Šta je novo?

Problem sa TV kartom

• Začetnik teme Deleted member 30833
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 30833

Guest
Dobio sam neku Leadtek TV kartu, instalirao sam drajvere, softver (PVR2) i kada stavim da se skeniraju kanali, odaberem zemlju Yugoslavija, skenira nekih prvih 7 kanala i komp se zamrzne i tako svaki put.

Probao sam da stavim na USA tu skenira normalno do kraja ali je lošiji kvalitet slike.

Sada sam probao sve ostale države i na svima se računar zamrzne osim na USA.

Da li da nosim u servis karticu?

Kada se komp zamrzne ne vredi ni ctrl+alt+delete, ne reaguje ni na jednu komandu, lampica hard diska ne svetli... tako da moram ručno da restartujem komp.

Posto radi za USA mislim da je problem iskljucivo u software-u
Jel ne postoji opcija free scan?

Ja sa mojom karticom(MSI TV anywhere) sam takodje imao problema sa software-om koji standardno dolazi i uvek sam koristio neke druge, tipa dscaler ili chris tv.

Mislim da za tvoju karticu chris tv bi trebao da radi bez problema.

Eto mozes da pokusas sa tim nekim drugim programa, a i da vidis sta ce neko da kaze ko ima bas taj model kartice.

E da, model kartice je Leadtek Win Fast 2000 Global!

Kol'ko se sećam te kartice se rade sa različitim Philips tjuner čipovima. Tipujem da je kod tebe "FQ1216AME MK4", a drajver tripuje da je FI1216. E sad'... da si pod Linuksom, rekao bih ti kako to da rešiš za sekund, al' ovako... Možda će ti ipak ova informacija biti korisna smernica.

'Ajde reci još koji OS koristiš (XP/Vista/7...) i da li je 32-bitni ili 64-bitni, te koju si verziju drajvera za karticu instalirao.

A gde se gleda koji je tjuner čip?

Kažem ti, da si pod Linuksom lako bih ti pomogao, al' ovako...

Pod Linuksom samo pogledaš dmesg i nađeš liniju koja sadrži nešto ovako:

tuner 1-0061: type set to 63 (Philips FMD1216ME MK3 Hybrid Tuner)
To barem piše kod mene. :) Mada sam se i ja nacimao dok sam provalio koji je tjuner na mojoj kartici, jer ga drajver nije automatski prepoznao.

Kako ti izgleda kartica - je l' ovako? Koji čipset koristi - je l' Conexant CX2388x?

Sada sam baš malo guglao i izgleda da te Global kartice koriste CX2388x čipset i Xceive XC2028 tjunere, koji podržavaju sve analogne TV signale (PAL/SECAM/NTSC), pa se zato i zovu "Global". Međutim, vidim da su problemi sa tim tjunerom prilično česti i pod Vindousom i pod Linuksom za koji trenutno ni nema rešenja. :(

Probaj više različitih verzija drajvera i softvera. Ne znam šta drugo da ti kažem.

kartica izgleda tako.

sada sam pogledao i na kartici pise:

"CONEXANT

BROADCAST DECODER

CX -23883-39

OT 1000098

1019 TAIWAN"

u medjuvremenu sam instalirao ubuntu, ukucao dmesg u terminalu i prikazao mi je ovu listu koju sam postavio u atacmentu.

instalirao sam tv time, stavio na pal pa na europe, skenirao kanale i nista, nema signala.

Ti si baš odlučan u tome da nateraš tu karticu da radi. :) Pa 'ajmo onda...

Ovo su ključni delovi kernel ring bafera:

cx88[0]: subsystem: 107d:6618, board: Leadtek TV2000 XP Global [card=61,autodetected], frontend(s): 0
cx88[0]: TV tuner type 71, Radio tuner type 71
...
xc2028 0-0061: type set to XCeive xc2028/xc3028 tuner
cx88[0]: Asking xc2028/3028 to load firmware xc3028-v27.fw
...
xc2028 0-0061: Error: firmware xc3028-v27.fw not found.
Poslednja (boldovana) linija ukazuje na nedostatak firmver fajla. Da li je to bag ili prosto pitanje licence ne znam, ali ovde imaš detaljno uputstvo kako da pribaviš i instaliraš potreban firmver fajl. :)

Kada to rešiš, umesto one linije o grešci, trebalo bi da imaš nešto ovako:

firmware: requesting xc3028-v27.fw
xc2028 0-0061: Loading 80 firmware images from xc3028-v27.fw, type: xc2028 firmware, ver 2.7

Kao što rekoh, Linux rulz. :smoke:

Poslednja izmena:
Na molbu člana...

