Šta je novo?

problem sa temperaturom...

• Začetnik teme Začetnik teme mIlAnO
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

mIlAnO

Slavan
Učlanjen(a)
16.10.2004
Poena
309
imam ovaj cooler ZM, CPU Cooler, CNPS-7000B-CU na procesoru. i plocu:
DFI LANPARTY NFII ULTRA Sokkel A (Rev.B)
- DDR400 FSB400 AGP8X LYD GbLAN USB2 4SATA
imam jedan ventilator na bocnoj strani kucista (80cm)koji uduvava vazduh spolju u kuciste medjutim i dalje mi je temperatura velika....doseze i po 40C dok procesor je od 33- 42C u mirnom stanju....kada recimo dodje temperatura proca na 42C i ja odvrnem do daske zalmana automatski mi poraste temperatura maticne za koji stepen...proc je klokovan na 11x204 i tako za sada radi na Vcore 1,5V....
ljudi sta mislite sta treba da uradim da smanjim temperaturu systema????
😡

probaj da okrenes ventilator, da sada izduvava vazduh iz kucista,
pa vidi kolika ce temperatura da bude.

imam jedan ventilator na bocnoj strani kucista (80cm)koji uduvava vazduh spolju u kuciste
😀 Ovo se radi samo ako ti je jedna stranica kucista otvorena.samo tada ima svrhe.u suprotnom,okreni ventilator da izduvava vazduh iz kucista.jer Zalman 7000 ima osobinu da duva 360 stepeni.u tom slucaju sudaraju se 2 struje vazduha bespotrebno.
odvrnem do daske zalmana automatski mi poraste temperatura maticne za koji stepen...
to je normalno da se desi par stepeni.jer veca kolicina toplog vazduha ide na plocu od cpu.Zalman 7000 je izuzetno dobar kuler i vise me cudi ova tvoja temperatura procesora na "idle".mislim da je nerealna i moguce je da ti BIOS daje pogresnu informaciju....update uradi ako ga ima...evo ti sajt da vidis rezultate tvog kulera:http://www.tweakpc.de/cooling/cooling_charts?sockel=115

Poslednja izmena:
Taj zalman je vise nego dobar kuler tih 40 stepeni proca je preterano . Ja sa jet 4 turbinom drzim temp na idle negde oko 29 c na intelu a kloknut je za 300 mhz . Sredi kablove unutar masine tako da ostavis sto vise slobodnog mesta za nesmetan protok vazduha i taj bocni kuler okreni tako da vazduh tera napolje.

probat cu da okrenem bocni ventilator pa cemo da vidimo sta se desava....nebrine mene toliko temperatura proce koliko temperatura systema....proc cu sa ovim zalmanom da oladim al nekako mi nije svejedno da mi je temperatura systema velika koliko i proca....
hvala momci na savetima pa cu probat okrenut ventilator pa cu javit kakav je onda rezultat....bios isto pokazuje temperaturu kao i hwdoctor i motherboard board 5....tako da nesumljam da je greska u biosu uopste....

evo okrenuo sam taj bocni ventilator da izduvava topal vazduh iz kucista van al jos je sada gore.temperatura systema na 42C a procesora je sada na 37C...mislim da je jos losije nego sto je pre bilo.....

Ne slusaj bre, carnivora-u, prica bezveze!
Kako moze bocni kuler da se okrene na bilo koju stranu, ako je jedna stranica kucista otvorena? Na koju misli, onu iza ploce???

Bocni kuler UVEK mora da duva vazduh ka unutra, a bolje rezultate mozes da postignes ako uopste ne koristis bocni ventilator (u nekim slucajevima), ali u oba slucaja bi trebao da imas 2 8-ice sa prednje strane da uvlace vazduh preko hardova i 2-8-ice sa zadnje strane kucista da izduvavaju vazduh. Jedino tako imas pravilnu cirkulaciju vazduha kroz kuciste.

znaci najbolje je resenje sa te dve 8-mice...
malo mi je kuciste otijesno da bi ugurao jos dva ventilatora...ajde otpozadi kucista i nekako al preko harddiskova u to nisam bas siguran da bi islo....

