Šta je novo?

Problem sa TL-SG1016D

ghost2k3

Poznat
Učlanjen(a)
05.01.2021
Poena
42
Imam problem sa switchom TP Link TL-SG1016D.
Posle nekog vremena prestane da radi. Svetle lampice, vizuelno izgleda kao da radi, ali na racunarima nema interneta.
Ako ga ugasim, pa upalim momentalno proradi.

Pre njega se nalazi supernova technicolor ruter sa kojeg dobija tzv kablovski internet. Mislio sam da je on problem, ali imam WiFi internet na telefonu sa rutera, dok na racunaru sa lan kabla nemam.

Vratio bih ga u prodavnicu, kupljen pre dva meseca, ali je problem neuobicajen. Vec zamisljam kako ga u servisu upale, ostave da radi mreza par minuta, sve ok. Vrate ga.

Da li je neko imao slican problem? I ima li neke pomoci sem pozivanja na garanciju? Da li ipak nesto drugo moze uzrokovati ovakvo ponasanje?

Ti svičevi su ranije imali aktivno hlađenje (poznatije kao ventilator) sa strane. Ne znam da li ima i taj model. Bili su to ventilatorčići od 4-5 cm.

Možda se pregreje, pa se zaglupi. Možda i nije vreo, ali je dovoljno da ne bude stabilan. Ako ima ventilator on bi trebalo da je stalno uključen.

Palo mi je to na pamet, ali switch je u negrejanoj prostoji, gde su cesto preko dana otvorena vrata, pa mozda ima svega par stepeni trenutno.
Mada, mozda je i to dovoljno da se pregreje, ne znam.

Sad sam isao da proverim, nema venrilator, samo pasivni hladnjak.

Zavisi koliko je okružen drugim "grejnim" telima. Ali ako nije temperatura može da bude i nestabilna struja.

Najlakše što možeš da uradiš je da promeniš utičnicu u koju je uključen kabl, da promeniš kabl (220 V).

Naravno, možda je i neispravan svič.

EDIT (10:30): s obzirom da je u pitanju kablovski internet mogući su problemi sa strujom. Znam da slika na tv-u hoće da "igra" dok se ne postavi galvanski izolator.

Poslednja izmena:
Ali kako se to prenosi na switch?
Izmedju kablovskog rutera i swticha je oko pola metra razmaka.
Jedan lan kabl iz rutera ide u switch, kao i svi ostali lan kablovi iz kuce.
Sad sam iskljucio sve kablove iz switcha, sem onih koji se koriste. Da vidim da ne pravi problem neki kabl, mada mislim da sam ih sve proverio nakon instalacije.

Ali kako se to prenosi na switch?
Izmedju kablovskog rutera i swticha je oko pola metra razmaka.
Jedan lan kabl iz rutera ide u switch, kao i svi ostali lan kablovi iz kuce.
Sad sam iskljucio sve kablove iz switcha, sem onih koji se koriste. Da vidim da ne pravi problem neki kabl, mada mislim da sam ih sve proverio nakon instalacije.
Ne mora da znači da je switch problem. Možeš da ustanoviš šta je problem ako imaš 2 uređaja sa kojih možeš da pustiš kontinualni ping. Stim što ćeš jedan uređaj nakačiti na switch, i daćeš mu da pinguje recimo 1.1.1.1, a drugi uređaj nakači direktno na port od routera, i njemu takođe daj da pinguje 1.1.1.1. I onda to tako ostaviš i čekaš da dođe do prekida. Kad dođe do prekida, gledaš na kom uređaju je prestalo pingovanje.

Ako je ping prestao na uređaju koji je nakačen direktno na router, onda je router problem.
Ako je ping prestao samo na uređaju koji je nakačen na switch, onda je switch potencijalni problem.

Obrati pažnju na boldovano. Postoje vrlo retke situacije kada se switch ne slaže sa jeftinim uređajima. Da bi 100% bio siguran da je switch neispravan, moraš ga probati na nekom drugom uređaju. Pozajmi ga drugaru, rođaku... pa vidi kako se ponaša kod njih.

Prekopcao sam lan kablove, tako da racunar koji se intenzivno koristi ide direkt u ruter od kablovske.
Da vidim hoce li prekidati. Za sad ~24h sve ok.
Racunam ako za 5 dana ne prekine, da je to to. Da switch nije u redu.

Ne ide to tako. Čak i ako na računaru ne dođe do prekida, ne mora da znači da je switch neispravan. Ja sam ti rekao kako da proveriš, nemoj se posle čuditi ako ti odbiju reklamaciju.

Izgleda nesto nije u redu sa kablovskim ruterom.

Racunar je preko lan kabla povezan sa kablovskim ruterom. Ali WiFi sa istog tog rutara uredno radi na telefonu.
Onda sam prikljucio na racunar USB WiFi i povezao ga na isti WiFi sa rutera i internet radi normalno.

Znaci kablovski ruter iz nekog razloga "ne pusta" internet kroz LAN samo na WiFi.

Posto je moj siwtch vezan na kablovski ruter preko lan kabla naravno i na ostalim mestima u kuci nema interneta. Samo ako se direktno nakacis na WiFi rutera.

Za sad deluje tako.

To može da bude ispravljač od samog routera koji polako slabi i umire. Kontaktiraj provajdera da ti zamene ili ispravljač, ili kompletan uređaj.

Nazad
Vrh Dno