Šta je novo?

Problem sa starim DVD diskovima

Rusi

Slavan
Učlanjen(a)
06.01.2006
Poena
390
Svakako retko rezem diskove ali imam dosta nekih sacuvanih arhiva. I skoro svaki put kada hocu nesto starije da pogledam (narezano od pre 2 god i vise) primecujem da sve teze cita pojedine sektore na DVD disku a neke ni ne uspeva iz prve. Nije mi ovo nepoznanica, imao sam vec ovu situaciju pa sam resavao na razno razne nacine, mnogi diskovi su i zavrsilu u kantu. Ali nisam resio problem na koji disk snimiti (ako se opet odlucim za tako nesto) a da su najpouzdaniji. I kojim programom rezati ako ima veze a prepostavljam da ima. Koristio sam ultraiso dugo godina, sada koristim BurnAware free sa kojim sam mozda par diskova narezao u zadnjih godinu dana.
Pitanje bi mi bilo:
1. Najpouzdaniji diskovi za duze cuvanje (ovi koji mi crkaju su uglavnom Princo koji su bili prosecni diskovi ili veoma lose kotirani bar u mom slucaju)
2. Aplikacija za rezanje ako igra neku bitnu ulogu. Uvek sam se vodio time ako narezem disk i copy/pastujem ga onda je dobro narezan.
3. I jednu nedoumicu koju imam oduvek. Ako rezen npr na brzinu 10Mb da li to onda znaci da moze samo da kopira brzinom do 10Mb/s ? Ili nema veze jedno sa drugim. Ako ce mi biti pouzdano na najmanjoj brzini dugorocnost diska ostavicu pa neka se reze pola h ali mi je bitno da posle ne kopiram dugo.

-Za čupanje podataka koristi CDCheck, radi i na DVD diskovima.
-Za rezanje je nebitan program s tim što treba da ima opciju snimanja određenog tipa diska koji snimaš i obavezno opciju verifikacije posle snimanja.
-Snimaš na najmanjoj brzini koju ti program nudi za taj disk.
-Kvalitet snimka proveravaš sa programom DVDInfo pro ili K Probe.
-Najbolji DVD disk koji može da se kupi kod na je JVC zlatni (TY)

Sve je to već 1000 puta rečeno na Benchu, koristi pretragu.

to ti je do čitača najverovatnije, ja imam verbatim diskove od pre 10 godina i svaki učita iz prve... Čak su mi se neki diskovi bili ubuđali, prebrisao ih i rade i oni...
mislim da ti je problem do čitača, mada možda ti i ne valjaju diskovi. Ja inače koristim nero za rezanje, a kad režem stavim jedan stepen od najmanje brzine rezanja, da bi loši čitači mogli da čitaju diskove

Hvala Aco.
Pored JVC koji jos dolaze u obzir ako ne nadjem te pa da znam da imam da odaberem jos par komada? Verbatim cini mi se da su svi sljakali, mada mislim da mi je zapala jednom jedna serija koja je losija bila. Mozda je tada rezac krenuo vec da zeza jer sam taj stari menjao. Ovaj novi imam nekih god ipo dana ali ga slabo koristim.

@ Bokica
Slazem se za Verbatim. Nije tako za svaki disk. Ja sam imao slucaj koji su narezani, skladisteni naredi x period, kao novi, prvi put ustrebaju i dvd ih ne procita. Proveravao na 3 razlicita dvd-ea. Par puta sam imao bitku da prekopiram. Par bajtova u sekundi su bili u pitanju, satima je kopirao ali sam sve prebacio tj. od slucaja do slucaja.

Meni Maxell najduže traju, bilo je previše Verbatim lažnjaka kod nas. Diskovi kupovani u velikim radnjama u zatvorenim paketima su mi dobri 99% već 10 godina a i duže.

Uglavnom za bitne stvari posto sam vec imao ovakvih problema sa diskovima pravim duple kopije. Pazario sam pre bio wd caviar green 1.5Tb, dva su crkla, jedan posle nedelju dana a drugi od reklamacije posle isteka garancije. A njegova namera mi je bila da imam neku arhivu na njemu da se ne bi zatrpavao diskovima. Razmisljao sam eksterni da kupim mada ne znam ni to kolko je pouzdano. Ispadne da je cloud jedino donekle najpouzdaniji za cuvanje ali iskljucivo ono sto se smatra manje bitnim. Tako da duplo pravljenje kopije na kvalitetnim diskovima jedino vidim sigurno.