Ne mora!
Ubodna testera-> dodatne rupe na bocnoj strani (moze jedna i kod hdd da duva sa strane, ako unutra nema meta fan moze i od spolja, al je ruzno)
-> Dodatna rupa gornjoj stranici kucista (ispred napajenja)

Pa ako ti je bas stalo da tog kucista....

pazi kuciste mi je sasvim solidno.novo je i nije skuceno nesto...samo ja mislim da bi bilo malo otijesno ako bi recimo stavio jedan ventilator da mu uvlaci vazduh preko harddiskova.kada bi recimo na bocnoj strani stavio jos jedan ventilator koji bi uvlacio vazduh a ovaj drugi da izvlaci vazduh iz kucista...da budu oba na istoj(bocnoj)strani...neznam dal bi to funkcionisalo uopste...

e ovo su slike kucista moga...kuciste je staro dva meseca i nije mi lako sada da ga busim na sve strane a posle da nebude efekta nikakvog..

Prilozi

pojasnjenje:jedan ventilator mi je na vrhu kucista a drugi na zadnjoj strani.....oba izduvavaju napolje......bolje rezultate sam dobio kada mi je bocna stranica zatvorena i kada je smer duvanja van kucista.
savet:ako stavljas bocnu stranicu onda preokreni duvanje napolje....to je bar lako uraditi.svako ko ima busalicu i srafciger moze to uraditi...
izvinjavam se ako u prethodnom postu nisam bio jasan.....

Prilozi

• Picture 1.webp
    Picture 1.webp
    19.9 KB · Pregleda: 102
Poslednja izmena:
time dobijas dekompresovano kuciste! u teoriji nije bas preporulcjivo... u praki kako radi ne zanm...
Ali sam prilicno siguran da kod klasicnih cpu kulera (znaci onih sto imaju obican ventilator koji duva u hladnjak) nikako ne treba okretati bocni fan (posebno ako je preko cpu-a) da izbacuje vazduh -time prakticno "gusis" cpu cooler, jer se stvara oblast niskog pritiska u zoni odakle bi on trebalo da uzima vazduh => smanjices mu protok....

time dobijas dekompresovano kuciste! u teoriji nije bas preporulcjivo
uz duzno postovanje,nebih se slozio jer sam sve to isprobao.dekopresovano?kuciste je puno rupa tako da nema sanse da ga "ugusim".barem je tako kod mog kucista.bolje sam prosao na ovaj nacin....
a ovaj gigabyte 3d cooler duva na sve strane i to dosta snazno.promaja je prilicna unutra tako da nesto to mora da izbacuje.
samo sto mi je jasno da osmice nisu toliko efektivne(barem ove koje imam) jer je potrebna veca snaga da bi sve ovo lepo cepalo....

Poslednja izmena:
GOXY83 je napisao(la):
Ne mora!
Ubodna testera-> dodatne rupe na bocnoj strani (moze jedna i kod hdd da duva sa strane, ako unutra nema meta fan moze i od spolja, al je ruzno)
-> Dodatna rupa gornjoj stranici kucista (ispred napajenja)

Pa ako ti je bas stalo da tog kucista....
Pazi ako fizicki prepravljash kuciste moras sve izbaciti napolje jer ima sitnih i krupnih delova metalnih opiljaka!

OK sa 3d kulerima je druga prica... bacaju vazduh na sve strane pa je skoro ne moguce (i nepotrebno) ostvariti skladan protok vazduha, samo ipak mislim da bi broj ventilatora koji ubacuju i izbacuju trebao da bude priblizno isti (recimo da jedan vise izbacuje)... uz recimo 2x80 napred da ubacuje sve je ok...

