Šta je novo?

Problem sa tjunerom kada mu se priključi antena 75 oma

judamm

Zapažen
Učlanjen(a)
18.02.2025
Poena
1
Imam receiver Yamaha RX-V396. Problem je u tome što kada priključim spoljnu antenu (koaksijalni kabal 75 oma) ili približim bilo šta antenskom ulazu, dolazi do potpunog nestanka zvuka (verovatno i FM prijema - indikator signala je na nuli) na zvučnicima. Kada je antenski konektor prazan, čuje se glasno šuštanje i radio stanica u daljini (u ovom slučaju Radio BG 202 na 104,00 MHz). Pošto imam i receiver Yamaha RX-V440 RDS, kada na njega prikljućim istu spoljnu antenu, radio stanice se normalno mogu čuti i birati. Inače je receiver Yamaha RX-V396, na drugoj lokaciji, radio normalno sa spoljnom antenom. Da li možda neko ima ideju šta bi mogao biti problem?

Hvala unapred na odgovorima

Problem bi mogao biti neispravan tjuner ili neispravan konektor.
Što reče Šerlok - "Elementarno, Votsone!"
Tjuner ne moš sam da popraviš, a konektor moš da izmeriš unimerom, da li su u spoju centralni pin i obod.

Eventualno da staviš parče žice samo u pin, bez kontakta sa velikim krugom.

Ne vredi... bilo šta da približim antenskom ulazu u tjuner, on se ućuti (tj. nestane zvuk na zvučnicima), bilo da je upitanju vrući kraj ili masa. Kako onda drugi receiver sa istom antenom radi normalno? Moguće da je problem u tjuneru, ali je radio ok na drugoj lokaciji...

Možda u podešavanjima postoji opcija LOC.

Kada je ona aktivna, onda je pojačanje signala u tjuneru manje, jer se fokusira na lokalne stanice, za koje se pretpostavlja da imaju jači signal, te nije potrebno veliko dodatno pojačanje.

U suprotnom slučaju (LOC isključen), možbiti da je jak signal dodatno pojačan, pa se, kao rezultat, aktivira MUTE kolo, koje ugasi signal sasvim.

Mala je šansa, svejedno probaj.

Da, probaću i to pa ako imam sreće javljam, u suprotnom ide u servis...hvala na pomoći

Probaj,
Mada, mislim da ti je isplativije da kupiš polovan tjuner - to ti je sad dodžaba...

Da, ima ih i za desetak evra...mada nema gde da ga ubacim sve mi je puno...probaću i da otvorim receiver, možda se nešto odlemilo ili slično..

Uspeo sam da dobijem stanice bez šuštanja ali je jačina zvuka na zvučnicima i dalje niska...

Pritiskao sam tastere za Manual tuning i nekako samo dobio stanice (kada je uključen Auto search, stanica se mutira)...

Nazad
Vrh Dno