Evo pomoći oko kreiranja i instalacije potrebnog firmver fajla.

U prilogu se nalazi firmver fajl dobijen izvršavanjem date perl skripte. Pošto forum dozvoljava kačenje fajlova samo određenih ekstenzija, morao sam da mu dodam na kraju ono ".txt" - tako da taj deo obrišite po preuzimanju fajla.

Daklem, fajl treba da se zove: xc3028-v27.fw i pod tim imenom ga treba kopirati u: /lib/firmware

Za to kopiranje je neophodno imati root privilegije, pa će i komanda za kopiranje iz direktorijuma u kome se fajl nalazi glasiti:

sudo cp xc3028-v27.fw /lib/firmware
Posle ovoga restart i kartica bi trebalo normalno da proradi. Ako bude još problema daj izlaz dmesg komande ali u .txt fajlu, a ne u pdf-u. Dakle:

dmesg > izlaz.txt

Prilozi

• xc3028-v27.fw.txt
    64.7 KB · Pregleda: 19
Izvinjavam se ako sam trebao da otvorim novu temu ali i ja ima
problema sa externom tv karticom X3M-AB300.Ne radi mi zvuk i mislim da je neki tehnicki kvar.Jel ima neko u Beogradu ko bih mogao to da poravi?

^ Pošto vidim da je to stand-alone rešenje, ako si odjednom ostao bez zvuka, a proverio si kablove i same zvučnike, onda je u pitanju nekakav hardverski kvar. Ako je uređaj u garanciji eto rešenja, ali ako nije...

Najjednostavnije i praktično jedino popravljivo bi bilo da se razlemio sam audio konektor (na koji priključuješ zvučnike). Sve ostalo bi zahtevalo brljanje po PCB-u i ne verujem da bi se takva popravka isplatila.

Teoretski, problem bi mogao biti u tjuneru, tj njegovom RF demodulatoru, ili u audio procesoru (MSP 3400 i slično), ali to mora da se vidi na licu mesta.

Ne znam gde bih te poslao sa takvim kvarom, a da te ne oderu... Možda ipak da probaš u nekom TV servisu, mada i oni rade samo po servisnim šemama, a ne ovako napamet. Inače, kol'ko god da ti naplate tu popravku za iste ili slične pare možeš kupiti drugu takvu polovnu ili neku novu PCI tjuner karticu. Šta da ti kažem...

Hvala na odgovoru.Mislim da bih se popravka isplatila do nekih 2000-2500rsd(ili gresim,mozda je to mala para).Ako ipak neko zna nekog dobrog mastora neka javi.

Mislim da bih se popravka isplatila do nekih 2000-2500rsd...
Pa sad'... Sve zavisi. Imajući u vidu da ima novih PCI tjunera za ~1500 din, a takvih i sličnih eksternih rešenja za 2700-3800...

Naravno, polovno se može naći za 50-60% cene. Sve zavisi koliko to je stalo do tog uređaja.

Pa i nije mi nesto zao ali ako bih mogao popravio bih to.Steta je,ipak je to dobar uredjal.Ali sve ima svoj vek:(
Moram odneti kod nekog mastora za televizore pa da vidim na cemu sam.

^ Dobre su šanse da te oladi, jer za to nema šemu. Malo je ljudi koji bi se time uopšte bavili (duže od 3 minuta) i koji bi ti popravku naplatili toliko da ti se to isplati. Pogotovo ako treba da se menja neka SMD komponenta.

To može biti problem i dijagnostikovati, al' svakako možeš pokušati kod nekog.

@makiacaveki:

Iiii? Šta na kraju bi? Jesi li pokrenuo kartu?

Nisam. Par puta sam reinstalirao komp jer je počeo da baguje, na kraju sam se smorio i odneo u servis. Dozvolili su mi zamenu za drugu kartu!

I šta si uzeo? :)

Vrh Dno