E sad zamisli ovo: obican kuler na cpu, svi fanovi samo izbacuju vazduh iz kucista. Znaci svaki fan vuce na svoju stranu, dobices samo lokalne vrtloge oko ventilatora, dok ce u centru kucista nastati dekompresovana zona (cista fizika: vazduh struji prema podrucju gde je vazdusni pritisak manji, a manji pritisak nastaje usled izbacivanja vazduha iz kucista (rad ventilatora). Nikakve rupice ti ne mogu pomoci posto su svida okolo ventilatori koji isisavaju (odnosno prave "vazdusni front")

E sad zamisli ovo: obican kuler na cpu, svi fanovi samo izbacuju vazduh iz kucista. Znaci svaki fan vuce na svoju stranu, dobices samo lokalne vrtloge oko ventilatora, dok ce u centru kucista nastati dekompresovana zona (cista fizika: vazduh struji prema podrucju gde je vazdusni pritisak manji, a manji pritisak nastaje usled izbacivanja vazduha iz kucista (rad ventilatora). Nikakve rupice ti ne mogu pomoci posto su svida okolo ventilatori koji isisavaju (odnosno prave "vazdusni front")
ma slazem se sa tobom 100% ali mislim da ove osmice nisu neka snaga na povuku i naprave nesto tako.neznam..mozda gresim ali slabo mi to deluje naspram velicini kucista i ostalog....

a sta mislite da na zadnju stranu postavim dva ventilatora od 80mm+bocni(sto ga vec imam)i jos sam razmisljao kako bi bilo recimo da ugradim u dnu kucista ventilator+jedan na vrhu kucista?
sta mislite od ove dve solucije dal bi dale kakav efekat u temperaturi u kucistu?

Poenta je da napravis promaju (sto laminarnije kretanje vazduha, sa sto manje turbulencije), znaci da hladniji vazduh od spolja prostruji kroz kuciste i zagrejan izadje.

momci uzeo sam tri ventilatora,dva sam stavio na zadnju stranu da izduvavaju vazduh iz kucista a jedan je napred da uvlaci vazduh i jedan na bocnoj strani....medjutim problem je taj bio kada sam ga palio posle par sekundi ugasio se...upalim ga ponovo on se ugasi,,sacekam par minuta i ponovo upalim i digne mi windows,upalim 3d mark test i kod drugog testa za cpu tu mi padne sistem(ugasi se)u cemu bi mogao biti problem????sada mi temperatura u mirovanju pokazuje SysTemp:26, CPUTemp:30.
da napomenem pre toga sam bio malko ventilatore ucvrstio i upalio da vidim kako rade i dal buku prave a ventilaator koji je na prednjoj strani nisam stezao samo sam ga malo ucvrstio bio i radilo sve ko podmazano...posle toga sam sve bio otpojio imalo reda u kucistu pravio i pospajao ponovo u upalio i ono kras🙁
dal je moguce da sam ga spojio na neku drugu zicu pa mi zato pada system ili sta je problem....napon Vcore je 1,57v i takav je i pre bio i nisam imao nikakvih problema...sada se desilo otakada su mi ta tri ventilatora pospajana u kucistu...

Ne bi smelo da bude do napajanja, ipak su to jako mali potrosaci.

jos me zanima sta znaci u motherboard ovo:CPU:35C posto dva puta ima CPU,za jedan znam da je temperatura a sta je ovo drugo????

par dana mi kompjuter radio odlicno.danas kuci dodjem upalim ga i nakon par minuta ugasi se...ponovo ga upalim i nakon opet par minuta ugasi se...overcl.je 11x200
a Vcore je na 1.57V,memorija na 1:1.
napajanje chieftec 360W,verovatno kinesko...posto je kod nas kupljeno....
pre par dana sam izvrsio i testiranje u 3d mark-u i proslo ok....a danas dva puta reset.
sta da radim??????
vratio sam ga trenutno na fabricke opcije....

Prilozi

• temperatura.webp
    temperatura.webp
    91.3 KB · Pregleda: 45
ova slika nosi pogresan naziv(da nebude zabune)
mislim da nije u pitanju napajanje....otkad sam stavio tri Osmice(ventilatora)
otad mi se problemi javljaju...

Mozda negde nije dobar kontakt, pa dolazi do nekog oscilovanja u naponu i to ga "zakucava". Probaj da skines te ventilatre i ponovo ih stavis. Ako ne, onda redom, jedan po jedan.

p.s. Kako ti to nije palo na pamet, i sam kazes da je pocelo tacno u trenutku kada si ih nakacio?

Nazad
Vrh Dno