Šta je novo?

problem sa ssd-om

Eruant

Cenjen
Učlanjen(a)
11.02.2012
Poena
151
u pitanju je Silicon Power Velox V20 od 120gb, kupljen u julu prosle godine. radio je bez problema do pre 3 dana od kad je poceo da pravi problem sledece vrste... nakon dizanja win7 x64, radi 5-6 minuta i onda jednostavno nestane sa liste drajvova. dok sam dizao sistem sa ssd-a, problem se manifestovao tako sto bi se win jednostavno zakucao, onaj plavi kruzic bi se vrteo par minuta i dolazilo bi do restarta, nakon cega ssd ne bi bio prepoznat prilikom butovanja. nakon totalnog restarta na power dugme, ssd bi se ponovo pojavio u biosu i prilikom boot-a, win bi se podigao, medjutim posle 5-6 minuta opet bi se zakucao i restartovao. probao sam sve kombinacije zamene sata kablica, prebacivanja na druge sata portove, zamena memorije, napajanja - i uvek bi se javio isti problem. instalirao sam win na stari hdd i opet isto - ssd se vidi prvih 5-6 minuta, mogu normalno da pristupim folderima i fajlovima, ali nakon navedenog vremena - ssd jednostavno nestane sa liste... probao sam da uradim dijagnozu sa SSDLife (freeware verzija, nisam nasao crack ;), kao ni neki drugi programcic za dijagnozu ssd-ova), program kaze da je sve ok 100%.
ploca je Asus P5B deluxe wifi (LGA775, ich8r i jmicron JMB363 sata kontoleri), cpu Intel e6600 (stariji je hardver, ali radi ok).
ssd je u biosu namesten na AHCI, nikakva dodatna podesavanja nisam radio pod win7.
da li neko ima ideju sta se desava? ili ako neko moze da mi preporuci neki dobar programcic za dijagnozu ssd-ova, bio bih zahvalan :)

1 Probaj clear cmos (totalan, napajanje iz zida i bateriju iz ploce) mozda je pobrljavio bios
2 Stavi novi firmware ili flesuj isti ako nema novi
3 Napajanje te zeza (hardovi najpre to osete, imam iskustva pomora istih)
4 Nema ti pomoci? :S:

1. Secure Erase.
2. Ako ti je pod garancijom, reklamiraj ga.

Poslednja izmena:
Ne verujem da je napajanje, covek je probao i sa drugim. Najbolje bi bilo ako mozes da probas taj hard na drugoj masini, ako se ponovi ista prica onda je sve jasno-reklamiraj SSD. Medjutim, ono sto moze biti vrlo indikativno da je ipak hard je sto brljavi i kad nije sistem na njemu.

Verovatno ti je otkazao, imam ja jedan stari SSD koji se isto tako ponasa. Zanimljivo isto je Silicon Power ali nesto stariji model 32GB MLC sa starim Marvell kontrolerom. Kupio sam ih 2 komada pre 3 godine, jedan je crkao nakon godinu i nesto (taman kad mu je istekla garancija) a drugi i dalje radi 100% stabilno u mojoj sekundarnoj masini.
Vise puta sam ga mustrao sa formatiranjem iznova i reinstalacijom sistema, i obicno BSOD-uje u toku iste ili nekad cak i uspe da uspesno smesti novi sistem. Medjutim cim pocnem da instaliram drajvere i programe na njega opet pocne sa tim simptomima kao i tvoj. Verovatno mu je riknuo neki od NAND chipova.

hvala na odgovorima!
ista stvar se desavala i u servisu, te su ga poslali na dalju proveru. iskreno - nadam se zameni, jer ovi iz servisa misle da je otkazao...

Nadamo se onda zameni! Sto ce verovatno i biti..

Nazad
Vrh Dno