Na pitanje oko brzine pisanja i posle citanja nisam dobio odgovor. Pa sam sada resio da se uverim posto pre nisam tolko obracao paznju na to. Ako se snima na najmanjoj brzini slicna brzina ce biti i kod citanja.
Trazio sam isto da li ima veze kada se zatvori ili ostavi otvoren disk. http://superuser.com/questions/17736/to-finalize-or-not-to-finalize-disk-when-burning-cd-dvds Kako vidim jedino je bitno za stare uredjaje, citanje kod nekih playera u kolima,... da se zatvori. Za sam kvalitet zapisa nije bitno. Sve sam ovo ranije citao ali diskovi vise nisu tolko aktuelni pa se zaboravi :)

Kupi 2bay NAS (QNAP/Synology), dva identična HDD-a određenog kapaciteta, ubaci oba u NAS, podigni RAID1 i to je to.
Ono što je extra mega bitno kopiraj dodatno na DVD ili eksportuj na Cloud.

Ostaćeš bez podataka jedino ako ti crknu oba diska u isto vreme, što je, priznaćeš, malo verovatno.

I skoro svaki put kada hocu nesto starije da pogledam (narezano od pre 2 god i vise) primecujem da sve teze cita pojedine sektore na DVD disku a neke ni ne uspeva iz prve.

1. Najpouzdaniji diskovi za duze cuvanje (ovi koji mi crkaju su uglavnom Princo koji su bili prosecni diskovi ili veoma lose kotirani bar u mom slucaju)
2. Aplikacija za rezanje ako igra neku bitnu ulogu. Uvek sam se vodio time ako narezem disk i copy/pastujem ga onda je dobro narezan.
3. I jednu nedoumicu koju imam oduvek. Ako rezen npr na brzinu 10Mb da li to onda znaci da moze samo da kopira brzinom do 10Mb/s ? Ili nema veze jedno sa drugim. Ako ce mi biti pouzdano na najmanjoj brzini dugorocnost diska ostavicu pa neka se reze pola h ali mi je bitno da posle ne kopiram dugo.

1. Овде си сам себи одговорио, принко је одувек међу најгорим дисковима, можда неки дивчин дивча буде гори. На форумима који се баве тестирањима (поменута неку поруку пре ове) принко спада у пример како дискови не би смели да раде. Скоро сваки одмах после резања има превише грешака читања па отприлике закључују да ће такав диск једва да се чита и у самом резачу, тешко да се чита у многим а уопште неће да ради на већини осталих. Моје пробе су исто показале, већина нарезаних има очај тестове а многи неће ни да се копирају. После неког времена постану тотално неупотребљиви било на ком уређају. То не бих користио ни да ми плате ... добро, можда бих ако добро плате. ;)

2. Апликације у принципу не морају да утичу превише, оне само одраде посао и направе неке припреме.

3. Брзина писања и читања немају никакве везе једно с другим, осим што резање већим брзинама може да доведе до за нијансу слабијег читања. Оба зависе од уређаја, код неких имаш минималну брзину резања 8 или 16 (за CD) што не значи да неће моћи да се читају спорије или брже. Нарежеш диск 52х и онда неће да ради на 4х читачу?

Незатворен диск уме да направи проблем код читања па мора да се чупа садржај, имало је смисла док су празни дискови коштали 30ДЕМ а ми никад немамо довољно материјала да их напунимо. Ако баш хоћеш да правиш мултисесије, онда не затварај али овако боље сачекај да се на харду скупи за цео па затвори, мање проблема за касније.

Ја одувек користим Вербатим, купујем углавном у једној продавници која сигурно не уваљује лажњаке јер су и званични увозници. Ако наиђе која тура Taiyo Yuden дискова, узимам колико могу, било да је Вербатим било да је неки други. Још имам пар 50х паковања Вербатим Пастел дискова (који се нажалост више не праве) јер су и то ТY а поменуте JVC нисам виђао овде. Ипак, дискове све мање користим па и не трагам превише.

Kupi 2bay NAS (QNAP/Synology), dva identična HDD-a određenog kapaciteta, ubaci oba u NAS, podigni RAID1 i to je to.
Ono što je extra mega bitno kopiraj dodatno na DVD ili eksportuj na Cloud.

Ostaćeš bez podataka jedino ako ti crknu oba diska u isto vreme, što je, priznaćeš, malo verovatno.

Ostaće bez podataka i kad mu ortak prospe pivo na taj NAS ili mu klinac obori nešto teško na njega dok stoji u špajzu ili u toku nezgodne grmljavine ili...mala vajda od bekapa koji fizički stoji na istom mestu kao i original...

Okay, ako je paranoik neka sve kopira u 15 kopija i rasturi svih 15 na 15 različitih mesta.

Meni sve stoji na NAS-u jedno 5-6 godina, čak sam radio par puta i seljenje podataka sa jednog NAS-a na drugi i ništa nisam izgubio.
Naravno, ono što je mega bitno je iskopirano na eksternom disku koji se uključuje ponekad + imam isto to i na Cloud-u.
A NAS je na UPS-u i nijedna grmljavina ili nestanak struje nije napravio problem.

Nazad
Vrh Dno