadno postavio 1>4, isti proizvodjac.
Ono sto me zbunjuje je da u pcoetku nije bilo toliko smetnji.

Popecu se na tavan da spojim direktno kabal od kablovske na problematicni kabal.

Kvalitetom signala sam zadovoljan, ali ako imas neki predlog koji uredjaj da nabavim da "ispegla" ovaj problem - vici :)
Pojacivac ili nesto drugo...

Ja imam slican problem,samo sam ja kad sam uzeo kablovsku(IKOM) imao sam prikaceno za 2 TV,onda sam uzeo presekao stavio spliter i prikacio na komp,onda malo dalje od toga jos jednom presekao stavio spliter i prikacio na jos jedan TV,onda sam malo dalje presekao stavio spliter i stavio na jos jedan TV i sad na tom poslednjem TV mi je losa slika ne nekim kanalima RTS1,RTS2,FOX,i jos jedno 2-3.A ostali svi su dobri,a na ostalim TV i na kompu mi je odlicna slika,i RTS1,RTS2 i FOX su odlicni.Sta kazete u cemu je problem,ne bih se ja cimao za ovo jer mi je na tom poslednjem TV vazno da imam dobru sliku jer se taj TV najvise koristi.

Poslednja izmena:
Slicna stvar. Samo sto na TV-ovima je podnosljivo dobra slika (3 komada), a na comp-u je nepodnoslivo losha.

Probaj na mestu gde ti je razdelnik da direktno spojis ulazni signal na istalaciju koja ti pravi problem. Ako je slika u tom slucaju dobra, problem je u losem razdelniku. (Ako je pasivni) .

U tom slucaju potrebno je pojacati signal koji ide u ta 4 potrosaca . Kupi aktivni razdelnik .

Sirok asortiman razdelnika (aktivnih i pasivnih) mozes pogledati na

www.dual.co.yu

Probaj na mestu gde ti je razdelnik da direktno spojis ulazni signal na istalaciju koja ti pravi problem. Ako je slika u tom slucaju dobra, problem je u losem razdelniku. (Ako je pasivni) .

U tom slucaju potrebno je pojacati signal koji ide u ta 4 potrosaca . Kupi aktivni razdelnik .

Sirok asortiman razdelnika (aktivnih i pasivnih) mozes pogledati na

www.dual.co.yu

Hvala na link-u, ali... Pojma nemam sta treba. Totalni nepoznavalac. Ako ti nije tesko da objasnis osnovne pojmove i parametre (znacenje njih samih, kao i njihovih vrednosti...)

Unapred hvala.

Hvala na link-u, ali... Pojma nemam sta treba. Totalni nepoznavalac. Ako ti nije tesko da objasnis osnovne pojmove i parametre (znacenje njih samih, kao i njihovih vrednosti...)

Unapred hvala.
U situaciji sa 4 potrosaca,
Imas dve opcije:

1. Kupis Aktivni razdelnik 1 na 4 . (cena cirka 2000-3000 din) ali proveri !!!
2. Kupis aktivni razdelnik 1 na 2 + 2 pasivna razdelnika 1 na 2 izlaza (cc 1200 + 2x300din)

Izbaci sve T i + razdelnike . (varijanta bez elektronike) Iznenadices se koliko slabljene ima signal samo zbog buvljak konektora koji idu u TV. Uz ovu opremu dobijas specijalne konektore koji se zavrnu na kabl tako da ti je centralni kontakt sama zica kabla.

Uostalom mozes da odes u Branicevsku i kazes coveku koja je situacija (nacrtaj mu sliku) i nek ti on preporuci resenje.

I kod mene se isto dešava.
Na dva tv slika je odlična a na kompu na nekim kanalima (Fox, film+ , cinema) loša. Verovatno je upitanju da su TV tjuneri veoma slabi ili su daleko osetljiviji na nešto slabiji tv signal. Veza prema kopu mora da bude izuzetno dobra. Jer kada počnem da mrdam konektor, koji ulazi u komp, u nekim momentima dobijam odličnu sliku. Spremam se da taj konektor promenim. Javiću se posle te intervencije.
A što se tiče smetnje prilkom gledanja DVD-a. Tu je nešto čudno. Kod mene se to nedešava, ja imam interni tv tjuner.

Poslednja izmena:
Kao što sam i obećao malao sam čačkao oko konektora. Primetio sam da onaj ženski konektor u kompu u koji ulazi ona igla (aktivni deo) dosta je proširen pa sam ga sa špic klještima stisnuo (ali veoma oprezno da ga ne spljoštim). I mogu vam reći da se slika na mnogim kanalima poboljšala i na Fox-u, film+, cinema...).
Pa potvrdilo se ono staro pravilo, da uredjaji u sistemu moraju da budu ispravni a ne da sa svojom nespravnošću unose smetnje i da medjusobne veze konektora moraju da budu skoro idealne.

@ =Ivan= : hvala na savetima - sada imam neke druge prioritete, ali svakako cu te poslusati (stvarno je bzv imati sve spremno, a slika o-c-a-j-n-a)

Vrh Dno