Šta je novo?

Problem sa strujom

sality

Cenjen
Učlanjen(a)
14.12.2010
Poena
159
Pozdrav drugari
Problem je sledeci. U jednoj trafici, koja je puna frizidera, cesto imam problem sa racunarom za videonadzor. Desava se svasta, od tog da se zablesave coperi na MB, pa pisti ko lud, do tog da eksplodiraju cipovi na kartici za video nadzor. Sad, znam ja da bi UPS resio problem, ali vec sam imao slucaj da to radi dok radi baterija, a posle tog ode i UPS i racunar. Da li neko zna neko pametnije resenje? Naravno ni opcija da angazuje elektricara ne dolazi u obzir, posto pobogu "frizideri nisu neki potrosaci", nemoguce da je do njih problem :wall:.

Poslednja izmena:
Objasni o kakvoj konfiguraci je rec.
Kako dobijas struju,kako je to povezano?strujimer,osigurac imas li sta od toga?
Ili je sve vezano na jedan produzni kabal?
Nece to biti do struje,komp ti dobija struju sa napajanja a ne direktno iz mreze.
pre ce biti da ti nevalja napajanje ili ploca.

Vise razlicitih racunara sam stavljao, od tog jedan je radio godinu dana u drugoj trafici bez greske, na jednom sam stavio plocu koju koristim za test godinama... Napajanja su uglavnom LC power 420W.
Sto se instalacija tice, tu se bog ne bi snasao, lopova i produznih koliko hoces, instalaciju od gajbi i frizidera ne mogu ni da vidim. Uglavnom, trebalo bi mi nesto sto ce peglati napon, a nece ovisiti o bateriji kao UPS, ako takvo nesto postoji.

Tu uglavnom samo dobar UPS može da pomogne. Frižideri su najgori kad dođe do "prljanja" struje zbog elektromotora koji se stalno pale i gase. Elektromotori i uopšte elktromagnetni uređaji, povuki mnogo više struje kada se pale a emituju povratni napon kad se ugase. Šporeti, lampe ,grejalice itd samo malo smnje napon ali ne emituju EM smetnje u liniji.

Računar za video nadzor bez UPS-a gubi smisao.
Da ti ispred UPS-a predložim stari stabilizator za TV.
Nisam imao takav problem u praksi ali bih pokušao i tu opciju.
Isto tako možeš ispred UPS-a staviti RSO filter koji možeš kupiti bukvalno bilo gde.

Ja sam naletao na puno takvih problema, što u fabrikama kada ulazne linije za kancelariju nisu bile odvojene od proizvodnje, što u kućama gde je neki uređaj kao TV bio povezan na isti osigurač sa frižiderom žmirkao i pokazivao linije na ekranu kad god se frižider uključi. U trafici će to biti mnogo izraženije jer je sve toliko bliže i ko zna koliko stvari priključeno na istu fazu i još uzemljenje loše.
Možda bi ako može da se nadje neka linija koja dolazi sa faze na kojoj nema rashladnih uredjaja da nešto popravi taj problem. Koliko sam ja video trafike su noćna mora što se struje tiče, plašio bih se da uđem u neke. U komšiluku je jedna izgorela u toku noći a jedan moj prijatelj je imao trafiku pod Avalom gde je drmala struja kad se dotakne metalni, spoljni pult. Uzelo mi je 2 dana da razmrsim struju unutra, čak su i osigurači bili na NULI.

To nece da moze da se resi samo od sebe. Jedini nacin ti je da prevezes struju ponovo i da za racunar, kasu, kamere i svetlo oslobodis jednu fazu, a druge dve za frizidere.

Nazad
Vrh Dno